Spara in på plastpåsarna, lifehack

Fram tills nyligen har jag alltid köpt plastpåsar i butiken för att bära hem mina varor jag handlat. Men när jag för bara några dagar sedan noterade att påsarna numera kostar 2 kronor styck så var det droppen. Så mycket vill jag inte betala för en påse. Det fick mig att spana på alternativ, jag har nämligen använt påsarna som soppåsar och behöver ju något istället om jag slutar köpa dem.
Jag har med start idag gått över till att ha med mig egna kassar. Sedan tidigare hade jag två fina hållbara i grov plast. En från Ikea och en från Gekås i Ullared. Idag köpte jag ytterligare en på Willys då de andra inte räckte till. 10 kronor kostade den och är gjord av tyg eller något liknande fissligt material, den funkar ok.

Kalkylen då, vad kan man spara?
Jag och min fru spånade fram att vi köper ungefär 6 påsar per vecka och till sopor gör vi av med lite färre än så. Detta betyder att för 2 kronor styck skulle vi lägga 624 kronor per år på påsar. Men vi använde ju dessa till sopor och måste således köpa alternativ till det. Jag har surfat runt och hittat påsar hos ÖoB för strax under 20 öre per styck. Antaget att vi gör åt 300 påsar per år till sopor så kostar det oss totalt 60 kronor.

Besparingen blir 564 kronor per år. Inget fantastiskt belopp men det är ju pengar det också. Om man tänker på vad man spenderar dem på så är det galna pengar. Fem, sex hundra kronor på plastpåsar!
Det motsvarar ungefär 4 st Axfoodaktier per år. Efter tre år får man tillräckligt mycket i utdelning  från Axfoodaktierna att de täcker upp kostnaden för soppåsar.

Det är inget besvär att ha med sig egna kassar till butiken. Gör dig själv en tjänst och bara gör det. Ta med dig egna kassar och lägg pengarna på något bättre.

Disclaimer: Jag äger Axfood.

Annons:
3,5% ränta på konto hos Akelius Spar
Akelius Spar AB är registrerat hos Finansinspektionen enligt Lagen om inlåningsverksamhet (2004:299). Insatta
medel används för finansiering av Akelius Residential Propertys verksamhet. Insatta medel omfattas inte av
Lagen (1995:1571) om insättningsgaranti och kan förloras i händelse av företagets obestånd.

27 kommentarer:

 1. Jag kör tygpåsar som kommer från Coop. Är lite dyrare än 10kr i inköp men håller bra och går att tvätta när de ser för sorgliga ut. Jag promenerar oftadtnoch handlar och då vill jag inte ha plast eller papp påsar som lätt går sönder på vägen hem. Tyg håller för mycket varor. Vid storhandling har jag en liten ryggsäck för de tunga varorna och kör de lättare intygpåsar. Inga problem att storhandla till hel familj på detta sätt. Spar in på transport till och från affär med att promenera vilket ger större effekt än att inte köpa påsar. Förutsätter dock att man bor relativt nära inköpsstället så kanske mer för stadsmänniskor som jag än för personer boende på landet. Antalet soppåsar du använder verkar vara enormt många, återvinner du verkligen ALLA förpackningar och slänger all komposterbart avfall i kompostavfall? Jag började nyligen att använda mig av de papp påsar som finns gratis där jag bor för kompostavfall samt att lägga i princip alla förpackningar i förpackningsåtervinning tidningar etc i sina fraktioner. Blir då extremt lite andra sopor över! Max en påse per vecka för familj på 4.

  SvaraRadera
 2. Ju mer man källsorterar desto mindre är dessutom påsbehovet. Slutade köpa påsar för många år sedan, kör endast med tyg/flergångsplast som jag fått i samband med olika reklamjippon.

  Som du säger så kostar soppåsar på rulle en bråkdel av priset, med källsortering och gratisplastpåsar så räcker en rulle dessutom flera år.

  SvaraRadera
 3. Tänk även på miljön!!

  SvaraRadera
 4. Bra ide. Har själv kört med tygpåsar några år. Dels för miljöns skull men även besparingen på några hundra kronor per år. Också sett att Öob har för 20 öre st. Det blir dock en dålig affär på sikt då Willys själva säljer 25 påsar för 4.50kr. Märket heter Eldorado. Bästa hälsningar Slimis

  SvaraRadera
 5. Bra tänkt! Kommer följa din idé där! Även om jag inte köper lika många påsar så sparar jag in några hundra per år. Bäckar små...;)

  /Aktieflickvännen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Din signatur matchar ditt inloggade blogg-konto väldigt dåligt.

   /Eva

   Radera
 6. Inte nog med det, man sparar lite på miljön också. Om alla skulle ha med sina egna påsar de återanvänder i flera år (jag har starka tygpåsar som hängt med sedan 2012) så kanske man t o m kan dra ner på såna här problem:
  Strömmar av plast https://www.youtube.com/watch?v=kZmErdj35QA

  Typiskt bra exempel där både miljö- och ekonomitänk sammarbetar.

  SvaraRadera
 7. Jag har gått i liknande tankar men har inte hittat några tygpåsar som varit till belåtenhet än så länge. Någon som vet om det säljs tygpåsar på Coop eller Ica Maxi?

  SvaraRadera
 8. Hej DenViseFiluren,
  Vi är förhållandevis rediga i vårt hushåll med återvinning och sortering sen går det säkert få ned antalet påsar men vi håller det på en rimlig nivå och är nöjda med det.

  Att gå och storhandla tycker jag är en utmärkt ide. Man får fin motion och som du nämner sparar man miljö och transportkostnaden. Själv kan jag inte gå och storhandla av flera orsaker. Barnen tycker det är roligt och vill vara med. Avståndet är kring 5 kilometer till butiken. En storhandling för oss blir såpass mycket varor att jag skulle behöva en kärra eller så för att få med det hem.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 9. Hej Slimis,
  TAck de har jag missat. Willys var det första stället jag kollade på men blev besviken då påsarna jag hittade var jättedyra. Kring 1 krona styck kostade de och fanns på städavdelningen med moppar, disktrasor och sopsäckar. Jag får kolla en vända till.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 10. Hej Aktiepappans flickvän,
  Det låter som en bra plan. Kanske blir det några extra aktier för slanten eller en god middag. =)

  Mvh petrusko

  SvaraRadera


 11. Helt rätt tänkt. Ta dina 564SEK och kör det i 40år med ränta på ränta, blir galet mycket pengar för en skitsak som är helt onödig.

  Försöker själv leva som jag lär men det svåra är att komma ihåg tygpåshelvetet.
  Började med detta för ca 2 år sedan men glömmer konstant tygpåsarna hemma och är då "tvingad" till att återigen köpa den där dyra plastpåsen.

  Vill minnas att i boken "såhär kan alla svenskar bli miljonärer" står att plastpåsar är den vara som har högst marginal för butikerna.

  Ganska bra ökning, från 1.50SEK till 2.00SEK.

  /A

  SvaraRadera
 12. Hej Anonym,
  Jag bor nära och handlar ibland i en ICA Maxi och en Kvantum och de har bägge fina kassar i hårdplast. Stor, svart med ICA logga på, kraftig plast. Av typen som kommer hålla i decennier. Tygpåse har jag inte kollat efter hos dem.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 13. Tjena A,
  Haha, jag vet precis hur det är. Klart påsarna är hemma när man väl är där vid butiken. Jag har satsat på en rutin att bära ut påsarna till bilen igen direkt efter jag packat upp dem i hemmet.

  Yes, plastpåsen har en inköpskostnad på futtiga ören per styck för butiken. Ren ocker att ta 2 kronor för den.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 14. Glömmer man tygkassarna kan man ju köpa en rulle soppåsar istället & packa varorna i dem, så slipper man köpa soppåsar en annan gång. ;-)

  /Fru Avfart Frihet

  SvaraRadera
 15. Brukar handla med de blåa IKEA kassarna.
  Behövs bara en stor även om man storhandlar :)

  Tack för en bra blogg!

  ///

  SvaraRadera
 16. tänk när alla slutat köpa plastpåsar, vart lägger då butiken den marginalen?

  hoppas folk fortsätter köpa påsar!

  SvaraRadera
 17. Hej Fru Avfart Frihet,
  Jättebra tips, tack för det.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 18. Hej Anonym,
  Ja de där IKEAkassarna är riktigt bra. HAr man ingen redan kan man ju tänka på det nästa gång man är på IKEA, köp den för att ha när du handlar i matbutiken. =)

  Tack

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 19. Hej Anonym,
  Mmm, de intäkterna släpper de nog inte vind för våg utan försöker nog ta in det på annat håll. Ungefär som med Bilar och energi/bränsle till dem. Om vi i framtiden inte längre har bensin/dieselbilar så måste ju staten få in de intäkterna på annat håll. Det är en enorm intäktskälla, skatten på bensin och diesel.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 20. anonym igen.

  precis!! samma med bränsle... så less att höra politiker babbla om att det är för miljön blablabla

  SvaraRadera
 21. Jag har en nödkasse hårt ihopvikt i en ficka (väger inget, tar ingen plats) utifall jag behöver handla och har glömt min ryggsäck eller annan kasse.

  Sedan för soporna, du kanske har andra plastförpackningar som du kan stoppa sopor i? Brödpåsar? Fruktpåsar?

  SvaraRadera
 22. I våras föreslog Naturvårdsverket att priset på s k "plastbärkassar" skulle höjas till minst 5 kr. Jag grottade ner mig i ämnet och insåg att här fanns rejäl sparpotential: Plastpåsar eller rikedom

  SvaraRadera
 23. Intressant att du äger aktier i Axfood men inte vill bidra till att bolaget tjänar pengar. Plastpåsen är väl den bästa marginalaffären ;)

  SvaraRadera
 24. Jag bor för närvarande utomlands och i det här landet är det EXTREM användning av plastpåsar i butikerna (som personalen packar själva). De är dock gratis men det svider i miljövännen inom mig när jag ser hur fyra kassar används till varor som skulle kunna rymmas i en. Ibland när jag bara handlar bara en eller två varor och säger att det går bra utan kasse brukar de titta misstänksamt på mig.

  Jag kanske ska introducera det "svenska" konceptet?

  //Humankapitalisten

  SvaraRadera
 25. Jag handlar ofta online på ICA Maxi, då ringer du ett samtal innan du hämtar dina varor. Någon minut efter samtalet kommer ICA personal ut med dina varor packade i papperspåsar. Dessa är gratis :) Efter ett tag har man ett lager papperspåsar som ligger i bilen och följer med även till andra affärer :)

  SvaraRadera
 26. Vi har påsar i bilen men vad hjälper det när man cyklar och handlar på väg hem från bobbet? Lösningen var
  https://m.aliexpress.com/item/32664402184.html?aff_click_id=07d8ffef29d747d48969d1f49c54b607-1471091807834-03089-UneMJZVf&aff_platform=y#autostay
  Man viker ihop den till ett platt paket som är 1x1dm och nära millimeter tjokt och har det i fickan för jämnan. Har funkat för mig i 9månader.
  Dessutom ganska skönt att alltid ha en påse med sig även om man inte skall handla.

  SvaraRadera

Corem vill göra nyemission av stamaktier av serie B

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Efter börsens stängning idag meddelade fastighetsbolaget Corem att de utreder förutsät...