måndag, september 19, 2016

Fartkung eller börskung, ha det gött!

Redan när jag var grabb var aktier ett stort intresse för mig. Min kramrat, vi kan kalla honom för RäserNiklas han hade andra intressen. Han hade ett hyggligt betalt arbete för att vara en grabbhalva. Som namnet antyder gillade RäserNiklas fart och han sparade inte på krutet.
Han köpte en sprakans ny bil, snabbaste modellen i hela bekantskapskretsen. Han körde motorcross och hade en ny fin Yamaha som han sällan körde. Det var roligare att köra asfalt så han köpte en helt ny Japansk räsermotorcykel av finaste modell.

RäserNiklas älskade fart och satsade fullt ut på sitt intresse.
Jag var som sagt en tråkboll redan då och gillade aktier. Jag hade ingen motorcykel och körde en gammal begagnad bil likt de flesta pojkspolingarna men jag hade jobb och tjänade pengar.
Det vore en grov lögn att påstå att jag lade allt på aktier, jag har gjort många dumma och slösaktiga köp men de kändes vettiga då och jag hade kul för pengarna. Ett exempel är när jag köpte chromade fälgar för 25.000 kronor till min bil. Ett år senare sålde jag fälgarna för knappt hälften av de pengarna.

Alla har olika intressen och man måste se till att ha roligt med resans gång. Att sitta på ett växande pengaberg skänker ingen lycka om man inte gör något roligt här i livet.

Jag har haft det gött och samtidigt köpt aktier, ända sedan jag var kring 10 år gammal. I begynnelsen var det nog mina föräldrar som slantade upp när jag ville köpa aktier men senare fick man studiebidrag och lön från arbete. Hela tiden köpte jag aktier.

Nu lever jag på utdelningar. Hur RäserNiklas ekonomi ser ut vet jag inte riktigt men kontentan är att både han och jag har haft det gött och gjort det vi tycker är kul.

Är du en RäserNiklas vill jag gärna mana till att skaffa ett intresse till, aktiespar. Är du en minipetrusko vill jag pusha för att du ska ha de gött också, inte bara köpa massa tråkiga aktier. 

Det skall vara gött att leva!


9 kommentarer:

 1. Helt riktigt. En bra och sund balans i livet kommer man långt med.
  /Daniel

  SvaraRadera
 2. I vilken ålder är du i numera ungefär?

  SvaraRadera
 3. Imponerande Petrusko. Jag har följt dig på börssnack, PoP och bloggen sedan 90-talet. Och du har alltid varit konsekvent i ditt resonerande kring aktier, strategier och sparande.

  /Björn

  SvaraRadera
 4. Bra skrivet.

  Känner inte räserniklas, men känner typen. Den gäller nog för majoriteten av medborgarna. Dvs för stor konsumtion, för lite sparande, tvingade att knega minst till 65 och därefter leva halvfattigt.

  SvaraRadera
 5. Tjena Daniel,
  TAck för din kommentar. Eller hur, viktigt att tänka på det.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 6. Hej Börsfisk,
  JAg är född slutet sjuttiotal.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 7. Tjena Björn,
  Tack för din kommentar. Extra kul med långväga hmm långtida börsmedmänniskor. =)

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 8. Krögerström,
  Jo, är nog så för vissa. Även om det är viktigt att leva i nuet kan det bli för mycket av det goda. Det många inte vet eller tänker på är att ränta på ränta gör att bara ett litet månadsspar gör jättesummor på riktigt lång sikt. Spara 200 spänn i månaden i 45 år blir stora pengar.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 9. Har man dom ekonomiska medlen att ha flera hobbies så skall aktier definitivt vara ett av dom. Har man det inte så bör det vara det största. Även om personen er som är födda med pengar inte inser det är det inte främst frihet pengar ger utan trygghet. Att veta att hyran kan betalas oavsett vad som händer, det kommer finnas mat på bordet eller att man har råd med mammas begravning osv. Medelklass och uppåt säger ofta "jag har minsann levt fattigt" när föräldrar och släkt givetvis hade pyntat in om det behövts även om man fått skämmas en del vilket man omedvetet är medveten om och därmed kan ta mer risk.

  SvaraRadera