tisdag, januari 10, 2017

Pengarna slut i Concent Holding?

Bolaget har skickat ut ett pressmeddelande att de håller inne utdelningen på sin preferensaktie som skulle betalats för några dagar sedan. Anledningen är en ansträngd likviditetssituation.

På vanlig svenska utan krussiduller: pengarna är slut. De genererar inte tillräckligt mycket pengar för att stå för sina åtaganden.
När de ställer in utdelningen räknas den upp med 20 procent ränta i årstakt vilket betyder att inga andra alternativ till under 20 procent ränta har funnits. Långivare och storägare är i detta skede inte beredda att ge bolaget mer pengar.

Det här är en åtgärd man vill undvika in i det längsta men bolaget har inte haft något alternativ, nu har de kunnat skjuta ett kort tag på ett jätteproblem.

Som jag brukar säga: Bra bolag brukar fortsätta vara bra och skit förblir skit, stay away!


Annons:
Bli grymt rik på aktier. 
Köp den mycket populära boken av Anders Haskel och läs hur just du kan lyckas med att spara ihop miljonbelopp på börsen. Lär dig hur man bygger en bra portfölj och hur man undviker dåliga bolag.

4 kommentarer:

 1. Samma avkastning i obligationen och den är betydligt säkrare så betydligt bättre köpa den om man inte tror att det blir rekonstruktion. Själv skulle jag dock undvika båda

  SvaraRadera
 2. Det visar bara att preffar inte alls är "säkra". Som preff ägare står bara näst sist i kön av fordringsägare. Om det inte blir KK så kommer det att bli svårt att komma på fötter, först skall all utestående preff utdelning betalas ut och dessutom 20% på det innan stamaktieägarna kan räkna med någon utdelning.

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
 3. Nu drar många säkert den helt felaktiga slutsatsen att prefar är skit, för det är inte riskfria pengar tydligen. Jo, det är bra med prefar. Förutsatt att du gör ansträngningen att gå igenom resultat och balansräkningen, som man alltid bör göra före alla typer av aktieköp. En annan pref som gick i backen för en tid sedan var Ginger Oil, men det hade man gott om tid att förutse och dra sig ur, när oljepriserna började backa och med vetskap om hur bra deras verksamhet inte gick ändå. Solida företag som tex Akelius kan man dock känna sig trygg med som motpart. Så, tänk över vilka prefar som är värda att köpa, och vilka som inte är det. Mvh
  http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
 4. Bör naturligtvis inte användas som material eller mening för att sänka alla preffar, men precis som ovanstående poster säger bör man sätta sig in i marknad, risker och bolagets finanser på en grundlig nivå innan NÅGOT aktieköp. Annars kan det sluta såhär.

  Verkligen ingen aktie jag någonsin hade köpt, oavsett situation eller avkastning.

  stay safe!

  Mvh
  Aktievargen
  (www.aktievargen.blogspot.se)

  SvaraRadera