Investor handlas till cirka 3,3 procent direktavkastning vilket är ungefär där den legat historiskt. 10 års-snittet är 3,5 procent.
De flesta år har direktavkastningen legat kring 3-3,6 procent och det är bara ett par år som sticker ut med en direktavkastning över 4 procent, 2011 och 2012.
En ganska rimlig värdering alltså relativt sin egen historik.
Kollar man på substansvärderingen så är den kanske inte så tokig heller. Senast redovisat substansvärde genom aktiekursen ger en substansrabatt om cirka 20 procent. Jag har läst i media i dagarna från aktörer som gör egen uppföljning på substansvärdet mellan rapporterna och de menar på att substansrabatten nu är bortåt 30 procent.
Det skulle också betyda en ganska hygglig värdering relativt sin egen historik. Investor brukar handlas med 20-50 procent substansrabatt.
Annons:
Investor 100 år Att gå från det gamla till det nya är den enda tradition värd att bevara. Köp boken om Investor och läs om den spännande historian för bolaget och den makalösa utvecklingen för Sverige de senaste 100 åren.
Jag har investerat och skrivit om börsen i över 25 år. Fokus på placeringar som lämnar utdelning regelbundet. Jag kallar mig för utdelningsinvesterare.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Lundbergs utdelningshistorik
Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Lundbergs är inte bara ett fint investmentbolag som presterat god totalavkastning över...
-
Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Det här är en globalfond med inriktning på stadiga bolag som genererar bra kassaflöden...
-
Nu är utdelningen för juli månad spikad i JPMorgans börshandlade fond JGPI. Medan förra månadens utdelning var relativt hög kommer här en ...
-
För drygt två år sedan identifierade jag en faktor som jag förbisett över en längre period. Mitt mål om en större andel i breda investerin...
Hej Petrusko,
SvaraRaderaVar hittar du denna statistik? Börsdata?
Tjena,
SvaraRaderaJag använder oftast Morningstar och programmet HItta Kursvinnare.
Mvh petrusko
Hur ser du på Fortum?
SvaraRaderaTack för en trevlig blogg.
Hej SR,
SvaraRaderaFortum är nog ett av mina minst betydelsefulla innehav. Alltså ett av de jag gillar minst. Man skall inte lockas allt för mycket av den höga utdelningen, den kan komma sänkas. Vi får se till våren vad den blir. De strävar förvisso om en stabil och stigande utdelning på sikt men det skulle göra gott kanske om de sänkte den innan de höjer vidare. Det passar nuvarande verksamhet och intjäning. De har kassa och kassaflöde att upprätthålla utdelningen i decennier men så är ju inte tanken. Det skall förvärvas och vinsten skall ju gärna bära utdelningen.
Mvh petrusko
Tycker du att 3,5% är en hygglig direktavkastning? Antar att det beror lite på hur bolaget ser ut i övrigt i och för sig. Investor tycker jag ser ut som ett välskött bolag, vilket gör att man inte bryr sig så mycket ifall det är 3,5% eller 4,5%
SvaraRaderaPå tal om bra investmentbolag med hög substansrabatt och bra innehav, så är Spiltan mitt största innehav. Fler borde titta närmare på dem. En av få riktigt långsiktiga ägare av bra bolag i Sverige, vi behöver fler som dem.
SvaraRaderaPå tal om bra investmentbolag med hög substansrabatt och bra innehav, så är Spiltan mitt största innehav. Fler borde titta närmare på dem. En av få riktigt långsiktiga ägare av bra bolag i Sverige, vi behöver fler som dem.
SvaraRaderaJag planerar att köpa Investor. Men vet inte om jag ska köpa A eller B. Har du något blogginlägg om skillnaderna där?
SvaraRaderaTjena Dennis,
SvaraRaderaJag skrev nyligen om Handelsbanken A och B, principen är den samma i Investor. Köpa den som är billigast.
http://petrusko.blogspot.se/2016/11/bytt-handelsbanken-mot-b.html
Mvh petrusko