Hemfosa samhällsfastigheter med rimlig risk

De senaste veckorna har jag vid flera tillfällen fått frågan om vad jag tycker om Hemfosa. På bloggen, på mail och på twitter. Jag tänkte göra slag i saken och skriva lite om bolaget här på bloggen. Det blir lite utförligare så än en tweet på 140 tecken.

Hemfosa är fastighetsbolaget som består av cirka 63 procent samhällsfastigheter. Redan här tror jag en del läsare får en "ahaa" känsla då många tror att det helt och hållet består av denna fastighetstyp som med andra ord innebär äldreboende, skolor, polisstationer osv. Resterande 37 procent av fastigheterna utgörs av kontor, lager och logistikfastigheter i huvudsak.
Samhällsfastigheterna är en ganska fin inriktning med stat/kommun många gånger som hyresgäst och långa hyresavtal. Lager och logistik är inte the top of the pops men något som många bolag äger. Det har en högre risk men också en högre avkastning.
Hemfosa har en uttalad strategi att vikta upp andelen samhällsfastigheter ytterligare, det är deras prio.

VD Jens Engwall är en känd profil i fastighetsbranschen och erkänt duktig. Han är dock känd för att vara ganska uppfinningsrik när det kommer till att slipa siffror och hitta vägar att runda regler och lagar. Under sin tid på Kungsleden var han med och sydde ihop upplägg med utländska dotterbolag för att trolla bort skatt. Något som fler bolag gjorde förvisso i tron att det var enligt reglerna. I efterhand har dessa bolag åkt på däng och fått betala miljardbelopp i skatt. Man skall nog inte hålla detta för hårt emot honom då rådgivare och experter menade på att det var enligt regler (ändock långt ut i gråskalan).

Siffrorna ser bra ut för Hemfosa. Belåningsgraden på fastigheterna är cirka 58 procent, förvisso har bolaget utestående preferensaktier som på sätt och vis är ett lån men räknas som eget kapital. Räntetäckningsgraden är 3,7 gånger och till aktiekursen 84 kronor handlas Hemfosa i linje med substansvärdet som var cirka 82 kronor i senaste rapporten. För 2015 var förvaltningsresultatet 9,22 kronor vilket mer än väl täcker utdelningen på 4,2 kronor samt preferensaktiens utdelning.

Man kan förvänta sig att Hemfosa fortsätter växa förvaltningsresultatet och att utdelningen på sikt stiger. Med en rimlig finansiell risk och en värdering i linje med substansvärdet framstår Hemfosa som ett fint alternativ i sektorn.

Disclaimer: Jag äger inte Hemfosa.


1 kommentar:

  1. Intressant sammanfattning! Kände inte till VD:ns negativa historik från tidigare uppdrag.

    Jag har en liten del av portföljen i Hemfosa och huvudanledningen är att det är ett bra komplement i portföljen framförallt genom den regelbundna utdelningen. Finns så få svenska aktier som delar ut kvartalsvis och Hemfosa är tryggare än enfastighetsaktierna.

    SvaraRadera

Lundbergs utdelningshistorik

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Lundbergs är inte bara ett fint investmentbolag som presterat god totalavkastning över...