Atlas Copco x2. Bolaget föreslås delas i 2

Idag kablades nyheten ut att Atlas Copco föreslås delas upp i två bolag genom att en del delas ut till befintliga aktieägare under 2018. Investor som är största aktieägaren har också gått ut och meddelat att de stöder bolaget i det hela (självklart egentligen men ändå.)

Arbetsnamnet på delen som avses delas ut är NewCo. Nedan kort info om de två nya bolagen:

"NewCo kommer att fokusera på kunder inom gruv/anläggning och omfatta det nuvarande affärsområdet Gruv- och bergbrytningsteknik och divisionen Construction Tools med relaterad serviceverksamhet. Denna verksamhet har cirka 12 000 anställda och hade pro forma intäkter på BSEK 28 och en rörelsemarginal på cirka 16% under de 12 månader som slutade den 30 september 2016."

"Atlas Copco kommer att fokusera på industriella kunder och omfatta affärsområdena Kompressorteknik, Vakuumteknik och Industriteknik, plus divisionerna Portable Energy med relaterad service, samt Specialty Rental. Denna verksamhet har cirka 33 000 anställda och pro forma intäkter på BSEK 74 och en rörelsemarginal på cirka 20% under de 12 månader som slutade den 30 september 2016."

Utdelningen väntas bli enligt Lex Asea vilket betyder att de som har aktierna i en gammaldags vanlig depå inte beskattas förrän de säljer aktierna. Ingen skatt utlöses vid utdelningstillfället alltså.

Atlas meddelar samtidigt ett VD-byte.

"Styrelsen för Atlas Copco har utnämnt Mats Rahmström till ny vd och koncernchef för Atlas Copco AB, med start den 27 april 2017. Han ersätter Ronnie Leten som efter åtta år har begärt att få lämna sin position.

Mats Rahmström är för närvarande chef för Atlas Copcos affärsområde Industriteknik och började på Atlas Copco 1988.

Ronnie Leten kommer att lämna styrelsen för Atlas Copco vid årsstämman den 26 april, 2017. Samma datum lämnar han sitt uppdrag som Atlas Copco-gruppens vd."

Jag äger Investor men framförallt Atlas Copco som jag satsat rejält på och är klart positiv till det här. De två bolagen kommer bättre fokusera på sin kärnverksamhet och utvecklas starkare/snabbare i dess nya skepnad, med två ledningar med fokus på rätt saker.
Länk till Atlas Copco hos Avanza (Adlink).

Annons:
Investor 100 år, boken om Investor.
En mycket välskriven och intressant skildring av Investors och Sveriges historia. Sveriges äldsta och mest framgångsrika investmentbolag. 

8 kommentarer:

 1. Låter intressant. Vad tycker du om H%M....känns som att ha det som kärninnehav inte är det optimala. Per

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Per,
   Näe H&M har varit kass i flera år och om de inte får fart på vinst och försäljning nu de närmsta åren så har den varit katastrof som kärninnehav i flera år. Jag tror på dem men det är upp till bevis nu 2017/18.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Jag har aldrig sålt en aktie, men om ni vill så kan jag sälja mina imorgon så hopppar lagen om all jävlighet in och skickar upp den över 300 kr innan midsommar. Jag kan ta den för laget.

   Radera
 2. Hej och tack för ännu ett bra inlägg!
  Har en allmän fråga. Hur ser du på den utbredda politiska oron kring tex Trump och brexit? Idag kan man även läsa rubriker om att det i slutändan kan leda till att EU kommer upplösas om Marine Le Pen blir vald som president i Frankrike. Kör du på som vanligt eller ändrar du något i strategin? Även trumps hot mot frihandelsavtalen känns oroande

  Mvh
  Olle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Olle,
   tack för din kommentar. Politiker kommer och går över tiden, den ene är knasigare än den andre =) Trump tror jag kommer innebära goda tider för USA. Frankrike däremot tror jag kan bli stökigt.

   Mina investeringar ändrar jag inte pga trump eller någon annan. Jag köper stora bra bolag som fortsätter att vara bra oavsett.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Tackar för updaten Petrusko!
  Har du någon koll på varför Atlas byter VD? Känns iofs rätt länge att ha suttit 8 år som VD (tror genomsnittet är 5 eller något i den stilen).

  Tack för en underbar läsning!

  SvaraRadera
 4. Kommer du att fortsätta äga båda bolagen efter uppdelningen eller släpper du det ena? Tack rö bra blogg!

  Johan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Johan,
   För tillfället ser jag ingen anledning planera att sälja den ena delen utan tänker att jag kommer äga bägge.

   Mvh petrusko

   Radera

Telia uppdaterar strategi

  Telia bjuder in till en presentation i samband med sin bokslutsrapport. De avser presentera ny strategi och skriver så här i ett pressmedd...