Miljonärsfabriken the true story!

Inlägget innehåller affiliatelänkar.
Har ni hört svenska spels reklam på radion eller kanske sett den på stan?
På radion är det en kvinna som ringer och vill köpa guld men det är slutsålt, resor till maldiverna är slutsålt. Alltihop för att så många blivit miljonär på lotto.
Man utnämner sig till "miljonärsfabriken" och stoltserar med att 105 personer blev miljonärer förra året via lotto.

Det är flera saker i den här reklamen som är medryckande eller snarare upprörande för min del i vart fall. Reklamen basunerar ut och stärker ett mindset att det är via Lotto man kan bli miljonär. Det är enda sättet för en vanlig svensson att bli miljonär.
Det är lyckligtvis felaktigt men dessvärre alltför många som tror på den lögnen och lever därefter.

Att 105 personer blev miljonär via Lotto är nästa sak jag direkt fastnar vid och när man dessutom kallar sig för miljonärsfabriken då rinner bägaren över för min del.
Till att börja med är oddsen att vinna extremt låga, du får en blixt i skallen en regnig dag innan du vinner på Lotto. 105 personer förra året Pfff, det är ingenting!
Ta inte illa upp nu kamrater men det är en losers game att spela på Lotto. Men trösta icke, jag kommer presentera en bättre plan.

Att spela två rader på Lotto ett och två lördag och onsdag samt Joker 20 kr går loss på 64 kronor per vecka. Detta summerar till 256 kronor i månaden och 3072 kronor per år.
Om man istället gör något vettigt av pengarna, något vettigt som ett långsiktigt sparande på börsen, ja då kan vi snart börja snacka miljonärsfabrik.

3072 kronor per år blir efter 10 år och 10 procent avkastning nästan 50.000 kronor. och efter 37 år har de där 256 kronor per månad blivit över en miljon kronor! Hur många gamla tanter och farbröder finns det inte där ute som lagt minst de här pengarna per månad på Lotto i ännu längre tid utan att ha en krona kvar.

Miljonärsfabriken det är en fasad, ett vilseledande påstående som inte alls är förankrat med verkligheten. Men hur tror ni det är för mitt alternativ då, det långsiktiga sparandet på börsen?
Lyssna noga nu: Hos Avanza (affiliatelänk) blev 8133 personer miljonär förra året. Här kan vi börja snacka om miljonärsfabrik. Avanza mosar svenska spel och deras fjuttiga 105 personer.

Oavsett vilket spår du väljer är det du som har kontrollen. Du har makten när du väljer det ena eller det andra. Loser spåret att lägga pengarna på Lotto eller vinnarspåret att lägga pengarna på den riktiga miljonärsfabriken Långsiktig spar på börsen.

Både Avanza och Nordnet har indexfonder utan avgift. Dessa är en mycket smart sparform för gemene man på lång sikt. Jag sparar i Avanza Zero (affiliatelänk) åt mina barn och jag har den även i mitt PPM.
Att starta ett konto hos någon av dessa nätmäklare kostar ingenting och de tar heller inga löpande avgifter per år eller så. Via ett ISK, InvesteringsSparKonto betalar man ingen reavinstskatt och man behöver inte deklarera varje affär som man gjorde förr. Man betalar en schablonskatt på depån, i år uppgår den till 0,42 procent.
Läs mer om ISK hos Avanza (affiliatelänk).

Vill du ha 50.000 kronor om 10 år eller vill du ha noll? Vill du ha en miljon kronor om 37 år eller vill du ha noll?  Gör rätt val!

15 kommentarer:

 1. Så sant! Sparpingvin

  SvaraRadera
 2. Jag har fått in första under året, siktet nu inställt på 2:a

  SvaraRadera
 3. Synd att man är så sent på spelet... Man skulle satsat pengarna på aktier istället för moppe på den tiden ;-)

  SvaraRadera
 4. Synd att man är så sent på spelet... Man skulle satsat pengarna på aktier istället för moppe på den tiden ;-)

  SvaraRadera
 5. Skitbra inlägg. Har sagt samma sak till min gamla mamma i flera decennier. Hon vann i och för sig 93kr för några år sedan.

  Hur många av de som blev miljonärer på Lotto eller liknande är fortfarande miljonärer idag? Har de förvaltat pengarna eller spenderat dem?

  Mvh

  Calle

  SvaraRadera
 6. Skönt att jag inte är ensam om att tänka på detta sättet. Jag tycker dessutom att det är extra besvärande när svenska spel kör med denna typ av marknadsföring, staten har monopol på bl.a. Lotter, alkohol mm lite med löftet att det ska vara "bättre för folket" än att släppa dessa saker fria. Men antar att det är som dom säger: "Lotter är en extraskatt för dom dumma" ;)

  SvaraRadera
 7. Jag tycker det mest komiska med all denna spelreklam är att det anses helt självklart att pengarna omedelbart ska brännas på det mest idiotiska sätt som tänkas kan. Med ett sådan mindset är nog Lotto ändå det bästa alternativet :)

  /Mattias

  SvaraRadera
 8. Bra text, fel forum. Alla som läser här fattar såklart redan. Borde publiceras i Aftonbladet :)

  SvaraRadera
 9. Dina eviga sponsrade länkar är än mer tröttande.

  SvaraRadera
 10. Fast de som spelar på lotto, V75 etc är ute efter snabba pengar. Ett sparande med en horisont på 37 år är inget för en gambler. Såklart vet även de som spelar att det går att spara ihop pengarna med ränta på ränta men det är en viss spänning i spelet och chansen finns även om den är minimal. Jag spar i aktier men spelar även på lotto.

  SvaraRadera
 11. Blir man miljonär på lotto, V75 eller liknade turspel så blir man gratulerad av omgivningen. Blir man däremot miljonär på aktier eller andra finansiella instrument så betraktas man av omgivningen som om man har lurat till sig förmögenheten, lite som t.ex. skattefuskare, tyvärr

  Trevlig Kväll

  //Krusse

  SvaraRadera
 12. Helt rätt!

  Det pengar som delas ut i form av aktieutdelningar är dessutom övervinster som arbetarna och deras företrädare fackförbunden inte lyckats få ut i form av lön. Så varför inte ta del av dem den här vägen då som arbetare?

  Ju fler som har ett rejält "Dra åt helvete kapital" som GW Persson uttryckte det, desto bättre kommer dessutom arbetsmarknaden att utvecklas. Att vara löneslav och stå vi en galoppbana och drömma om en vinst som kanske (troligen aldrig) kommer är meningslös. Att känna att jag kan gå hem från det här vilken "djävla" dag som helst om jag vill är mäktigt, ja underbart. Jobbet blir till och med roligare, ha, ha.

  SvaraRadera
 13. Matematiken haltar och känns vinklad. Lotto är självfallet ingen vinstaffär, men du har en återbetalning på 50%. Dessutom är 10% avkastning orealistiskt, snarare 4% inflationsjusterat. Lotto trollar inte fram miljonärer, men det gör inte Avanza heller.

  SvaraRadera
 14. Många som spelar på lotto ser inte det potentiella sparande som sker av att inte spela. Vilket var halva poängen med inlägget.

  SvaraRadera

Corem vill göra nyemission av stamaktier av serie B

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Efter börsens stängning idag meddelade fastighetsbolaget Corem att de utreder förutsät...