PCN fet direktavkastning med year end special dividend

För att optimera skatten brukar amerikanska ETF:er som presterar hyggligt enligt sin plan pynta en extrautdelning vid årsskiftet. Jag har inte satt mig in exakt i hur skatteupplägget fungerar för jag bryr mig faktiskt inte. Jag har bara en liten slurk av portföljen i den här typen av ETF och om den pyntar en liten extrautdelning eller ej vid årsskiftet har ingen betydelse i det stora hela.
Med det sagt så tycker jag det är nice naturligtvis att det tickar in en extraslant. Jag äger alltså PCN.

Pimco Corporate & Income Strategy Fund med ticker PCN pyntar en extra utdelning om $0,42 per aktie. Det är ganska pampigt!
X-date för utdelningen är 22/12
Pay date är 29/12

Den vanliga utdelningen är $0,1125 per månad vilket ihop med extrautdelningen innebär att jag under året har mottagit totalt $1,77.
På kursen $14,75 ger det hela 12 procent direktavkastning.

Fonden investerar i obligationer och de gör det med belåning och boostar på så vis upp erhållen ränta. Den har funnits i 15 år och arbetat på detta vis igenom flera kriser. Månadsutdelningen har legat kring den här nivån jättelänge, nästan ända tillbaka till starten. NAV ligger strax under $15 som de startade med år 2001, riktigt bra.

Jag är imponerad över Pimcos track record i denna fonden. Hade det inte varit för att jag inte vågar tro på fortsatt prestanda på detta vis  så hade jag legat mycket tyngre här. Nu har jag knappt 2 procent av portföljen i denna ETF:en.
Sedan starten 2001 är genomsnittlig avkastning 12 procent per år. På 10 år är den 12,36 procent och på 5 år den 14,97 procent. Hittills i år har den gett en totalavkastning på drygt 14 procent.
15 år historik borde ju övertyga den mest försiktige generalen men jag kan bara inte tro det. Kanske köper jag lite mer men jag vågar nog inte vikta den tungt. Men tjena om den fortsätter prestera så här... 9,2-12 procent direktavkastning per år. BOOM! Det är bra. =)
Länk till PCN hos Avanza (Adlink).

Rent tekniskt är det en CEF men man buntar ihop dessa under termen ETF. Skillnaden är att den är stängd och utgivaren kan inte skapa fler hur som helst i takt med att de får in kapital. Genom att göra den stängd kan man arbeta med "gearing" fullt ut, tex kan en sådan här CEF ge ut preferensaktier vilket jag sett inte är ovanligt. Denna har sådana utgivna. De tar in kapital via preffar och investerar dem till högre avkastning än de pyntar. PCN är gearad/belånad till cirka 20 procent vilket inte är alarmerande högt. Det finns fonder med betydligt tyngre gearing.

Annons:
The Single Best Investment creating wealth with dividend growth. Boken av Lowell Miller som av flera lyfts fram som en av de bästa om att spara i aktier och utdelningsaktier specifikt. Läs hur du hittar de bästa utdelningsaktierna och hur du bygger en pengamaskin.

10 kommentarer:

  1. Vill bara tipsa om att det på bloggen "penagaregnet" under "Var är min utdelning?" pågår en väldigt intressant diskussion om Avanza och att dom håller inne allas våra utdelningar ibland i flera bankdagar så att vi förlorar pengar på växlingskursen US dollar/SEK. Verkar som om någon i kedjan har satt i system att utnyttja växelkurs svängningar för att berika sig själv på Avanzas kunders bekostnad.

    SvaraRadera
  2. Intressant tips, tänkte gå in lite på måndag. :)

    SvaraRadera
  3. Ja, märkte att min utdelning i Unilever (UL) var nästan en vecka försenad.

    SvaraRadera
  4. Hej! Ursäkta om det är en nybörjarfråga men jag vet ju att en ETF är en börshandlad fond, skall jag ha en ETF i mitt ISK tillsammans med mina andra fonder eller ska jag ha den i mitt ISK med mina andra aktieinnehav?

    MVH

    SvaraRadera
    Svar
    1. En utländsk etf som lämnar utdelning likt denna är bäst att ha i en kapitalförsäkring.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  6. De har en fin tradition att lämna en extra utdelning lagom till julen. Det här året är det verkligen inget att klaga över, de sista två åren var det 0,2 och 0,35, så 0,42 är riktigt toppen! //Dividend500

    SvaraRadera
  7. PCN har en fin historik, men man ska nog ändå vara lite försiktig och inte ta in för stor del av portföljen här ändå. EHI, sänkte nyligen sin utdelning. Visserligen högre risk, men känns som att flera ETF:er sänkt sin utdelning under sista året. Äger både PCN och EHI. Kommer nog sälja av en del av EHI till förmån för svenska preffar istället..

    // Jonas

    SvaraRadera
  8. Hur ser courtaget ut på en utländskt fond som denna på Avanza? Står bara enligt prislista men är lite oklart där.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om du har avanza mini så är courtaget 0.25% eller minst 1 dollar.

      Mvh petrusko

      Radera

Idag börjar handeln med Corems D-aktie

  Fastighetsbolaget Corem Property har givit ut en D-aktie som pyntar lika mycket utdelning som preferensaktien från samma bolag; 20 kronor ...