Den bästa tiden är nu!

Det finns ett gammalt kinesiskt ordspråk som jag gillar och det lyder:

Den bästa tiden att plantera ett träd var för 30 år sedan, näst bäst är idag.

När det kommer till börs och aktiespar är detta ordspråk väldigt passande med tanke på tidsaspekten. Jag brukar ju säga att tiden är din bästa vän när det gäller att spara i aktier och detta kommer sig av ränta på räntaeffekten.
Tiden är en otroligt kraftfull faktor för aktiespar och ger en massiv utväxling på din avkastning.
Vissa pratar om att tajma marknaden men statistik visar att det är en losers game. Gemene man misslyckas att tajma marknaden, att köpa billigt och sälja dyrt.

Det som verkligen ger avkastning är time in the market. Att äga aktier/fonder långsiktigt i vått och torrt. Inte försöka sälja och köpa åter osv utan bara köpa och behålla. Mest lämpligt för oss vanliga dödliga är indexfonder eller de stora investmentbolagen. I dessa tar man bort bolagsrisken man annars har i ett enskilt bolag.

Är börsen dyr? Skall man invänta en nedgång?
Fel frågor! Sudda bort dem och köp! Köp indexfonder till ditt långsiktiga spar och köp ännu mer regelbundet. Vänta på bättre läge? Glöm det, den långsiktiga trenden är upp och du har fel om du tror att du vet när det skall gå ned och när det bottnar. Man förlorar avkastning på att inte vara investerad i börsen och man kommer misslyckas långsiktigt om man försöker tajma toppar/bottnar.
Den är som en badboll börsen. Man kan trycka ned den under vattnet men den poppar upp igen med kraft. Du kan inte fånga badbollen under vattenytan och släppa den i toppläge. Du kan inte, du kan inte du, kan inte.

Hej Henrik Didner och Adam Gerge, hej Mats Qviberg vad kul att ni läser min blogg, ni kan kanske bortse från det jag skriver då ni är några av ytterst få som slår börsen på lång sikt.

Så skjut inte upp det, kom igång med ditt aktiespar. Aktiefonder med låg avgift är jättebra alternativ att spara regelbundet i. Den bästa tiden är nu!
Några fonder jag gillar:
Avanza Zero 0% avgift (Adlink)
Spiltan Aktiefond Investmentbolag 0,2% avgift (Adlink)
Aktiespararna Direktavkastning 0,3% avgift (Adlink)


7 kommentarer:

 1. Det är skönt att ha dig petrusko, för dagligen får jag höra från min omgivning att jag är en idiot,galning,tuffing som har pengar på börsen. Mina kollegor säger att det bara är skit, och undrar hur jag kan lägga 14000 kr i månaden på ett lotteri. Men jag tror stenhårt på detta, jag har hållt på i tre år utan att sälja, hoppas jag står på mig och köper på även när det visar minus nån gång. Men jag kör som du, köper i ur och skur. Tack för en bra blogg och mycket bra förmedlad info. Mvh Emil

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Emil,
   Tack för din kommentar. Grymt spar du har, fortsätt med det så blir det snabbt stora belopp.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. "Är börsen dyr? Skall man invänta en nedgång?
  Fel frågor! Sudda bort dem och köp! Köp indexfonder till ditt långsiktiga spar och köp ännu mer regelbundet. Vänta på bättre läge? Glöm det, den långsiktiga trenden är upp och du har fel om du tror att du vet när det skall gå ned och när det bottnar. Man förlorar avkastning på att inte vara investerad i börsen och man kommer misslyckas långsiktigt om man försöker tajma toppar/bottnar"

  Så vad säger du till de som köpte indexfond på toppen av IT yran? Alltid prisvärt med aktier? Stockholmsbörsen är ju inte på P/E 100 direkt men o andra sidan är det bra om man vet vad man håller på med. Det sagt köper jag själv månadsvis men att bara köpa oavsett prisläge är dumt. Det är ju bara att zooma ut OMX för att inse det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag säger grattis till dem som köpte indexfond då för de har gjort rätt val och fått bättre avkastning än bankkontot. Strax under 100% avkastning sedan 21/2 år 2000 för six30rx. De 30 största bolagen.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Glöm inte Spiltans Globala indexfond. Lite dyrare men ger bra spridning, t.o.m Son-san i Softbank Japan.
  /IndexJägaren

  SvaraRadera
 4. Emil, du kan ju i alla fall sälja innan du förlorar din insats.

  SvaraRadera
 5. Ja, om man skriver som du gjorde så tror man sannerligen inte på sin egen förmåga. Och, då ska man aldrig äga något annat än index. Kanske ska man tom inte vara på börsen alls. För din hjärna kommer spela dig spratt, var så säker. Du får det du undermedvetet önskar. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera

Telia uppdaterar strategi

  Telia bjuder in till en presentation i samband med sin bokslutsrapport. De avser presentera ny strategi och skriver så här i ett pressmedd...