Min sista lön som anställd

I slutet av året får jag min sista lön som anställd. Detta betyder att jag har några månader kvar av en mycket gemytlig rutin; att köpa fler aktier vid löning.
Jag snappade precis upp att det är lön på fredag och det betyder ju att det snart är dags att shoppa aktier.

Hur jag skall göra framöver när jag inte får lön den 25:e längre, det vet jag inte men det löser sig. Jag kan ju fortsätta att köpa kring "löning" bara för det är kul. Vi får se vad jag hittar på.

Snart löning och just nu är min plan att öka i Johnson & Johnson samt Investor. JNJ som är tickern för läkemedelsbolaget Johnson & Johnson är världens största bolag inom hälsovård. Jag gillar deras diversifierade verksamhet med både läkemedel, konsumentprodukter och medicinsk utrustning. Flera olika ben att stå på men alla tre vinnare på ökat välstånd och befolkningstillväxt i världen. En faktor jag gillar är den stora folkmängd i världen som framöver kommer börja använda tandkräm, tamponger och värktabletter bla. Jag tror det är en stark utveckling på sikt, fler får råd att ta hand om sig själva.

Investor är ett fint investmentbolag och en placering av relativt låg risk. Den bjuder ju på riskspridning i sig via sin fina portfölj med noterade som onoterade bolag. Bolaget har fokus på en stadigt växande utdelning. Vågar man hoppas på en krona högre utdelning nästa vår? De har höjt en krona per år i flera år på raken nu.

Vad spanar du på att köpa vid löning?

Följ taggen #uppesittarkväll på sociala medier (främst twitter) kvällen innan löning.

Disclaimer: Jag äger Investor och JNJ.


18 kommentarer:

 1. Själv försöker jag undvika att shoppa när alla andra gör det. Gå på willys barnbidrag fredag är ingen angenäm upplevelse. Att köpa aktier vid lön borde vara samma sak, då många skall göra sina köp för månaden och autogiro insättningar fyller på indexfonder som då måste köpa mer aktier.
  Jag har inte gjort någon analys men det borde vara bättre att köpa i mitten av månaden

  SvaraRadera
 2. Det låter självvalt, så grattis!

  Men, ursäkta om jag missat något, vad är dina planer för 2017?

  SvaraRadera
 3. Logi: jag tror inte småspararna påverkar så mycket. De "stora fiskarna" köper och säljer när det passar dem, och de har så många miljarder att leka med att de påverkar kurserna mycket mer. Helt hemsnickrad teori.

  SvaraRadera
 4. @ Logi
  Det fanns t.o.m en fond vars syfte var att köpa/omfördela aktieinnehav den 15:e varje månad, enligt hypotesen att det var bäst köpläge (de flesta handlade runt löning, antog man). Den fonden är numera nedlagd, då det visade sig att det inte riktigt stämde över lång tid, det gick inte bra alls för dom. Hittar inte länken, men går säkert googla fram.

  Köpa lite, regelbundet och under många år gör att man får en hyfsad snittkurs i slutändan. Gläds åt de tillfällen du prickar in en botten.

  SvaraRadera
 5. Jag köper en gång per vecka, oavsett vilket. Det ger över tid en bra snittkurs, inte enklare än så.

  SvaraRadera
 6. Hur ser du på den höjda pensionsåldern? Om riksdagen går på förslaget går det inte att plocka ut den statliga pension man gnetat ihop till förrän tidigast vid 63, och inom några år är det väl risk att det höjs till 65 eller 67.

  På vilket sätt påverkar detta din ekonomiska framtid?

  SvaraRadera
 7. Investor har gjort mig till mångmiljonär. Ett bra val.

  SvaraRadera
 8. Hej!
  Vet att du säkert tagit upp det tidigare men kan inte hitta infon :) Skulle mycket gärna vilja veta hur man på ett enkelt sett kan se direktavkastningen per aktie och historiskt per år för utlänska aktier. När det kommer till svenska aktier brukar jag gå in i Morningstars rapport på Avanza...men denna finns ej för utlänska verkar det som (exempelvis JnJ)

  SvaraRadera
 9. Hej Daniel,
  Tack för din kommentar. Jag klistrar in länken till mitt inlägg om att jag sagt upp mig.
  https://petrusko.blogspot.se/2016/09/jag-har-sagt-upp-mig.html

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 10. Hej anonym,
  Det påverkar mig ej. Jag är ej beroende av statlig pension.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 11. Hej Kronan till Miljonen,
  Amerikanska NAsdaqs sajt är bra. De visar lång utdelningshistorik.
  http://www.nasdaq.com/symbol/pfe/dividend-history

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 12. Har du kvar Telia? Annars får du nog uppdatera din portfölj för jag ser att du ska ha den i din portfölj.

  SvaraRadera
 13. Hej Anonym,
  Jag hade glömt att ta bort både Telia och NCC ur min portfölj här på sajten. Tack att du uppmärksammade mig på detta.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 14. Håller med Logi och förstår inte poängen med att köpa just den 25:e när det är utdelning som är i fokus. Köper man OMX30-aktier spelar det säkert ingen roll men i mindre handlade aktier med färre avslut kan det visst ha betydelse.

  Det viktiga för mig är att köpa aktier när de är rimligt värderade i relation till sin utdelning. För svenska aktier innebär det i regel någon gång under hösten när osäkerheten om framtida utdelning är större varför riskpremien är högre. För månadsutdelare spelar det mindre roll.

  SvaraRadera
 15. Hej! Vad säger du Petrusko om den nya preffen från Zetadisplay? 100 SEK, kvartalsvis utbetalning om 2,25 kr dvs 9% da.

  De vill finansiera fortsatta uppköp utan att späda ut stamaktier.

  Jag kanske tar en chanspost. 9% är ju hyggligt.

  SvaraRadera
 16. @Petrusko

  En stor omställning framför dig! Det ska bli intressant och spännande att följa.Jag hoppas det kommer gå bra och önskar dig lycka till!

  Jag spanar på att fylla på i breda indexfonder vid löning. Inte sexigt alls på något sätt och inte heller tidskrävande.

  Med vänlig hälsning

  J

  SvaraRadera
 17. Hej J,
  Breda indexfonder är smart, du gör ett mycket bra val. Tack för din kommentar och din lyckönskning =)

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 18. Hej Petrusko

  Kommer tanka Atlas Copco som är min nyaste aktie i portföljen. Atlas är ju ett kärt barn till Wallenbergarna och deras Investor och ett bolag som jag tror kommer bli en bra investering på sikt.

  Vad är din tanke från och med årsskiftet då? Kommer du driva eget?

  Mvh

  Atlasinvesto

  SvaraRadera

3 favoriter bland investmentbolagen

Jag fick en fråga vilka mina favoriter bland investmentbolagen är och det tycker jag är en intressant fråga. Här kommer 3 favoriter bland...