Det kan svänga snabbt även för preferensaktier!

Inlägget innehåller affiliatelänkar.
Just nu handlas Akelius preferens till 313 kronor vilket med en utdelning om 20 kronor ger en direktavkastning på 6,4 procent. I höstas handlades den till 320 kronor men backar vi bandet till för drygt ett år sedan så kunde man köpa Akelius preferensaktie för 266 kronor eller 7,5 procent direktavkastning.
Jag passade själv på att öka då och fick in ett gäng för 270 kronor. Nu med facit i hand är det lätt att tänka att man skulle tagit i rejält och köpt sååå många.
Preferensaktier är inte alls samma sak som stamaktier utan de värderas baserat på riskbilden i bolaget samt det allmänna ränteläget. Räntan går upp och ned över tiden och under en lång tid nu har den främst gått ned. Även om man tror på låg ränta länge så finns det bara en väg för räntan från de här nivåerna och det är upp. Länk till Akelius preferens hos Avanza (affiliatelänk).

Med räntan kommer alltså preferensaktier gå upp och ned i kurs i ett visst spann. Ge det tid bara så kommer vi åter kunna handla Akelius preferens för 266 kronor.

Läs mer: Mitt inlägg introduktion till preferensaktier.

9 kommentarer:

 1. Hallå Petrusko!
  Har köpy rätt mkt Klövern pref på sistone, vet du varför den står så lågt? DA blir fina 7.1% och hög belåningsgrad hos nordnet gör att med belåning med superlånet blir det ännu bättre. Jag har ännu inte utnyttjat supelånet, men funderar på att göra så i min utdelningsportfölj. Ser i din portfölj att du har den, men verkar som om du gillar Akelius mkt mer?
  mvh
  Mats

  SvaraRadera
 2. Hej Petrusko!
  Bra inlägg!
  Jag har lite pengar utanför min portfölj, som jag vill sätta i arbete men som jag vill ha lite mer åt "likvida medel/torrt krut" hållet ifall börsen går ner. Hur tycker du jag ska göra där? Jag är lite inne på att välja en eller två preffar att parkera pengarna i och då troligtvis Akelius och någon mer. Låter detta sunt?

  En annan fråga på samma spår (kanske ett innlägg?). Hur ser du på sentimentet och det allmänna klimatet på börsen och världsmarknaderna nu och inom en snar framtid? Räknar du med en sättning eller rejälare nedgång snart eller ej? OM du räknar med en nedgång hur beter du dig då? Bara torrt krut i kassan som gäller?
  MVH

  SvaraRadera
 3. Retar gallfeber på mig att Akelius har stigit såpass mycket. Har velat köpa runt 307 kronor i ett par veckor och tycker egentligen att över 300 är lite i överkant. ;)

  SvaraRadera
 4. Hej jag är ganska ny på aktier/preffar, har knappt hållit på ett år. Tidigare hade jag bara fonder. När jag fick upp ögonen för preffar så hade jag inget hum om jag köpte dyrt eller billigt. Med facit i hand fick jag bra priser. Jag köpte Akelius på 298, Balder och FastPartner båda på 315 och Volati på 545.
  Men jag var feg och köpte ju så LITE! Och nusitter jag bara och väntar på att preffarna ska tillbaka till dessa nivåer. Jag vill ju ha UTDELNINGAR Men det går månad på månad och kvartal på kvartal och preffarna bara går upp. Börsen står också högt så stamaktier törs jag inte köpa.
  Har du några tips till en nybörjare som vill ha utdelningar?
  Mvh Nicke

  SvaraRadera
 5. Låt oss inte heller glömma att prefar påverkas mycket av kreditrisken. Akelius har tydligt uttalat att de ska stärka sin balansräkning och vill ha högre rating. Det ska då, allt annat lika, driva upp priset. Mvh http://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
 6. Appropå preferenser...stötte på bolaget Saltängen för något år sedan. Vill minnas att någon liknade den vid en preferens med tanke på affärsmodellen. Hur som helst köpte på 99 och de ligger nu på 120:-...vad kan drivit upp kursen? Ska man sälja?

  Ps jag vet din inställning till hyresgästen ICA men varje gång jag ger Axfood (handla på Willys) en chans så blir jag besviken...förra gången var det dålig potatis....denna veckan ingen marinad till grillkött..ingen raggmunkshink...tredje gången gillt ryker nog Axfood ut ur portföljen och jag drar in med ICA...har du sökt något sommarjobb på Willys än???

  Tack för en bra blogg!
  Axfood_soon_exfood

  SvaraRadera
 7. Att rekomendera eller att köpa preffar nu (med undantag för vissa), är som att rekomendera/köpa långa räntor. Reporäntebanan, prognosen för reporäntan, pekar uppåt.
  Visst går räntorna upp och ner, men dem som köper preffer nu. Tänker ni behålla/låsa pengarna i lång lång tid?
  Den som däremot garanterat oavsett hur räntor blir framöver, kommer tjäna på detta inlägg är Petrusko. Iform av klick och reklam.
  Se upp med preffar nu!
  /Kalle

  SvaraRadera
 8. Att räntorna förmodligen stiger är väl känt och påverkar redan värdet på preferensaktier. Därför är kommentarer som att "räntorna kommer att gå upp och därför kommer preferensaktier att gå ned" rätt missledande. Frågan är hur fort och hur mycket räntorna går upp. Preferensaktier ger för närvarande en hög real avkastning just för att marknaden redan prisat in en rejäl räntehöjning.

  Mvh, Per

  SvaraRadera
 9. Finns fler preffar därute. Hemfosa, Klövern, K2A, Sdiptech för att nämna några. Kolla igenom dessa innan köp (såklart).

  Saltängen har stamaktier utd. 4ggr/år. De har fått sitt hyreskontrakt förlängt i två omgångar (totalt 2 år längre). Gick själv på minan att sälja före dessa händelser. Det "tryggar" bolaget då hyreskontraktet löper ut 2 år längre fram i tiden än tidigare. Där finns kanske förklaringen till kursstigningen. Det kan antas att den kursen sänks ju "närmare" datumet kommer då hyresavtalet går ut.

  Frågetecken kring hur räntorna utvecklas framöver bör utgöra "risken" generellt för preferensaktier. Högre ränta = lägre kurs

  SvaraRadera

Bygg en pengamaskin med börshandlade fonder

Många är vi som gillar tanken av att få en stadig ström pengar från våra investeringar. Att regelbundet få utdelningar som vi kan göra va...