Det finns en finansterm "pair trade" och det är något helt annat än det jag skriver om nedan.
Här kommer en tanke eller kalla det strategi för er att fundera över. Kanske tycker du det är blaha eller kanske finner du det ett intressant koncept.
Jag tänker ofta i banor att köpa aktier i par, om man normalt ser en aktie eller fond som en komponent i en portfölj så ser jag det här aktieparet som EN komponent också. Tillsammans utgör de en komponent med egenskaper som ett snitt av de två.
Vidare till ett exempel för att visa vad jag yrar om.
Här är ett par jag ofta tänker mig.
Akelius preferens och Latour. Låg risk i en preff för ett bolag med hyreslägenheter och god riskspridning/indexliknande via Latour. Lite stats för dem:
Akelius pref:
6,58 procent direktavkastning på kurs 304 kronor. Ingen tillväxt och givet långsiktig placering utan exit plan kan man räkna på oförändrad kurs.
Latour:
2,05 procent direktavkastning på kurs 329 kronor. Historiskt har aktien avkastat långt över 10 procent i snitt per år exklusive utdelning men för detta exempel räknar vi på 10 procent årlig kurstillväxt. Utdelningstillväxten är cirka 10 procent.
Om man köper för 20.000 kronor fördelat på 10.000 kronor i vardera bolag får man 658 kronor utdelning från Akelius och 205 kronor från Latour. En direktavkastning om 4,3 procent. På ett år stiger Latouraktien med 10 procent också vilket ger en total avkastning för det här paret på 1863 kronor eller 9,3 procent. Efter ett år höjer Latour sin utdelning med 10 procent vilket ger dig 20 kronor utdelningstillväxt. På din totala utdelning om 863 kronor innebär det en tillväxt om 2,3 procent.
Summering:
Paret Latour och Akelius preferens har en tänkbar årlig avkastning om 9,3 procent och en utdelningstillväxt om 2,3 procent.
Kommentera gärna med dina tankar kring upplägget.
Annons:
Bli grymt rik på aktier.
Köp den mycket populära boken av Anders Haskel och läs hur just du kan lyckas med att spara ihop miljonbelopp på börsen. Lär dig hur man bygger en bra portfölj och hur man undviker dåliga bolag.
Jag har investerat och skrivit om börsen i över 25 år. Fokus på placeringar som lämnar utdelning regelbundet. Jag kallar mig för utdelningsinvesterare.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
5 bästa tips från investmentbolagsdirektören
På sajten Placera är där en artikel nu med 5 tips från Per H Börjesson. De kallar det tips för att bli rik men tycker man det är lite paji...
-
Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Det här är en globalfond med inriktning på stadiga bolag som genererar bra kassaflöden...
-
Nu är utdelningen för juli månad spikad i JPMorgans börshandlade fond JGPI. Medan förra månadens utdelning var relativt hög kommer här en ...
-
För drygt två år sedan identifierade jag en faktor som jag förbisett över en längre period. Mitt mål om en större andel i breda investerin...
Det är så här jag bygger mina utdelningsportföljer, en blandning av High Yield (Akelius) och Dividend Growth (Latour) fast utspritt över många innehav för minskad bolagsrisk och för bra geografisk- samt sektorsfördelning. Då får man en väldigt trevlig mix på aggregerad portföljnivå och jag ligger för närvarande på drygt 5% DA o 4% tillväxt.
SvaraRaderaJäkligt intressant teori är det allt! Men om man har 5 preffar och 5 investmentbolag med relativt låg utdelning men god tillväxt så borde det bli samma kontring menar du? Eller du tänker specifika bolag för för matchning?
SvaraRaderaTjena Stefan,
SvaraRaderaTAck för din kommentar och för att du delar med dig. Vi har diskuterat det tidigare, yielden på våra portföljer och vi ligger fortsatt lika på lite drygt 5%. Jag har satt samman min väska med större del fixed income och har inte lika god antagen utdelningstillväxt. Något jag vill biffa upp på sikt. På bekostnad av DA är okej.
Mvh petrusko
Hej OlaSlayer,
SvaraRaderaDet är fritt fram att bygga ihop par med de egenskaper man söker. Högre yield, högre tillväxt, lägre risk, högre risk...
Man kan använda paret på många olika sätt. Tex skulle man kunna bygga ett par enbart för att sänka risken. Balder pref och Akelius pref kan vara ett sådant par. Samma utdelning och liknande aktiekurs, liknande verksamhet. Genom att splitta 50/50 på dem sänker man bolagsrisken/kreditrisken man utsatt sig för men får samma avkastning.
Mvh petrusko
Men på ett par års sikt finns det ju en betydande risk på nedsidan också fär båda. Även preffar kan sjunka 10%... och tex Latour inte billig i dagsläget. Kan säkert också backa mer än utdelning under ett år.
SvaraRadera/IndexJägaren
Men även preffar har en nedsida på säkert 10% under tex 1-2 år
SvaraRaderaHur ser investmentrabatten ut i Latour?
SvaraRaderaJag tycker att det är helt rätt tänkt, men varför begränsa sig till endast aktiepar? Varför inte köra detta tänk på hela aktieportföljen? Det blir naturligtvis lite arbete med att mata in hela portföljen i ett excel ark, men när det är väl inmatat så kan man "leka lite" t.ex. vilka ändringar i innehavet som måste göras om jag vill ha t.ex. minst x % utdelningstillväxt. Det fina i kråksången är att när man har "ställt in" t.ex. minst y % i utdelning så kanske man inte är nöjd med att z % av portföljen i preffar. Då kan man lätt kolla om jag istället för Akelius väljer istället en mera högavkastande preff t.ex. SAS. Hur mycket minskar då den preff andelen av den totala porftöjlen? Detta blir lätt att se. Då kan Du välja en portfölj sammansättning som ger Dig den utdelning och den utdelningstillväxt som Du vill ha, kontra den risk och det antal olika bolag som Du vill ha. Jag menar om t.ex. 50% Castellum och 50% SAS preff i portföljen skulle uppfylla Dina avkastningskrav och krav på utdelningstillväxt så är det kanske inte lämpligt att ta den bolagsrisken.
SvaraRaderaHa en bra dag
//Krusse
Nu låter jag väldigt lat men det låter väldigt jobbigt? Bättre med en jämför funktion att önska på Avanza? ;)
RaderaHallå i stugorna!
SvaraRaderajag siktar på att utdelningarna skall hjälpa mig att ha det bra om ca 20 år. just nu tänker jag att ha följande portfölj: 30% investment bolag, 50% kallar det för Large kap: är banker,hm, skanska osv, 20% ifrån mindre listorna, enbart vinst bolag, tex hexatronic och AQ.
Jag kommer att växla över aktierna till utdelare om ca 20 år.
Jag har läst på många bloggar och nästintill alla har amerikanska aktier: vad är fördelen med det? räcker det inte med att ha tex 10-15 svenska aktier som delar ut? man kan ju spara pengarna hela året? eller får man pengarna snabbare i rullning genom flera utdelningar om året?
många frågetecken??
hoppas ni kan ge er input!
Ha det bra i snöstormen!
Andreas
Aktiepappa: Latour handalas med en premie på 4%, se nedan,
SvaraRaderahttp://blogg.avanza.se/hemberg/2016/10/06/dyrt-och-billigt-investmentbolag/
Ha en bra dag
//Krusse