Jag återkommer till Sampo

Jag återkommer regelbundet till att checka in Sampo och jag gillar bolaget. Jag var nära köpa precis innan senaste skrivierierna kring Nordea varpå jag avvaktade. Nu är jag sugen igen, Nordeaspektaklet har lagt sig för denna gången.

Sampo äger försäkringsbolaget if, finansbolaget Mandatum och är storägare i nordens största bank Nordea.
Om man är ute efter Nordea i huvudsak gör man bäst i att direktköpa den aktien. Jag gillar de olika delarna i Sampo. if är väldigt uppskattat bland sina kunder och försäkringsbolag är ju rena rama pengamaskinen.
Verksamheten är konjunkturokänslig, du kan inte säga upp din bilförsäkring oavsett hur tuffa tider det är. Om du som jag har många år som bilägare bakom dig kan du ju fundera på vad du betalade för din bilförsäkring för 15 år sedan och vad du pyntar nu.
Visst, kostnaderna för försäkringsverksamheten har naturligtvis stigit men med ett procentuellt pålägg för if blir ju vinsten större och större i kronor räknat.
Jag har inte grävt djupare i försäkringspriser mer än att jag själv upplever att de stadigt tickar uppåt.
Likt matinflationen i dagligvaruhandeln, jag gillar den här typen av tillväxt.

Sampo handlas kring 40 euro och lämnade i våras en utdelning om 2,15 euro. Räknat på de siffrorna är direktavkastningen cirka 5,4 procent men utdelningen väntas höjas nästa vår till 2,25-2,3 euro.
Läs mer om Sampo hos Avanza.

Utdelningshistoriken för Sampo är fin. De sänkte i finanskrisen men pyntade ändå en hygglig utdelning det året. Ett år när vissa bolag drog in utdelningen helt och hållet och till och med behövde göra nyemission. Swedbank tex hade det ju aningen tuffare än så här.

Disclaimer: Jag äger inte Sampo.

17 kommentarer:

  1. Great minds think alike. Jag köpte faktiskt Sampo i torsdags, inlägg kommer imorgon söndag. Sampo känns verkligen som en lagom bred kompott av bank och försäkring i hela Norden.

    SvaraRadera
  2. Tjena Marcus,
    Haha vad kul. Det låter ju bra, ser fram emot att läsa ditt inlägg. Jag klurar på att köpa denna regelbundet en tid för att komma upp i en ganska hygglig viktning.

    Bra köp där.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  3. Jag har viktat upp Sampo en hel del sen strax före och sen efter Brexit. Tror att det blir ett stabilt och fint innehav.
    /Daniel

    SvaraRadera
  4. Sampo är en given köpkandidat. Tror att dom har möjligheter att höja utdelningen även om Nordea skulle sänka sin. Ledningen i Sampo med Nallen i spetsen är verkligen aktieägarvänlig. Fast man får ju se hur aktien passar i portföljen. Själv indexerar jag mycket kapital, och får en stor bankexponering den vägen.

    Jag valde därför Huhtamäki istället för Sampo. Huhtamäki och Kone är mina finska spelare just nu.

    Alltid lär man sig något nytt. Visste inte att Great minds think alike.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
  5. Ajajajaj - detta är ju ett av de hemliga bolagen på min bevakningslista och så går du in och driver kursen! Fy på dig!

    Med skämtsamma hälsningar och tacksamhet för en intressant blogg!

    Egon

    SvaraRadera
  6. Hej Daniel,
    det tror jag med, att Sampo är bra på lång sikt.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  7. Hej Lars,
    Tack för din kommentar. Huhtamäki och Kone är bolag man hör gott om så det tror jag blir bra det med.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  8. Hej Egon,
    Tack för de vänliga orden. Klart jag önskar att jag köpte Sampo kring 36 men då var jag inte redo och dessutom var allt annat lägre värderat då också. Jag tycker Sampos värdering är rimlig och man kan gott betala en bit ovan dagens nivå kring 40 euro.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  9. "du kan inte säga upp din bilförsäkring oavsett hur tuffa tider det"

    Just detta påstående är intressant. Självkörande bilar är endast en tidsfråga nu. Det kommer att leda till färre olyckor och kanske även färre bilar i trafiken. Hur påverkar det lönsamheten för bilförsäkring? Till det absolut sämre skulle jag tro!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min reptilhjärna säger mig att innan jag sätter mig i en självkörande bil så är den och jag ordentligt försäkrade... Men på sikt, ja då kan du ha rätt//Stavros

      Radera
  10. @Texasranger

    Varför skulle lönsamheten bli sämre? Premien blir möjligtvis lägre på det sättet men lönsamheten påverkas inte per automatik pga det.

    Sen består ju långt ifrån hela premien av kostnader för trafikolyckor. Stenskott, stöld, skadegörelse och brand är exempel på sådant som inte har någonting att göra med självkörande bilar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förlåt, jag skrev för snabbt! Det ska vara intäkter inte lönsamhet.

      Jag tänker färre bilar i trafik = färre antal som betalar premie. Färre antal olyckor skulle kunna leda till sänkta premier och även om lönsamheten hålls kvar så minskar intäkten i absoluta tal.

      Radera
  11. Sampo är en av de få finska aktier jag har följt. Min tveksamhet är dock om de kommer att klara att leverera i trakterna runt 4 procent också på längre sikt. Om de levererar nedåt 1,1 EUR igen skulle det bara motsvara 2,75 procents utdelning mot en köpkurs på 40 EUR. Osäkerheten kring utdelning implicerar också att kurstillväxten kan vara ojämn vilket i sin tur kan innebära att de blir en "dyr" långsiktig investering. EUR-kursen är ej heller fördelaktig i nuläget även om finska marknaden till följd av krisen sannolikt är undervärderad och lär växa igen på längre sikt.

    Gillar heller inte samröret med Nordea och If (tycker att Nordea är ett skräpbolag jämfört med SHB och SEB, har flera bekanta som har dåliga erfarenheter av If). Tycker det finns mer trovärdiga bolag i deras respektive sektorer (tittar på norska Gjensidige på försäkringssidan som är mer attraktivt med motsvarande utdelningsnivåer).

    Så länge Sampo klarar åtminstone 1,6 EUR får man dock sina 4 procent så överväger ett "diversifieringsköp" på upp till en procent av portföljen. Jag bevakar med köpkurs satt till cirka 36 EUR - vid den nivån garanteras man åtminstone 3 procents avkastning även om Sampo skulle återgå till att bara dela ut 1,1 EUR. I nuläget dock för dyr.

    SvaraRadera
  12. Jag stannar på vår börs och är nöjd med
    SECTRA, rapport i morgon
    DistIT, extra stämma i morgon skall besluta om utdelning av bolag
    NIBE, NE under oktober
    Anders Lönners tre bolag
    Starbreeze
    ALFA och Getinge, vad händer i dessa bolag, spännande
    Cinnober, ett kreativt IT-bolag
    däremot bojkottar jag de sk casinobolagen med usla konsekvenser för karaktärssvaga
    allt för nu!

    SvaraRadera
  13. Jag gick in redan i mars på kursen 41 och har sedan fortsatt att köpa så mitt nuvarande GAV är strax under 38. Ser detta som en fin utdelningsinvestering som står på två ben.

    En positiv sak med If som är värd att lyfta fram är samarbetet med världens största tillverkare av premiumbilar, BMW Originalförsäkring. Det säljs/leasas många fina bilar i detta lågränteklimat.

    Mvh Andreas

    SvaraRadera
  14. En snabb fråga, köper du finska bolag tex Sampo i KF eller ISK?

    Tack för en bra blog.

    Mvh

    SvaraRadera
  15. HEj Anonym,
    Utländska aktier är bäst i en KF. Mer info i mitt inlägg på ämnet. http://petrusko.blogspot.se/2014/11/utlandska-aktier-i-isk-eller-kf.html

    Mvh petrusko

    SvaraRadera

Nya aktiva ETFer ifrån iShares - Med inspiration ifrån JEPI

  Igår listade Blackrock/iShares två stycken nya börshandlade fonder på XETRA i Tyskland. Det ser ut som att de skapats med inspiration ifrå...