Ingen tilldelning i Actic IPO till Avanzas kunder

Jag läser hos Privata Affärer; "Avanzas kunder blev blåsta en gång till". Att bli blåst är ett laddat uttryck men de är annars sakliga och lagom dämpade i artikeln.

Avanza via Claes Hemberg är kritiska till att deras kunder inte fått tilldelning och gråter ut en skvätt.

Jag fattar inte grejen när Avanza gör så här. Det var likadant när Avanzas kunder inte fick tilldelning i Volatis IPO, Avanza är kritiska och gnäller över att de ej får tilldelning.

För kunderna är det riktigt surt naturligtvis! Men hur ligger det till här egentligen? Är en notering en välgörenhet helt fri från pengatransaktioner och vinster? Man kan lätt få det intrycket med tanke på uttalande från Avanza och Hemberg i samband med de här händelserna.

Faktum är att noteringar omsätter tiotals ofta hundratals miljoner kronor till de parter som är avtalsmässigt engagerade i IPOn. I rena kostnader/avgifter inför och i samband med noteringen. Avanza lyckades inte förhandla till sig Volatis IPO och heller inte Actics. Det handlar om pengar och Avanza har gått som förlorare ur den här affären. Gissningsvis har det gått till i runda slängar så att Avanza har begärt ett belopp för att vara delaktig och stått hyggligt fast vid det medan Nordnet erbjudit den här dealen till en billigare peng. Hela det här stycket är spekulation från min sida men vi kan ju vara rörande överens om att IPOs inte är välgörenhet. Läs prospekten, där står det hur många miljoner kronor man betalar för att genomföra noteringen.

Så, för kunderna hos Avanza är det riktigt surt men det här att Avanza är kritiska i press till att deras kunder ej får tilldelning, det förstår jag inte. Enligt mitt resonemang ligger det på Avanza att knyta till sig IPOs.

Om det visar sig att jag är fel ute eller på något sätt kan bringa förklaring kring ovan så uppdaterar jag med ny info nedan.

5 kommentarer:

 1. Tycker ärligt talat att det är magstarkt av de som gnäller. Kollade själv upp Actic och valde att inte teckna men det framgick övertydligt att man inte tecknar HOS Avanza utan endast GENOM Avanza. Är man vaken och läskunnig förstår man väl vad den skillnaden sannolikt innebär avseende chans för tilldelning? Precis som du skriver är det inte välgörenhet det handlar om.

  SvaraRadera
 2. Nordnet är emittent tillsammans med SEB, har förmodligen nått i görningen.

  SvaraRadera
 3. Verkar som vi Avanzakunder blev "blåsta" på FM Mattson med... Avanza måste vara Sveriges sämsta när det gäller IPOs....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad gäller FM Mattson fick man (jag åtminstone) ingen tilldelning i Nordnet heller så där är vi lika blåsta.

   Radera
 4. Man ska aldrig gnälla över spilld mjölk, för det blir inget som helst resultat av det. Vad vill Avanza åstadkomma via gnäll? Ingenting? Pinsamt. Mvh http://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera

Bygg en pengamaskin med börshandlade fonder

Många är vi som gillar tanken av att få en stadig ström pengar från våra investeringar. Att regelbundet få utdelningar som vi kan göra va...