tisdag, januari 24, 2017

Aktiespararen rekar Svolder

Tidningen Aktiespararen kan man prenumerera på men man får den som medlem i Aktiespararna. Jag har läst senaste numret och jag tycker det var bra. Några godbitar var dels Peter Bensons krönika om vilka nyckeltal han gillar. Det var bra nyckeltal och han beskrev hur de fungerar och hur man använder dem. En värderingsutbildning på en helsida i tidningen, tack för det Peter.
Det var en analys av ett gammalt kärt bolag till mig nämligen Skistar och som jag själv tycker och tänker kom de fram till att den är högt värderad nu, de rekade avvakta.

Så var det en analys av Svolder, investmentbolaget jag ägt en gång i tiden. Jag gillar Svolder och jag gillar investmentbolag generellt så den här artikeln såg jag ju fram emot att läsa. De lyfter fram Svolder imponerande starka prestanda de senaste åren och kommer fram till ett köpråd trots en premievärdering.
Själv är jag lite skeptisk till att köpa Svolder med en premie men fortsätter de prestera bra så är det nog värt det. Det här är ett relativt litet investmentbolag med ett börsvärde kring 2,5 miljarder kronor och deras inriktning är mot små och medelstora bolag. Ett bra komplement till Investor och Industrivärden som har fokus på jättestora bolag. Direktavkastningen är jättelåg men utdelningen lär stiga stadigt framöver likt den gjort nu i några år. Senaste utdelningen var på 2,75 kronor och betalades som vanligt i november. Direktavkastningen är futtiga 1,4 procent.
Länk till Svolder hos Avanza (adlink).

Jag är medlem i Aktiespararna och får den här fina tidningen varje månad. Bara tidningen är värd de 595 kronor det kostar att vara med och alla träffar osv man får dessutom är rena bonusen.

8 kommentarer:

 1. Investor och Industrivärlden, de har ju vart som lackmuspapper i kursgrafen, men visst lär de vara bättre än storbolagsfonder och billigare.
  Svolder har presterat bra i småbolagshausen, men är det läge att gå in i nuläget? Längre bakåt i tiden såg de inte riktigt lika bra ut. Svolder till premie, nja nej tack. Men, i övrigt är det en god ide med investmentbolag i väskan, bara man undviker stolpskotten även här. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, ja du har så rätt, undviker man de mindre bra så är investmentbolagen en mycket bra komponent i väskan. Generellt bland de mindre tycker jag mig se ojämn prestation vilket tyder på att det mest är tur de åren det går bra. Svolder har presterat okej länge men i ett par år har de varit jättebra. Så visst Svolder är nog bra men det finns ju andra man bör titta både en och två gånger extra på innan man kastar sig in.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Jag gillar Spiltan investmentbolag + dito global

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja det är sällsynt fina fonder. Spiltan gör allting rätt verkar det som. Ja ja, jättefina fonder du nämner. Jag sparar i Spiltan investmentbolagfonden till mina barn.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Gillar Svolder och jag gillar deras portfölj. Men jag gillar varken värderingen på svolder eller deras portföljbolag för tillfället.

  SvaraRadera
 4. Svolder har Garo som ett bolag som jag tycker är intressant. Marknadsledande inom laddstolpar för elbilar. Prognosen är att det ska upp ca 60k nya stolpar till 2020 i bara Sverige. Tror själv Garo kommer bli uppköpta med tiden. Lite dyra i dagsläget men har ett bra momentum och vinsttillväxt. Vad är din åsikt?

  SvaraRadera
 5. Jag tycker om Aktiespararna och min sambo köpte en prenumeration till mig på tidningen.

  Kan själv tycka att artiklarna är väldigt tungrodda och att det sällan rör mycket det jag är intresserad av.

  Tycker det är lättare att följa bloggar för att få mer kunskap. Oftast mer lättläst. Men det där är ju upp till varje enskild person :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det gör väldigt stor skillnad hur en artikel är skriven. Många tidningar och sajter tror jag har mycket att vinna på att uttrycka/formulera sig på annat sätt.

   Mvh petrusko

   Radera