Jag köpte fler preffar idag

Under en tid har preferensaktier gått ned i spåren av stigande marknadsräntor och idag blev det en liten extra push nedåt generellt för preffar.
Två stycken orders jag hade inne sedan tidigare med lång giltighet gick igenom och det var Balder preferens 315 kronor och Akelius preferens 298 kronor.
Jag bevakade börsen en tid idag och jag brukar försöka utnyttja sådana här tillfällen att köpa ännu mer. Det är ju inget som hindrar att det backar ännu mer men jag har agerat så här länge och det fungerar hyggligt för mig som ackumulerar mer och mer aktier regelbundet.

När jag spanat en stund kom jag fram till att jag ville satsa på Balder preferens då den backat en del och såg fortsatt svag ut. Jag lade in en lite större order på strax under 312 kronor och återgick till min vardag.
Well, min vardag är kanske fel ordval för jag brukar ju spana mycket börs på min vardag men det har jag inte gjort idag.

Anyhow, när jag checkade in senare hade min order gått till avslut och Balder preferens hade varit nere i 310 kronor och tickat upp lite igen. Jag lade in ytterligare en order på 310 kronor men den blev det tyvärr inget avslut på.
Med huvuddelen av fastighetsportföljen i hyreslägenheter är Balder ett bolag med relativt låg risk i kreditperspektiv, för en preffägare alltså. Det skall mycket till innan deras kassaflöde kroknar såpass att de får utmaningar att pynta preffutdelning.
Jag har redan en rejäl laddning Akelius preferens och utöver den är Balder preferens min favorit. Det är just inriktningen hyreslägenheter som lockar och att det är på starka orter. Denna typ av fastighet är den minst riskfyllda man kan äga. Om en hyresgäst säger upp sitt avtal har man kirrat en ny som flyttar in samma dag den andre flyttar ut. Det är en riktig kassamaskin sådana här fastigheter, hyran tickar in i ur och skur!
Länk till Balder preferens hos Avanza (Adlink).

Annons:
Investor 100 år, boken om Investor.
En mycket välskriven och intressant skildring av Investors och Sveriges historia. Sveriges äldsta och mest framgångsrika investmentbolag. 

7 kommentarer:

 1. HAHA! Så passande att du skrev det här precis nu. Har själv ökat mycket i preffar på senare tid, varav mest Akelius och även funderat på att ta in Klövern. Hade jag varit mer likvid hade jag också ökat mer idag :)

  Några reflektioner kring det Claes Hemberg skrev på Twitter idag?

  "Varannan pref-aktie har svenska folket sålt i år. När räntorna nu tickar uppåt kan det vara dags att sälja allt!"

  SvaraRadera
 2. Var också sugen på att köpa lite fler preffar idag, Balder, K2A eller Corem som du skrev om här om dagen. Plugget satte dock stopp för de planerna och nästa gång jag skulle titta till börsen var det stängt.. Får hoppas preffarna inte går upp för mycket på måndag så man kan handla då istället.
  Började handla aktier för precis ett år sedan och har följt din blogg sedan dess. Det är ett nöje, men också inspirerande! Vill tacka för alla härliga inlägg du skrivit under året :)

  SvaraRadera
 3. Jag ökade också. Är försiktig med preffar och hade endast tre i Akelius före räntehöjningen. Nu har jag köpt ytterligare tio. Den stora risken är ju om företaget går i konkurs och även om risken finns är den nog inte särskilt stor i Akelius fall. Återköp är fortfarande en bra bit över handelskursen.

  Är precis som Kronantillmiljonen nyfiken på hur du ser på Hembergs uppmaning? Tycker själv att det är lite drastiskt, preffar precis som aktier i stort är olika sårbara beroende på hur företagets siffror ser ut.

  SvaraRadera
 4. Jag följer din blogg med stort intresse sedan ett år tillbaka och undrar hur du resonerar kring preffar i det här läget när räntorna troligen vänder uppåt.
  Instämmer även i kronantillmiljonen.se's fråga om dina reflektioner gällande Hemberg

  //Johan

  SvaraRadera
 5. Tack för alla goa kommentarer.
  Som svar på frågor här och lite varstans om Hembergs uttalande valde jag att skriva ett inlägg för att lätt kunna svara alla.
  http://petrusko.blogspot.se/2016/12/hembergs-utspel-om-preferensaktier.html

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 6. Hej,

  Funderade på att göra detsamma idag, men avvaktade lite, fast av andra skäl än räntan. Det lär dröja ett bra tag innan räntan når kritiska nivåer. Om det öht är genomförbart med tanke på att det lär slänga in Sverige och andra lånetorsk-länder in i djup depression. Nåväl.

  Själv har jag valt preff efter r/r, med tyngd på reward. SAS är finast. Sen sjunker DA lite för mycket för min smak. Tobi är väl näst på tur. Värd att bevaka.

  Så kan vi trycka upp DA till +8% i Akelius etc så är det ett givet köp.

  ps. Såg ditt inlägg ovan nu, hängselmannen känns inte trovärdig alls.

  SvaraRadera
 7. Varför betala mer för balder än för Akelius?
  Lika trygga båda två.
  Risk med SAS om ej konkurs.??? Bra ränta nu.
  Mvha

  SvaraRadera

Corem vill göra nyemission av stamaktier av serie B

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Efter börsens stängning idag meddelade fastighetsbolaget Corem att de utreder förutsät...