fredag, september 02, 2016

Jag vacklar lite fram o åter kring Telia

Just nu äger jag Telia men det var ju ingen helhjärtad satsning utan det var i Brexitraset jag passade på att ta in ett knippe då jag bedömde nedgången överdriven. Mycket riktigt var den ju det och nu handlas Telia betydligt högre.

Faktiskt har jag mjuknat lite kring Telia och börjar fundera på om den ändå inte är så tokig som högutdelare. När Eurasien är borta och de är mer av en aktör främst i Norra Europa är en del av risken borta och kassaflödet verkar utan vidare tillåta minst 2 kronor utdelning per år.

Telia har för övrigt delat upp utdelningen och i år då de delar ut 3 kronor totalt så återstår andra halvan om 1,5 kronor som betalas i oktober med X-datum 24/10.
Läs mer om Telia hos Avanza.

Hur ser ni på Telia som utdelningscase med 2 kronor utdelning som sannolik lägsta utdelning?

Disclaimer: Jag äger som sagt Telia.

Annons:
Bli grymt rik på aktier. 
Köp den mycket populära boken av Anders Haskel och läs hur just du kan lyckas med att spara ihop miljonbelopp på börsen. Lär dig hur man bygger en bra portfölj och hur man undviker dåliga bolag.

24 kommentarer:

 1. Bristen på tillväxt gör den till ett dåligt val för mig

  Som operatör kanske Elisa eller DGC kan vara roligare val på det sättet, tillväxt inom samma marknad. Inte stenkoll på båda dock

  Tror pengarna jobbar bättre i de indexfonder du har, än i Telia närmsta åren. De har ju också gått upp efter dippen vid brexitomröstningen, som allting annat ;)

  SvaraRadera
 2. Det beror helt på hur man ser det. Just nu en rätt osexig aktie med en hyfsad direktavkastning. Jag tillhör en av dem som tror att Telia är ett turnaround case där den på Sikt har en ordentligt uppsida. (Baserat på samtal och privata observationer. ) hyfsat konjunktursokänslig och till dess även en helt ok utdelning. Den har given plats i min tråkiga defensiva utdelningsportfölj.

  SvaraRadera
 3. Hej,
  Tror att Telia Company kan bli en bra investering på dessa nivåer.
  Som utdelningsinvesterare är väl 2 kr per aktie fortfarande ett bra case?
  När (dimman har lagt sig) efter utförsäljningar och uträtande av en del frågetecken, så tror att jag det finns en del potential i bolaget.

  Med vänlig hälsning
  /Rille

  SvaraRadera
 4. Många här på bloggarna är så fixerade på utdelningar isf kursuppgångar???
  Telia, bah, SÄLJ!
  SCA, Öresund, Anders Lönners bolag m fl
  Cinnober, Biotage, NIBE och vad händer i Getinge, spännande!

  SvaraRadera
 5. Köpte i dagarna 200 Telia, då deras utdelning i förhållande till pris var attraktivt. Tror att det på lång sikt är ett bra köp då jag är en utdelningsinvesterare som köper när aktien går ner och sitter still i båten när den går upp.

  SvaraRadera
 6. Utdelningar kommer (förhoppningsvis) oberoende av kursutvecklingen. Det är charmen med det hela

  SvaraRadera
 7. Tycker Telia är som en realränteobligation och den har en plats i min portfölj. Jag förväntar mig inga kursuppgångar i den utan ser den som en slags bankbok som kommer dela ut i både goda och dåliga tider.

  SvaraRadera
 8. Hej petrusko. Själv har jag 150000 sek i Telia just nu. Långsiktsportfölj. Känns jätte bra gav ca.40sek. Har 20 st aktiertill plus LF global index fond och spiltan investement aktie fond. Telia ca 7% av hela portföljen. Telia köper jag under 39kr långsiktigt. Vad tycker du? Läser din blogg varje dag. Köper aktier för 12000 kr från månadsinkomsterna varje månad.

  Mvh.jacke77

  SvaraRadera
 9. Finns väl något som heter When in doubt get out. Sälj då! Köp något du verkligen tror på. Det gör jag alltid. Köpte Ratos innan rapporten sålde när jag upptäckte att det fanns ett otal frågetecken.

  Satsade på Huhtamäki. Sitter nu i ett bolag som jag blir mer nöjd med för varje dag som går.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
 10. Hur ser du på risken att köpa på ATH Lars? Vet att du är duktig på att hitta bra bolag. Men hade man tex köpt NovoNordisk på ATH skulle man ligga ca 25% back nu. Telia var väll också en aktie som hade framtiden framför sig och såldes dyrt ut av svenska staten när den introducerades på börsen. Ericsson har ju också vart en kursraket man skulle äga en gång i tiden. Kör du stoploss om inte investeringen motsvarar dina förväntningar? Hoppas din investering i Huhtamäki blir bra. Mvh Slimis

  SvaraRadera
 11. Man kan inte sminka en gris.

  SvaraRadera
 12. Någon ska gå plus på Telia någon gång. Vet flera som arbetat där som ligger på minus sedan de köpte sina aktier trots att det har gått en del år (ja många). Jag tycker Telia är ett ruttet bolag på flera sätt. Noteringen är kanske den sämsta i Sveriges historia. Etik/moral är under all kritik. Kursutveckling inte bra. Bolaget inte bra. Så jag skulle hålla mig borta.

  / I övrigt bra jobb med blogg / Twitter

  Analysera Mera

  SvaraRadera
 13. Fel på min dator ? (kanske blir dubbelt) Tycker Telia är genomruttet. Från notering till nu. Skulle kunna skriva ett helt inlägg om det.

  SvaraRadera

 14. Håller inte alls med om att Telia är kass. Som du skriver kommer en annan syn på bolaget att värdera upp det efter försäljningar som visserligen kan ta lång tid. Telia passar mig och borde med din åsikt om tråkiga utdelningsaktier passa in i din långa portfölj. Själv tycker jag att det är en spännande resa vi har framför oss samtidigt som som utdelningar tickar in tacksamt.

  SvaraRadera
 15. Tror inte Telia kommer kunna leverera lika höga utdelningar i framtiden. Man har sålt av mycket av risken men också tillväxtmöjligheterna. Kursen lär fortsätta utvecklas svagt precis som den väl egentligen har gjort ända sedan börsnoteringen.

  Huvudskälet till att jag har avvaktat är att jag har en ganska stor post aktier sedan tidigare på VP-konto. De har tjänat mig väl genom utdelningar under åren men gör att jag tycker att jag har ungefär vad jag behöver.

  Intressant påminnelse dock om den annalkande utdelningen i höst. Överväger att köpa en mindre post som "parkeringsplats". Det är ju nästan 4 procent och kan jämföras med att tillfälligt placera pengar i Delarka, Saltängen och liknande i väntan på mer långsiktiga kärninvesteringar.

  SvaraRadera
 16. Utgör 10% av min utdelningsportfölj, bra direktavkastning. Har släppts en del positivt om aktien den senaste tiden, tänker b la på affärsvärldens rek. samt SEB Swedish Stars lista. Sänkt rekommendation från BOFA från köp till neutral nu i dagarna. Intressant handelsmönster den 2/9 där anon köpte strax under en halv milljon aktier. De kommentarer som konstaterar att Telia är ruttet ter sig emotionellt grundade, söker undvika att väga in sådana parametrar när jag väljer innehav till den långa utdelningsportföljen.

  SvaraRadera
 17. Telia har gett en väldigt medioker avkastning. Ändå sitter jag som många andra med en liten post, mest av defensiva skäl -- hygglig direktavkastning och mindre volatil än andra aktier. Man kan också se det som en liten "vardagshedge" -- jag gillar att ha elbolag och telebolag som betalar mina räkningar.

  Andra stora bolag har gått betydligt bättre (ta SCA som exempel).

  SvaraRadera
 18. Många olika tankar kring Telia. Jag läser dem alla med stort intresse.

  Fyll gärna på.

  Mvh Petrusko

  SvaraRadera

 19. Hej
  Som ngr andra nämnt ser jag också Telia som en "realränteobligation" med bra avkastning i portföljen. Kan också jämföras som en preff fast då till mkt "lägre risk"

  El varför inte jämföra med ett bankkonto - Likviden finns där.

  Min tro är att Telia inom en snar framtid kommer att värderas upp i det lågränteklimat vi kommer att vistas i en lång tid framöver.

  SvaraRadera
 20. Något som varit tydligt det senaste året är att aktien går upp inför utdelningar och rapporter, så jag kommer att hålla i mina till den 23/10. Vad jag tar för beslut då beror på vad börskursen är och vad det finns för alternativa placeringar i det läget.

  Om kursen är över 41 kommer jag förmodligen behålla Telia, i annat fall är risken stor att jag säljer.

  Mvh
  Andreas

  SvaraRadera
 21. Varför behålla en aktie som fallit sen den släpptes, krymper och fylld med skandaler? Om ni tittar på alternativen så framstår ju Telia som en väldigt oattraktiv aktie, utdelning eller ej. Ni kan få både tillväxt och utdelning på annat håll. Aktien har ju inte direkt imponerat historisk och folk gömmer sig bakom utdelningen som skydd för att de tar in aktien i sin portfölj får jag en känsla av.

  SvaraRadera
 22. Hej Petrusko,

  Hur bedömer du möjligheten för extra-utdelning för Telia?

  Nu med avyttrandet av TCell 330 MSEK och sedan försäljningen av Sergel Inkasso till Marginalen Bank....

  Dina tankar?

  Mvh Malmöiten

  SvaraRadera
 23. Hej Malmoiten,
  330 msek är kring en femtioöring per aktie för Telia. Bolaget har varit ute och guidat om en utdelning på minst 2 kronor- Försäljning av viss verksamhet låg då på bordet. Kanske kan det bli extrautdelning så småningom i Telia men det känns rimligt om de väntar med det tills de rört färdigt i grytan.

  Man bör förvänta sig en utdelningssänkning till 2-2,5 kronor.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 24. Jag äger Telia och är tänkt att innehavet får agera som en extra aktiereserv utöver det sparkonto jag har som ordinarie aktiereserv. Som någon skrev ovan, att använda det som en liten bankbok med ränta 2 ggr per år, även om de kommer att dela ut (minst) 2 kr per år nu som de själv "lovat" i en kommentar.

  SvaraRadera