Håkan på Nordnet tar striden för ditt ISK vid IPO

Jag har under en tid varit på Avanza och Nordnet på twitter och pushat frågan vad de gör externt för att påverka en förändring av reglerna för ISK så man kan teckna "alla" IPOs på ett sådant konto.
Nu får jag mitt första riktigt glädjande besked: Håkan på Nordnet lobbar Skatteverket och Finansdepartementet för en ändring i lagtexten så det blir möjligt.
Bra Håkan!

Det är ju så i dagsläget att om de erbjudna aktierna i en notering inte till 100 procent består av nya aktier så kan man inte teckna och delta i sitt ISK, den vanligaste och bästa sparformen för småsparare.
Det här är ju inget annat än en miss och dålig formulering av lagtexten rörande kontoformen. Ytterst beklagligt dock att det skall drabba småsparare och att det tar så lång tid att åtgärda. Det är ju inget stort som skall göras och borde kunna fixas omgående. Det krävs ju inget geni för att se att nuvarande funktion är rakt ut fel!
Att det på det snarlika konto KapitalFörsäkring skall gå att teckna men inte på ett ISK, fel fel fel av regelmakarna!

Ja ja, nu arbetar Håkan för oss småsparare och vår möjlighet att delta i IPOs, det är vi tacksamma för. Tack Håkan!

Läs mer: Artikel på Nordnetbloggen på ämnet.

Annons:
Bli grymt rik på aktier. 
Köp den mycket populära boken av Anders Haskel och läs hur just du kan lyckas med att spara ihop miljonbelopp på börsen. Lär dig hur man bygger en bra portfölj och hur man undviker dåliga bolag.

3 kommentarer:

  1. Bra jobbat, Petrusko. Jag tycker också att man borde kunna alltid teckna på ISK kontot. Tills vidare så har jag tecknat mig på ett AF konto och om jag har fått några aktier tilldelade så har jag flyttat dessa till ISK. Dessvärre så räknas en sådan flytt som försäljning och man får betala skatt för vinsten eller kvitta förlusten.

    Ha en bra dag

    //Krusse

    SvaraRadera
  2. Bra att du upplyste om detta. Har faktiskt sett att vissa IPO:er inte går att teckna via ISK medan andra gör det. Har däremot aldrig riktigt vetat varför :)

    Nu tecknar jag iofs aldrig IPO:er men skulle jag börja göra det så är ju detta toppen! :D

    SvaraRadera
  3. Jag tolkar ISK-reglerna så här:
    * Om det bara säljs ut nya aktier och dessa är onoterade, kan man teckna inom ISK förutsatt att teckningsanmälan går via börsmäklaren och att bolaget noteras inom 30 dagar från och med tilldelningen. Om något oväntat inträffar så att bolaget inte noteras inom 30 dagar, har man gjort en otillåten transaktion, varvid investeringssparkontot upphör att vara ett investeringssparkonto och istället reavinstbeskattas.
    * Om det bara säljs ut nya aktier och dessa är noterade, kan man teckna inom ISK förutsatt att teckningsanmälan går via börsmäklaren.
    * Om det bara säljs ut gamla aktier och dessa är onoterade, kan man teckna inom ISK genom att börsmäklaren tecknar i sitt eget namn och sedan säljer aktierna till kunden till marknadsvärde. Börsmäklaren måste sälja aktierna till kunden den första handelsdag men innan börsen öppnas, d.v.s. mellan midnatt och kl. 09:00 om försäljningen ska kunna ske till teckningskursen. Sker försäljningen senare på dagen, måste istället börsmäklaren sälja aktierna till kunden för senast betalda kurs på börsen, som troligtvis är något annat belopp. Det går inte att veta om aktierna kommer att levereras före kl. 09:00 eller ej, så detta medför en kursrisk för börsmäklarna och riskerar att göra kunden förbannad om man får aktierna till en annan kurs än teckningskursen, så börsmäklarna hanterar problemet genom att inte erbjuda teckning alls.
    * Om det bara säljs ut gamla aktier och dessa är noterade, kan man teckna inom ISK genom att börsmäklaren tecknar i sitt eget namn till teckningskursen och sedan säljer aktierna till senast noterade handelskurs på börsen. Även här innebär detta att börsmäklaren tvingas ta en position i aktien och att kunden blir förbannad, så börsmäklarna hanterar detta genom att inte erbjuda teckning inom ISK i dessa fall.
    * Om det säljs ut en blandning av gamla och nya aktier, måste man skilja på gamla och nya aktier, vilket i praktiken är omöjligt eftersom de alla är likadana, vilket får till följd att teckning inom ISK inte går att erbjuda.
    * Om man tecknar inom ett vanligt reavinstbeskattat konto, kan man teckna vad som helst, och det är valfritt om man väljer att teckna via börsmäklaren eller om man väljer att fylla i en pappersblankett som man skickar med posten till emissionsinstitutet. Om man råkar fylla i sitt ISK-kontonummer på pappersblanketten, har man dock brutit mot ISK-reglerna så att ISK-kontot upphör att vara ett ISK-konto och istället blir reavinstbeskattat. Har man tur, upptäcker dock börsmäklaren att man råkat ange fel kontonummer och sätter in aktierna på ett annat konto istället så att ISK-kontot fortsätter att vara ett ISK-konto.
    * Om man tecknar inom en kapitalförsäkring, kan man teckna vad som helst, men teckningen måste gå via försäkringsbolaget. Om det visar sig att bolaget av någon oförutsedd anledning inte blir noterat, uppstår "strul" eftersom försäkringsbolaget måste kunna likvidera alla tillgångar på kontot i händelse av dödsfall, så försäkringsbolagen tycker inte om onoterade aktier inom kapitalförsäkringar.

    Är det något jag missat eller uppfattat fel? Och varför har politikerna gjort det så komplicerat? Det verkar nästan som att de helt missat att ta reda på hur en normal nyintroduktion går till.

    SvaraRadera

Storebrand Global All Countries B - Global indexfond med cash utdelning

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Det har varit några vändor med den här fonden. Jag har bearbetat Avanza och fondbolage...