ABB vs Investor

Jag äger både Investor och ABB, de är fina bolag bägge två. Investor som är ett investmentbolag äger ABB-aktier. 14 procent av Investor utgörs av ABB.
Att jag äger dem bägge är för att jag ville ha en större viktning i ABB.

Sedan jag köpte har det dock hänt en del. Mina ABB är köpta kring 140-155 kronor där jag tyckte det var en mycket attraktiv värdering och relativt hög direktavkastning. Sedan dess har aktien stigit kraftigt och handlas nu kring 191 kronor. Direktavkastningen är inte relativt hög längre, faktum är att den nu är marginellt lägre än Investors. De handlas bägge runt 3,3 procent direktavkastning.

Investor är en mindre riskfylld placering och jag förväntar mig högre utdelningstillväxt från den. Historiskt har den varit betydligt bättre i Investor jämfört med ABB.

Nu tänker jag i banorna att göra en swap om spreaden i direktavkastning mellan de två ökar. På vanlig svenska: om skillnaden i direktavkastning blir lite större till Investors fördel så överväger jag att sälja ABB och köpa Investor istället. Jag kommer fortsatt vara ägare i ABB ändock indirekt. Jag tar en lägre risk. Win win, nästan i vart fall. ABB har en intressant och fin verksamhet och det kan ju hända att de ger en högre totalavkastning än Investor på lång sikt. Det oroar mig dock inte, Investor kommer avkasta "good enough" jämförelsevis men till en lägre risk.

En eventuell uppdelning av ABB lägger jag ingen nämnvärd värdering i.Annons:
Bli grymt rik på aktier. 
Köp den mycket populära boken av Anders Haskel och läs hur just du kan lyckas med att spara ihop miljonbelopp på börsen. Lär dig hur man bygger en bra portfölj och hur man undviker dåliga bolag.

7 kommentarer:

 1. Hej!

  Du kan ju vikta om innehaven också.
  Har du t ex 50/50 mellan bolagen idag kan du ju
  vikta om till 75/25 i Investors favör.

  M.v.h. Jojje

  SvaraRadera
 2. Lustigt! Jag har precis samma läge(äger båda dessa fina bolag) ABB är dock mitt enskilt största innehav och det är inhandlat till ca 150 kr. Medans Investor ligger på 5:e plats gällande storleksordningen i portföljen.
  Har gått i precis dina tankar och funderat på att släppa ABB i utbyte mot Investor. Det som stoppat mig är dock diskussionerna om försäljningen/avknoppningen av Power Grids delen. Tycker det är mycket svårt att bedöma vad som kommer ske i händelse av att det utförs.
  Vad tyckte du förresten om boken Investor 100 år? Fick min igår och har bara hunnit ett par kapitel, men är hittills mycket förtjust. Verkar vara en jättefin bok, som man är glad att äga.
  I övrigt får jag tacka för din fina sida, följer den varje dag.

  Vänliga Hälsningar
  /Rille

  SvaraRadera
 3. Tjena Rille,
  Tack för din kommentar. Investorboken är fantastisk. INte nog med att den är fin rent visuellt, den är jätteintressant också.

  Beträffande Power Grids har det kommit lite news om det idag. De säljer en liten del av Power Grids. Investor har gått ut och meddelat att de stöder ABB att behålla Power Grids.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 4. Lite som man misstänkte då, jag menar att Wallenbergarna vill hålla ihop hela ABB. Tycker dock att ABB är ett fantastiskt bolag och ligger i många delar helt rätt i tiden, som t.ex gällande kraftöverföring, automation osv.
  Men som du så riktigt påpekar så fortsätter man ju att äga en god del av ABB via Investor, har bara lite svårt att sälja bra aktier (min svaghet). Värderingsmässigt är den nog lite "haussad" av Cevian via Gardell "styckmästarens" planer, kortsiktigt i alla fall.
  Hmm, jag behöver nog sätta en prislapp för att genomföra detta. Så länge stycknings diskussionerna pågår kan det nog finnas chans till ytterligare uppgång.
  När dessa avslutas, vilket väl det mesta pekar på när Investor valt sida, finns det nog dock en del fallhöjd. Vi får se om man kan lyckas pricka någorlunda rätt, det finns nog också en möjlighet att Investor kan gå ner lite om uppdelningen stoppas.
  Ingen räntehöjning i USA såg jag, vet knappt längre om det är bra eller dåligt.

  Ha en trevlig kväll!
  Vänliga Hälsningar
  /Rille

  SvaraRadera
 5. Trevligt inlägg.

  Jag gjorde liknande när jag minskade i SEB till förmån för Investor.
  Tycker Investor är ett få prisvärda alternativ för tillfället.
  Äger inte ABB. Hade jag gjort det hade jag nog ändå behållt en liten del ifall uppdelning sker. I SCA fick vi 10% uppgång (som nu försvunnit) så det gäller säkerligen att hoppa ut snabbt.

  Just SEB ansåg att Mölnlycke i praktiken är det största innehavet vilket säger lite om den dolda substansrabatten.

  Såg dokumentären på SVT om Investors historia, riktigt bra så borde kika på boken också

  Mvh Hankiis

  SvaraRadera
 6. Hej!

  Vet ni om dokumentären om investors historia finns att se nån stans? Hittar den inte på svtplay..

  Tack för en inspirerande blogg

  Niklas

  SvaraRadera

Corem vill göra nyemission av stamaktier av serie B

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Efter börsens stängning idag meddelade fastighetsbolaget Corem att de utreder förutsät...