Rise of the machines, medborgarlön

En intressant fundering tycker jag är den kring robotar och framtiden. Redan nu tar robotar snabbt över många arbeten och bara fantasin sätter begränsningarna när man blickar framåt.

Behövs ju inte mycket fantasi för att tänka sig att robotar kan ta över tex följande yrken:

Snabbmatsrestaurang som tex flippa burgare.

Bygga fordon som tex Volvo XC90 eller MACK lastbil.

Hantera flöden på ett lager.

Packa varor i butik.

Tillverka kläder.

Byggjobb.

Köra fordon som Taxi, buss, båt, flyg, tåg.

Ja, detta är bara ett litet urval av arbeten som kan tänkas ersättas av robotar framöver. Man kan ju snabbt konstatera att det är oerhört många arbetstillfällen det rör sig om och det väcker ju flera frågor. Ur ett investerarperspektiv dras man ju snabbt till att tänka vilka bolag som är vinnare på detta. Zoomar man ut lite och tittar på samhällseffekterna väcks snabbt tanken "vad skall folk jobba med". Ja, om robotar tar över hur skall folk överleva?
Mina funderingar drar sig genast mot medborgarlön men det är en oerhört komplex fråga. Kanske lever jag att uppleva den dagen, jag räknar kallt med att leva åtminstone 50 år till. Jag tror inte det är så avlägset att jag ej får vara med om the rise of the machines... Err, ja att robotar tagit över lejonparten av arbetstillfällen alltså. Att robotar och AI skall ta över världen likt Terminatorfilmerna men också som Stephen Hawking varnat för, det vill jag inte uppleva =)


10 kommentarer:

  1. Ray Kurzweil har skrivit utförligt om detta i sina böcker. Jag drar mig till minnes att man pratar om ca 50% av samtliga arbetstillfällen under perioden 2010-2030 som sannolikt kommer att försvinna i diverse former av robotisering. En del arbeten kommer förmodligen att tillkomma men inte alls i samma omfattning som vid tidigare teknologiskiften på arbetsmarknaden (jägar/samlar => jordbrukssamhället => den industriella revolutionen => dataåldern => den andra industriella revolutionen/robotiseringen)

    Det är en öppen fråga hur vi ska organisera ett samhälle där mer än hälften av befolkningen inte bidrar med traditionella förvärvsarbeten. De arbeten som ersätts av robotar kommer åtminstone till en början vara förhållandevis okvalificerade men allteftersom kommer mer och mer kvalificerade arbeten ersättas. Jag har svårt att tänka mig att man framgångsrikt i stor skala kan omskola människor som inriktat sig på manuella arbeten, transport, konstruktion, produktion till att bli designers, programmerare, innehållsskapare.

    interesting times ahead!

    SvaraRadera
  2. Robotar ska ju skötas av någon också. Där har vi jobben! :)

    SvaraRadera
  3. Robotingenjörer får det bra ställt till en början, tills robotarna tar över deras jobb också.

    SvaraRadera
  4. Alltså vi är redan där idag i viss utsträckning. En del måste jobba för att samhället ska snurra runt andra skulle inte behöva jobba för deras jobb inte behövs. Men samhället snurrar runt full sysselsättning hur meningslös sysselsättningen än må vara.

    Svaret ligger i att tillåta folk att vara arbetslösa och leva på medborgarlön/bidrag, vilket man inte gör idag. Men för att det ska kunna fungera måste man tillåta massiva löneklyftor där de som har samhällskritiska jobb tillåts tjäna oerhört mycket mer än de som går på kravlös försörjning av medborgarlön/bidrag. Det tillåter vi inte idag, vi pratar konstant tom minskade klyftor som om det vore det viktigaste i världen. Istället skattar vi skiten ur de som måste jobba, hittar på lite jobb sm egentligen inte behövs och betalar dem med skattemedel allt för att ha full sysselsättning och små klyftor.

    Det är inte tekniken som är problemet, det är politiken. Inget av det här kommer att genomföras så länge vi har den politik och världsbild som idag råder.

    Därmed inte sagt att det inte finns utmaningar utöver det, så som tex utformningen av en medborgarlön och hur den finansieras och vilken nivå en rimlig medborgarlön bör ligga på och då menar jag inte i kronor och ören utan i levnadsstandard.

    SvaraRadera
  5. Det finns jobb som idag inte utförs. Plocka skräp i väggroparna längs vägar t.ex. Vill man ha medborgarlön/bidrag/ersättning så får man bannemej utföra något! På med en gulväst, en sopsäck i ena handen och en plockare i andra!
    Gör du inget = Ingen lön

    SvaraRadera
  6. Tyvärr brukar det inte vara så lukrativt att skriva en bok så det får du nog räkna bort från kategoring "bra" inkomstkälla, speciellt i ditt fall då du håller dig till en snäv genre.

    SvaraRadera
  7. Robotiseringen innebär både möjligheter och utmaningar! Mycket kan nog ersättas av robotar. Först att ryka tror jag blir taxi och kollektivtrafik!

    Samtidigt ska man komma ihåg en sak, människor kan vissa saker som robotar aldrig kommer lära sig. Vi är och kommer troligtvis alltid vara socialt överlägsna våra mekaniserade kollegor. Följden blir att den stor del av arbetskraften troligtvis kommer flytta sig från producerande sektor till vård, omsorg, psykologi, rättsystem, träning/hälsa, matlagning, kultur, nöjesverksamhet, SOS-yrken, upplevelseindustri mm. Robotiseringen frigör det kapital som gör detta möjligt då det leder till högre produktivitet i samhället (högre BNP)!

    Människor har också (än så länge) överlägsen finmotorik i händerna, så vissa jobb inom tillverkningsindustri kommer trligtvis alltid efterfrågas. Även om vi i teorin kan skapa robotar lika effektiva som männskliga arbetare ur hänseendet finmotorik, varför skulle vi det? Troligtvis är robotarna dyra att köpa in och kräver både underhåll och energi. Bättre då att ha männsklig arbetskraft, som kan jämföras med att "leasa" en biologisk maskin. Billig månadskostnad och anpassningsbar!

    Så frågan är hur rädda vi ska vara? Våra samhällen har klarat teknikskiften förr. För bara 100-200 år sedan jobbade merparten med jordbruk, idag ca 2 %.

    /CC

    SvaraRadera
  8. ABB ligger ju nära till hands vad det gäller vinnare på megatrenden, men vad finns det mer för vinnare? Kommer det nya kommunikations & mjukvaruplattformar? Blir kanske Google (& Apple?) vinnare på trenden?

    Lika bra att ha lite av var... :-)

    SvaraRadera
  9. Har jobbat som robot/automationstekniker sen 1990. Min bransch har sett lovande ut sedan dess. Problemet har alltid varit att hitta personer som kan reparera när skiten går sönder.

    SvaraRadera
  10. Tjena //
    Haha, ja det där låter som ett framtidsyrke, reparationsgubbe för robotar. =)

    Mvh petrusko

    SvaraRadera

Lundbergs utdelningshistorik

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Lundbergs är inte bara ett fint investmentbolag som presterat god totalavkastning över...