Mkt billigare alternativ till nya Spiltan Globalfond

Spiltan har en ny fond som heter Spiltan Globalfond Investmentbolag och skall via 30 st olika innehav i investmentbolag från världen över ge exponering i cirka 600-800 st bolag.
Det är en globalfond men de har som målsättning att slå globalindex över tid.

Avgiften är 0,5 procent årligen och här manar jag till eftertanke.

Det finns betydligt billigare globalfond att placera i och jag vill lyfta fram Vanguard Total World Stock. En börshandlad fond med 0,14 procent årlig avgift (Avanza har fel som uppger 0,18 procent).
På lång sikt gör avgiften stor skillnad och här är ett betydligt billigare alternativ.
Jag tror på att ta det säkra före det osäkra och titta på Vanguard Total World Stock med sin låga avgift.

Vanguard Total World Stock har ticker VT och betalar utdelning cash 4 gånger per år. Direktavkastningen är på drygt 2 procent.

Disclaimer: Jag äger varken Spiltan Globalfond eller Vanguard Total World Stock.

Annons:
3,5% ränta på konto hos Akelius Spar
Akelius Spar AB är registrerat hos Finansinspektionen enligt Lagen om inlåningsverksamhet (2004:299). Insatta
medel används för finansiering av Akelius Residential Propertys verksamhet. Insatta medel omfattas inte av
Lagen (1995:1571) om insättningsgaranti och kan förloras i händelse av företagets obestånd.

21 kommentarer:

 1. Synd bara att VT har en sådan historisk dålig utveckling.. Ibland kan högre avgifter vara motiverade.

  SvaraRadera
 2. Vanguard son har utdelning, kan man ha den i ISK eller bör den ligga i KF hur räknas den?

  SvaraRadera
 3. Vilket courtage betalar man för den hos Avanza?

  SvaraRadera
 4. Utgår även courtage om man skulle köpa den börshandlade fonden? Isåfall vad kan man tänka att totala årsavgiften blir då?

  SvaraRadera
 5. Hej.
  LF global index avkastning på 3 år 56%.
  Den Etf du skriver om 9.6% på 3 år plus 6% i utdelning. Nästan samma årsavgift 0,20%. Nej tack. Jag köper LF global index eller spiltan global. Den etf följde inte alls LF global index. Skiljer 30% på 3 år.
  Mvh

  SvaraRadera
 6. Hej Petrusko!

  Tack för alla matnyttiga inlägg. jag letar efter en ETF som delar ut och har karaktären av en globalfond. tycker dock att 2% är lite i minsta laget.

  har också sparat löpande i LF Global Indexnära men söker en ETF som är en som man kan spara löpande i och delar ut. Vad skulle du rekommendera för att riktigt långt sparande i det fallet?

  * en annan mindre fråga är varför sparar du inte i denna ETF i posten? - är det så att den delar ut för lite?

  * Visst för utländska utdelande ETFer också handlas via en KF?

  ha en bra dag!

  /Carl

  SvaraRadera
 7. Ett bra inlägh, Vanguard globalfond,en svensk gratisfond och lite likviditet. Svårare än så behöver det faktiskt inte vara. Den som tjänar mest på att krångla till det brukar vanligtvis inte vara invrsteraren. //Stavros

  SvaraRadera
 8. Roade mig med att kolla lite på Spiltan Globalfond Investmentbolag. Det är långt värre än jag kunde gissa.

  Så här låter det" Eftersom fonden är en smart global indexfond får du i stort sett samma geografiska och bransch mässiga fördelning som i en vanlig global indexfond, men med den stora fördelen att vi handplockat investeringsproffs som i sin tur valt ut de bästa bolagen runt om i världen"

  Frågor: Vet förvaltaren vad en indexfond är? Handplockat investeringsproffs? Hur går det till? De bästa bolagen? Hur i hela friden definierar man dom? Dessa investeringsproffs har nu valt ut de bästa bolagen i världen!!

  Jag tycker faktiskt detta är på gränsen av det orkar med. För att förpacka dessa investmentbolag tar man 0.5% i förvaltningsavgift. Where do I sign up?


  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
 9. Bra att den nya fonden kommenteras. Kollade lite på Vanguard Total World Stock och undrar om båda kan jämföras? Spiltan ska lägga fokus på globala investmentbolag medan den senare har över 7000 globala enstaka företag?

  SvaraRadera
 10. vid köp av VT börshandlad fond tillkommer courtage o valutatillägg ( 0,25 % + 0,25% ) , lika mycket vid försäljning, köper man några ggr i månaden blir det mycket som tillkommer, sen för att få minimicourtage måste man köpa för 3600 kronor, då får man 0,25%, i traditionell fond inga plus avgifter och man kan köpa några ggr i månaden för 100 kronor, stor skillnad!

  SvaraRadera
 11. tillkommer 0,25% coutrage ( vid min köp för 3600 ) samt 0,25 valutatillägg, samma vid sälj, i traditionell fond inga extra avgifter, smt kan man köpa några ggr i månaden för 100 kronor

  SvaraRadera
 12. Fast nu är ju idéen med spiltans fond att enbart bestå av investmentbolagsliknande aktier. För att de har en teori om att de kommer överavkasta index.

  Inte orkat räkna på om de gjort det. Men deras svenska fond med samma strategi springer ju cirklar runt index iaf.

  Sen kan jag hålla med om att 0,5% är maffigt för en passivt förvaltad fond. Men tycker du jämför äpplen och päron.

  SvaraRadera
 13. Själv betalar du ju 0,58% för indexfonden sdiv som inte ens erbjuder bra totalavkastning, så du om någon borde ju förstå att folk kan tänka sig att betala mer för en indexfond om man tycker den har en intressant strategi

  SvaraRadera
 14. Vet inte om jag tycker att det en rättvis jämförelse, Spiltan ger tillgång till erkänt duktiga investerare med en bra historik. ETFen har inte riktigt samma upplägg. Man kan ju fundera vad som händer med Spiltans kurs den dagen Buffet lägger av, fonden består ju till 8% av hans kronjuvel. Hur som helst, bra tips från dig till den som söker utdelning.

  I min globala fondportfölj kommer jag att sälja av lite DNB Global Indeks till förmån för Spiltan.

  SvaraRadera
 15. Tack för alla kommentarer. Som flera av er är inne på så är det ju inte en perfect match jämförelsen mellan de två fonderna men liknande inriktning i vart fall.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 16. Courtage tillkommer vid köp av ETF:er och går på samma prislista som aktier hos de stora nätmäklarna.

  Utländska ETF:er som pyntar utdelning har man med fördel i en KapitalFörsäkring framför ett ISK.
  Mer om det i länken: https://petrusko.blogspot.se/2014/11/utlandska-aktier-i-isk-eller-kf.html

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 17. @Stavros

  Ett enkelt recept. Man klarar sig långt på det. Har man sedan disciplinen att fylla på när det blåser lite motvind står man sig bra.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
 18. har du nått förslag på bra sida för att lära sig mer om ETF:er samt läsa vilken inriktning de olika har. På avanza står det ju typ inget om etferna... så man har ju ingen aning om vad de är...

  SvaraRadera
 19. Tjena Albin,
  Det finns tusentals ETF:er och att hitta dem gör man enklast genom att googla. Sedan finns det bra info på morningstar.com samt på fondbolagets egna sajt. När man identifierat fondbolag man gillar kan det vara en god ide att kolla in deras utbud. Det finns ett antal bjässar som har flera fina fonder. Några stora jag gillar är iShares/Blackrock och Vanguard.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 20. Man får ju även ta med spreaden i VT i beräkningen. Kollade den senaste stängningens spread och den låg på skyhöga 3,81%. Detta kommer ta en stor del av vinstutvecklingen när man säljer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det stämmer ej. Fel info hos avanza. I princip obefintlig spread i den.
   Mvh

   Radera

Tele2 höjer prognosen för helåret

  Idag släppte Tele2 sin halvårsrapport för 2021 och den var ganska bra. Över lag var det starkare siffror än förra året men framförallt jus...