lördag, december 10, 2016

Jag kollar snabbt på Starbucks

Starbucks säljer kaffe och te världen över i sina café eller vad vi nu skall kolla dem. Lite lätta tilltugg erbjuder de också, varma mackor osv.
De har ett marknadsvärde på cirka $85 miljarder. Vinsten per aktie är $1,9 och utdelningen höjdes nyligen till $1 fördelat på $0,25 per kvartal.
Detta ger en utdelningsandel om cirka 53 procent. På aktiekursen $58,75 landar direktavkastningen på 1,7 procent. Kan tyckas väl lågt men den växer snabbt.

Den senaste utdelningshöjningen var på 25 procent och femårssnittet är imponerande 30 procent.

Med ett marknadsvärde bara $15 miljarder lägre än jätten McDonalds kan man undra hur stor potentialen är för Starbucks och svaret på det får nog bli att den ser ganska god ut. Bara under nästa år är planen att öppna 2100 stycken nya Starbucks. Kaffe och te är något annat än snabbmat som flottiga burgare och pizza. Det finns sannolikt ett betydligt större utrymme och efterfrågan på caféer än snabbmatshak ala McDonalds. Jag är ingen domedagsprofet när det kommer till MCD jag bara tror att Starbucks har en större potential.

Värderingen är hög och även om tillväxten också är det kan man diskutera huruvida Starbucks är köpvärd eller ej. På några års sikt kan det bli en risky placering men på mycket lång sikt tror jag det kan bli riktigt bra att äga en liten slurk kaffe i portföljen. Den goda tillväxten kan fortsätta ett gott tag till och utdelningen lär höjas stadigt.  P/e 31 är normalt sett avskräckande men den långsiktige får nog lön för mödan. Kom ihåg: Bra bolag blir aldrig billiga. Vill man köpa Starbucks för p/e under 20 kommer man förmodligen inte äga några aktier i bolaget på otroligt länge.
Starbucks hör till de mest populära av USA-bolagen hos Avanza och har 2208 stycken ägare hos dem.
Länk till Starbucks hos Avanza (Adlink).

Annons:
Bli grymt rik på aktier. 
Köp den mycket populära boken av Anders Haskel och läs hur just du kan lyckas med att spara ihop miljonbelopp på börsen. Lär dig hur man bygger en bra portfölj och hur man undviker dåliga bolag.

5 kommentarer:

 1. Jag håller med om att de gör bra kaffe Starbucks, och att lokalerna oftast är trevliga. Däremot, vilka tänker de sig ska ha råd att handla hos dem framöver? För en sak är säker, och det är att de enbart tycks inrikta sig på ekonomiskt helt oansvariga kunder. En ynka latte för mer än 50 kr? Nej, tack! Och skulle det bli ett besök där, så max 1 gång i månaden, om ens det. Det ju stor skillnad på ett bra bolag och en bra aktie. Tittar man på kassaflödena och ROIC, så ser man att det krävs absurt höga antaganden för att räkna hem dagens kurs, det bar är så. Jag brukar själv leta lite mer efter de öppna målen när jag investerar. För det blir mycket hög risk i kalkylen om antaganden måste vara aggressiva.

  SvaraRadera
 2. Får väl se om vi har några kaffebönor kvar på riktigt lång sikt, med tanke på global warming. Fin-kaffe-bönan tål är väldigt temperaturkänslig (en natt av frost räcker t.ex). Men visst, kan ju vara gynnsamt på så sätt att det kanske går att odla kaffe på fler ställen. Sen vetja inte vad för bönor Starbucks använder sig av..

  Saxat från Wikipedia:
  It is expected that a medium-term depletion of indigenous populations of C. arabica may occur, due to projected global warming, based on IPCC modelling. Climate change—rising temperatures, longer droughts, excessive rainfall—appears to threaten the sustainability of arabica coffee production.
  _______

  SvaraRadera
 3. Jag är lite skeptisk och tycker att det är lite för sent att gå in. Så extremt god tillväxt lär inte vara hållbar hur länge som helst och som du skriver är P/E högt. Utdelningen är för låg för min strategi och det tar många år innan de kommer ifatt t.ex. Axfood.

  Sedan gillar jag personligen inte Starbuckskonceptet och utifrån principen att inte köpa sådant som jag själv ogärna är kund hos avstår jag.

  SvaraRadera
 4. Grattis till en av utmärkelserna på Lars julkort http://miljonar.blogspot.se/2016/12/den-kanda-kommentatorn-lars-julkort.html

  SvaraRadera
 5. Det här är ett riktigt fint bolag. Tillväxttakten kanske inte kan hållas, och vi har i år sett att man inte längre lyckas nå tvåsiffriga tillväxttal... Men, man kompenserar bra med ökad marginal. Man jobbar mycket med det senare; rosterier, produkter i livsmedelsbutiker osv.

  Resonerade lite om sådant och tillväxt i ett inlägg för någon månad sedan:

  http://framtidsinvesteringen.blogspot.se/2016/10/starbucks-10-direktavkastning-pa-dagens.html

  SvaraRadera