tisdag, januari 24, 2017

Skanska ny rapporteringsstruktur

Skanska uppdaterar hur de rapporterar framöver och jag tänker mig att bakgrunden delvis är denna:
Under en längre period har analytiker osv hanterat och tolkat vissa delar i Skanska som engångsposter medan Skanska menar på att det här är löpande business.
Jag har sett/lyssnat till flera presentationer från Skanska där de fått den här typen av frågor. I en intervju med EFN påpekade Skanskas VD just det här att det är löpande business, inte engångsposter.
Värderingsmässigt blir det ju skillnad, engångsposter tas ej med i beräkningar för framtiden och ger en lägre värdering helt enkelt.

Den nya rapportstruktur blir enligt följande:
Byggverksamheten kommer att delas in geografiskt i Norden (varav Sverige), Europa och USA.
Bostadsutvecklingen kommer att delas in geografiskt i Norden (varav Sverige) och Europa.
Kommersiell fastighetsutveckling och Infrastrukturutveckling lämnas oförändrade.

Så här skriver Skanska om förändringen i ett pressmeddelande:
"Förändringen har som avsikt att minska komplexiteten och på ett mer balanserat sätt återspegla påverkan på koncernens resultat inom och mellan Skanskas olika affärsenheter"

Jag kan tänka mig att vissa kanske drar tankarna till en eventuell uppdelning när de läser den här nyheten men så tror jag inte vi har anledning att tänka. Finanspress har skrivit om en uppdelning av Skanska länge nu men vad jag läst mig till och lyssnat så föredrar Skanska att hålla ihop bolaget i dess nuvarande form. Att knoppa av USA-verksamheten vore olyckligt och det tror jag absolut inte på i närtid. Vad som händer på 10 års sikt är ju svårt att sia om, det kan se annorlunda ut då. Det som verkar ologiskt idag kanske ter sig mer lyckat då. 

1 kommentar:

  1. https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2017/01/25/extrautdelning-i-skanska.html

    Trevlig Läsning

    //Krusse

    SvaraRadera