Fördelning portföljen dec 2016

Här kommer ett kort inlägg om hur min portfölj är sammansatt just nu. Det varierar ju över tiden hur stor andel jag har i tex dollarnoterat eller fixed income osv.
Så här ser viktningen i de olika innehaven ut. Det är avrundat till närmsta heltal så tex 1,6 procent visas som 2 procent.
Ungefär 13 procent dollarexponering har jag och resterande 87 procent är svenska kronor. Fixed Income väger tungt för tillfället på 38 procent och så värst tyngre än så vill jag inte vikta det tillgångsslaget eftersom utdelningstillväxt är viktig för mig.
Mina tre största innehav är:
Castellum
Akelius Residential preferens
H&M

Den närmsta tiden hoppas jag på att öka i Pfizer, Skanska, VF Corp och Investor. Allihop placeringar med förväntad hygglig utdelningstillväxt.

Mina innehav håller jag uppdaterat på sidan i denna länk medan aktuell fördelning/vikt uppdaterar jag då och då i ett inlägg likt detta.

Annons:
Bli grymt rik på aktier. 
Köp den mycket populära boken av Anders Haskel och läs hur just du kan lyckas med att spara ihop miljonbelopp på börsen. Lär dig hur man bygger en bra portfölj och hur man undviker dåliga bolag.

13 kommentarer:

 1. Trevlig portfölj, dock hade jag definitivt minskat på innehavet av Castellum och fördelat ut det på ett par andra innehav, kanske Catella och Byggmax för att få mera spridning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för kommentaren. Ja Castellum väger i tyngsta laget men jag är bekväm med det.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Oj, rejäl vikt i fastigheter. Men, du har väl bra koll på dem förmodar jag, och har väl en åtgärdsplan ifall det skulle segla upp ett otäckt makroscenario där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag har 21 % i fastigheter som jag ser det. Preffarna ger ingen exponering eller potential i sektorn. Där är det bara kreditrisken i bolagen som är väsentlig. Oscar, Alm och K2A har en inte obetydlig risk de övriga skall det mycket till för en kredithändelse.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Intressant portfölj!

  Hur ser du på preffar när räntan stiger och du har cirka 40 procent av portföljen i preffar? Räknar du kallt med att de löses in eller har du kalkylerat in en ev. kursförlust när du köpt dem? Jag har också Akelius och är inte särskilt orolig för dem.

  Intressant att du har så små innehav i Handelsbanken och Skanska. Hur ser du på att öka i dem givet att de är ganska dyra? Jag har ett liknande dilemma - vill öka i företagen men har också mycket små innehav eftersom jag har tyckt det varit för dyrt att öka.

  Vore intressant att veta vilka ungefärliga långsiktiga mål du har för HM, Castellum, Axfood och Akelius? 17 procent i Castellum är mycket även om det är en fantastisk aktie.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag är långsiktig i preffar o räknar med att de går ned i kurs framöver.

   Skanska tycker jg inte är dyr och planerar öka i den framöver. Handelsbanken är jag nöjd.med. vill ej äga mer då jag inte fullt förstår bank. Den är lite av en chansning, jag har köpt den trots jag borde låta bli eftersom jag ej förstår.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Har H&M fallit ner via sälj. Eller bara dålig kursutveckling och inga köp?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena. Jag har inte sålt H&M. Jag har köpt lite under året men inte i samma omfattning som andra innehav. I kombo med att kursen gått knackigt har den minskat i storlek i väskan.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Varför äger du inte Hufvudstaden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fint bolag jag kan tänka mig att äga men man kan ju inte ha allt... kanske i framtiden.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Tycker att du gjort ett fenomenalt val att vikta tungt i castellum. Otroligt bra bolag med bra historik. Är det näst största bolaget i min portfölj nu.
  Törs man fråga vad ditt GAV är där? :)

  SvaraRadera
 7. Hej! Tack för denna titt, trodde du skulle ha mer investor och shb eftersom du skrivit så varmt om dem. Kan inte påstå att jag förstår bank särskilt bra heller men sektorn väger något tyngre i min portfölj.

  Det som man ser jämfört med min portfölj 3 saker

  Du har betydligt mer i fixed income. Funderar på att öka denna del i min portfölj, men samtidigt vill jag inte bara ta in mer fastighetspreffar, har en hel del volati redan, men vill inte ha SAS har du något tips?

  Bolagsstorleken är betydligt större i din portfölj, jag har en hel del på midcap sthlmbörsen, är detta ett medvetet val från din sida?

  Du har ingen alls exponering mot IT sektorn jag har knappa 10% mot denna sektor.

  Mvh JFG

  SvaraRadera
 8. Hej
  Undrar hur du / ni investerare parerar ang säkerhetssituationen kring Östersjön?
  Är precis på g att starta en utdelningsportfölj långsiktigt så klart och funderade hur insättningsgarantin etc funkar i avanza eller Nordnet i ett sådant läge?
  Bestämt mig för att hålla en jämvikt mot ytterligare valutor för att säkra men det är ju bra om plattformen håller också
  Jättebra blogg 👍

  SvaraRadera

Jag äger Hufvudstaden

Länge har jag suktat efter att äga Hufvudstaden, fastighetsbolaget med de bästa fastigheterna i Sverige. De äger inte så många kåkar man ...