måndag, september 19, 2016

Föreläsning om pengamaskin

I en sprängfull lokal har jag idag varit på en föreläsning om att bygga din pengamaskin. Ofta när jag är på sådana här träffar är jag bland de yngsta männen i rummet men denna kväll fanns det även många kvinnor och jag var inte yngst.
Jag har varit och lyssnat på Karin Sjöblom och för er som inte hört talas om henne är det enklast att likna henne vid en kvinnlig variant av Aktiestinen. Vet man inte vem Lennart Aktiestinsen Israelsson är öppnar man genast en ny flik i webläsaren och googlar men iallafall: Vet man inte vem han är så kan vi säga att Karin Sjöblom är en stenfräsig kvinna med exceptionell lång erfarenhet från börsen.
Hon är 82 år och har länge föreläst om börs och sparande.

Karin pratade om att bygga en portfölj, om riskspridning, hon nämnde lite olika företag från de flesta branscherna. Mer än gärna nämnde hon framgångsrika företag från Småland där hon härstammar ifrån. Det verkar vara något speciellt med Småland, inte nog med att många framgångsrika företag startats där så är dessutom Smålänningar stolta och pratar gärna och väl om dessa lokala framgångsrika bolag. Per H från Spiltan är en annan personlighet som ofta gör det samma.

Även om hon inte pratade på detaljnivå så kom Karin flera gånger in på utdelning och att det är en viktig faktor i ett bolag. En simpel sak som hon lyfte fram som jag tror många kan ha nytta av om de bara applicerar det är att man skall inte stirra sig blind på vad som är bra idag, man skall titta på vad som är bra även om 10 år. Hon nämnde Fenix Outdoor och SCA som exempel. Kommer vi köpa färre Kånken ryggor och toapapper om tio år?

Här har jag själv en intressant spaning jag gjort på plats och det är att det på flera håll i Asien inte används toapapper och blöjor mm. Jag uppskattar det till en enorm skara människor som på sikt kommer börja torka sig i baken och använda blöjor på barnen. Hur gör de nu då? Barnen har på sin höjd en lucka i brallan och gör sina behov rakt på gatan, vuxna gör sitt i en grop i backen och drar helt sonika upp brallorna när de är klara.

Karin nämnde en fräsig sak och det är att hon har en stor Facebookgrupp för Aktiespararna Växjö och att hon skriver inlägg där varje dag. Här följer länken och jag tycker ni skall gå in och klicka gilla så ni får hennes visdom varje dag. https://www.facebook.com/AktiespararnaVaxjo/

En slajd i presentationen som återkom var "pengamaskin" slajden och även om hon inte pratade i de termerna rakt ut så var kontentan den att bygga en aktieportfölj som ger avkastning och guldkant i livet.

Karin föreläser regelbundet och hon nämnde att hon skall till Lidköping inom kort. Kommer hon till en stad nära dig så passa på att lyssna till henne och ta med dig en vän som är gröngöling kring aktier och sparande, du gör din vän en tjänst för livet!


2 kommentarer:

  1. Skulle varit där ikväll men fick bli jobb för min del ikväll 😞 Roligt att du finns i trakterna gör bloggen mer intressant även om det räcker med innehållet 😀 /Andreas.

    SvaraRadera
  2. Från en Asienspaning till en annan. Är på utbyte i Singapore just nu och här har en stor del av studenterna faktiskt en Kånken. Inte direkt jag förväntade mig när jag flyttade hit.

    SvaraRadera