Låt proffs förvalta åt dig. Börspodden rekar fonder

Idag lyssnade jag till senaste börspodden där de rekommenderar dyra fonder med gott renommé  som tex Carnegie Sverigefond. Att låta erkänt duktiga förvaltare ta hand om dina pengar för bara 1,5-2 procent är rent ut sagt billigt.

Jag har identifierat flera fondförvaltare som jag tycker är duktiga och som jag tror på. Att pynta 1-2 procent årlig avgift är jag däremot skeptisk till och vill komma med min korta reflektion till börspoddens rek.
Konceptet och tanken att lägga pengarna hos en erkänt duktig förvaltare gillar jag men mina tankar går till några investmentbolag. Där får man finansmän i toppklass till en mycket lägre kostnad. De fullständigt krossar fonder med dyra avgifter. Ovan är en 10 års graf för Carnegie Sverigefond mot Latour, Lundbergs och Melker Schörling.
En viktig sak att tänka på är att för investmentbolagen är utdelningen ej inräknad i grafen ovan. Lägger man på den (återinvesterad precis som i Carnegies fond) så blir det verkligen stormos av den dyra fonden.

Latour har gått starkt senaste tiden men det har de gjort sedan börsnoteringen 1984. Sedan dess har de stigit nära 60.000 procent och det är i absolut toppklass.

Dyra avgifter skippar man med fördel och tittar på investmentbolagen istället.

7 kommentarer:

 1. Hej,

  För någon som är intresserad, men där kompetensen (som en följd av tiden) inte riktigt räcker till; vad skulle du rekommendera en passiv sparare för en horisont på 10+ år?

  Just nu (efter att sålt av alla aktivt förvaltade fonder) sitter jag enbart på indexfonder fördelat på 35% globalt, ca 15% tillväxt, 15% Asien, 5% Norden utan att egentligen veta vad jag ska göra med resten - som nu ligger och samlar damm.
  Jag avser sätta av 15-20tkr/månad utöver det ovan nämnt i samma portfölj.

  SvaraRadera
 2. Hej Anonym,
  För gemene man är indexfonder med låg eller ingen avgift den bästa placeringen på lång sikt. Stora sunda investmentbolag kan vara bra alternativ.


  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 3. carnegie sverigefond har ju mosat index över tid även inräknat förvaltningsavgift, så hur kan du säga att en indexfond är bättre för de flesta?

  SvaraRadera
 4. Hej Anonym,
  Statistik visar att ytterst få lyckas att slå index på mycket lång sikt. Kanske kommer Carnegie Sverigefond slå index de kommande 20-30 åren, kanske inte. Några få fonder lyckas medan de flesta misslyckas. Buffett rekommenderar även han billiga indexfonder.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 5. Gillar med investmentbolag. Men vad har du för alt. När man vill vidga sig utomlands? Kanske inte fullt ut täcka en globalfond. Men ändå, vidga vyerna lite.

  SvaraRadera
 6. Indexfonder är bäst i längden (längre än 15-20 år). Bara 10 % av de aktivt förvaltade fonderna slår index regelbundet efter 25-30 år. Så oddsen att råka välja en sådan bra fond är väldigt små. Glöm inte heller att efter 30 år har fondavgifterna ätit upp 30 % av din investering. Oavsett om fonden går bra eller dåligt är fondavgiften alltid samma år efter år, och då föredrar jag att betala t.ex 0,4 % än 1,5-2 %. Nej, billiga indexfonder är bäst.

  SvaraRadera
 7. Indexfonder är bäst i längden (längre än 15-20 år). Bara 10 % av de aktivt förvaltade fonderna slår index regelbundet efter 25-30 år. Så oddsen att råka välja en sådan bra fond är väldigt små. Glöm inte heller att efter 30 år har fondavgifterna ätit upp 30 % av din investering. Oavsett om fonden går bra eller dåligt är fondavgiften alltid samma år efter år, och då föredrar jag att betala t.ex 0,4 % än 1,5-2 %. Nej, billiga indexfonder är bäst.

  SvaraRadera

Bygg en pengamaskin med börshandlade fonder

Många är vi som gillar tanken av att få en stadig ström pengar från våra investeringar. Att regelbundet få utdelningar som vi kan göra va...