lördag, april 01, 2017

Valutaväxling, en kostnad när du köper utländska aktier och ETF:er

Inlägget innehåller affiliatelänkar.
Det kan vara lätt att missa den här infon i prislistan hos din mäklare eller helt enkelt inte tänka på att det här existerar. När du köper aktier i utländsk valuta som exempel Norska Kronor eller Amerikanska Dollar så tar din mäklare en avgift för växlingen. Det här sker "osynligt" och registreras alltså inte som en separat kostnad på din nota. Utöver att man kanske inte hittar infon i prislistan så uttrycks den ofta som "spread" ?!. Jodå, för insatta är det kanske solklart vad som menas men för oss småsparare, gemene man är det inte lika solklart.

De tre mäklarna med billigt och bra erbjudande i övrigt (Avanza, Nordea och Nordnet) har samma spread om 0,5 procent. Det betyder att de lägger på en skillnad om 0,25 procent åt vardera hållet på växlingskursen. Jag gillar egentligen inte den här termen "spread" så låt mig förklara med mina egna ord. Avanza förklarar detta bra i sin prislista vill jag tillägga (nära identiskt som jag tänker förklara det).

Låt oss bryta ned det här nu och vi börjar med att kasta ordet "spread" i soptunnan. I samband med köp av utländska aktier och ETF:er så tar din mäklare en växlingsavgift om 0,25 procent. Om du köper aktier för 1000 Euro och för att göra exemplet enkelt står Euron i 10 kronor, då kommer notan exklusive courtage bli på 10.025 kronor. 1000*10*1,0025.
De där 25 kronorna som poppar upp är alltså växlingsavgiften för utländsk valuta. Samma kostnad uppstår när man säljer utländska innehav, 0,25 procent alltså.

Klicka här för att komma till Avanzas prislista (affiliatelänk). Längst ned på sidan är infon om valutaväxling samt en förklaring hur det fungerar.

Så lägg detta på minnet, man bör känna till det här och ha det i åtanke. 0,25 procent kan låta lite men i det långa loppet är det inte obetydligt. Tänk också på att det gäller i princip alla transaktioner i utländsk valuta alltså även utdelningar du erhåller från dina innehav.
Missa inte den här osynliga avgiften!

Med det sagt slår jag gärna ett slag för USA eller närmare bestämt dess aktiemarknad. Det finns otroligt många fina bolag och börshandlade fonder där. Själv äger jag till exempel läkemedelsbolaget Johnson & Johnson (affiliatelänk).

Läs mer: En börshandlad fond för S&P500 index med otroligt låga 0,04% avgift!

16 kommentarer:

 1. Men det här är väl något som lätt kan undvikas genom att öppna enskilda valutakonton för varje valuta man använder? Eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nätmäklarna erbjuder inte valutakonto kopplat till ISK.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Jag försöker hantera det på tre sätt:

  1. Köp större poster mer sällan. Att köpa aktier motsvarande 1 USD/,0025 är ganska lagom - cirka 3 600 kronor per aktiepost i nuläget. Då håller jag åtminstone courtage lågt.
  2. Försöka undvika att köpa när valutan är värderad i överkant. Svårt i praktiken dock att tajma med kursen eftersom låg kurs och valuta tyvärr ganska sällan sammanfaller.
  3. Försiktighet och bara köpa aktier som jag inte tror mig behöva sälja någonsin. Köp och behåll minskar courtage och växlingsavgift.

  Sedan utnyttjar jag också kampanjer som Black Friday och liknande där det är gratis courtage. Även om kurs och valuta sällan är optimal just då och rabatten därför är försumbar i praktiken kan man i alla fall använda dem till att öka i samtliga amerikanska aktier med mindre poster än vanligt om 1-2 aktier. Bra läge att öka JNJ, P&G och liknande som egentligen aldrig är billiga.

  SvaraRadera
 3. Vad tycker du om Degiro? Göran

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Njae Degiro vågar jag inte ha pengar hos. En garanti hos någon tulpanodlare i Holland är inte samma sak som garantin hos svenska aktörer.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Växlingsavgift, plus högre courtage och ligga ute med källskatt gör ju att utländska aktier måste gå bättre än svenska för att ge samma avkastning. Sedan har man ju valutarisken men räknar jag inte med för den kan ju slå åt bägge hållen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är faktorer man får ta i beaktning vid investering i utländska placeringar.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Läggs det en spreadavift på utländska utdelningar med? Och hur Står sig degiro mot de 3 nämnda?

  SvaraRadera
 6. Inte bara aktier och ETF:er, det gäller även vanliga fonder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp men majoriteten av vanliga fonderna som erbjuds här handlas i svenska kronor.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Nja, jag skulle säga att majoriteten av fonderna i listorna hos Avanza och Nordnet handlas i USD eller EUR. Även många populära. Jag testade Avanzas "portföljgenerator", valde "framtidsportföljen" och månadssparande. Resultat: 5 handlas i SEK, en i NOK, en i USD och tre i EUR.

   Radera
 7. Om detta sker på utdelningar också(?) då är det ju mycket sämre att köpa utländska aktier som delar ut ofta istället för färre gånger per år. Realty income exempelsvis. Inte så trevligt att betala den spreaden 12ggr per år...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej anonym,
   Utdelningsfrekvensen gör ingen skillnad i kostnaden. Däremot gör storleken på direktavkastningen det. Starbucks med under 2% DA blir ju lägre valutaväxlingsavgift på än Realty Income som har över 4% DA.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. På en direkt fråga till Nordea för några veckor sedan, svarade de att växlingsavgift ej utgår vid utdelningar. Avanza brukade inte heller ta ut en sådan avgift men smög in den i samband med någon revidering av prislistan.

  SvaraRadera
 9. Har under kvällen manuellt uppdaterat min portföljrapport för mars månad. Är lite old school som Kavastu och tycker att man reflekterar mer när man behöver göra jobbet själv - blir mer konkret inlärning.

  Hur som helst - såg svart på vitt hur kostsamma utländska aktier faktiskt är. För amerikanska och kanadensiska aktier märks det tydligt på min YOC att ungefär en halv procent har försvunnit i courtage och växlingsavgifter. Med långt ägande jämnar det ut sig över tid men kommer nog vara än mer strategisk i framtiden med köp av utländska aktier och hellre gå in stort när kurs och valuta verkligen sammanfaller lågt. Det är liksom bättre att köpa Axfood för 4,25 procent än att gneta med JNJ för knappt 2,5 procent netto.

  SvaraRadera
 10. På tal om växlingsavgifter. Håller på och utvärderar Nordeas tjänst nu när den har vettiga priser. Jag upplever att jag konsekvent får ca 1 % sämre växelkurs där än på NN. 1 % kan tyckas lite men är mycket i växlingssammanhang. Någon annan som delar min uppfattning?

  SvaraRadera