onsdag, augusti 17, 2016

Diabetes en framtidsbransch tyvärr

I morse tankade jag bilen och betalade inne på macken. Det var lång kö och jag stod intresserad och observerade mina medmänniskor som stod där med mig. Jag spanade på vad det köpte.
Att tanka bilen var jag ensam om, alla andra på macken köpte ätbara varor.
Några satte sig inne på macken och åt direkt och några tog med sig sin frukost eller förmodade frukost.
Vad åt de här personerna till frukost då?
En farbror köpte ett wienerbröd, en kaffe och snus och satte sig att äta direkt. En annan köpte en smörgås och 1,5 liter Coca Cola. Ytterligare en person köpte kaffe och någon sorts kaka.
Det var fler personer som handlade ätbart men jag tror ni förstår vad jag tänker på här.
När jag klurade på de här mer eller mindre onyttiga produkterna personerna satte i sig till frukost kom jag snabbt att tänka på Diabetes och en dyster utveckling på många års sikt.
Vi västerlänningar är redan inne i den här banan av dåliga matvanor med fetma och diabetes som följd. I Kina finns det mängder med diabetiker redan men procentuellt av populationen är det bara i sin linda.
Antalet diabetessjuka kommer tyvärr öka världen över i många år.

För mänsklighetens skull hoppas vi naturligtvis på forskningsgenombrott och bot på sjukdomen. Fram till dess kan det vara ide att ha exponering i portföljen och främsta och tydligaste exponeringen man kan få är Danska Novo Nordisk som är world dominator på området.

Novo Nordisk är störst och bäst på diabetesmedicin.
Länk till Novo Nordisk hos Avanza.

Ett alternativt sätt att få exponering i Novo Nordisk är den börshandlade fonden Xact Norden 30 som innehåller de största nordiska bolagen. Kring 17 procent av denna utgörs av Novo Nordisk. Länk till fonden hos Avanza.

Disclaimer: Jag äger inte Novo Nordisk.


10 kommentarer:

 1. Många fall kan botas genom rätt kost, så medicineringen kan ju minskas drastiskt, om människor fick sig lite kunskap. Tyvärr finns det alltför mycket skivmaterial.

  Må bäst

  SvaraRadera
 2. Funderade på Xact norden 30, varför finns inte Maersk med bland innehaven, vet du?

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. HEj Anonym,
  Anledningen att Maersk inte ingår är sannolikt pga av att storleken räknas per aktieslag och Varken a eller b aktien kvalar in på listan storleksmässigt.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 5. Tack för en jättebra blogg. Varför äger du inte Novo nordisk om du tror på denna utveckling ?

  SvaraRadera
 6. Tack för en trevlig blogg kul att läsa och lärorikt. Om du tror på denna samhällsutveckling varför har du ej köpt Novo nordisk?

  SvaraRadera
 7. Hej Mr Cash,
  Tack för din kommentar. Man kan inte äga allt. Dels passar inte Novo Nordisk in på min utdelningsstrategi och dels är mitt top pick i hälsovårdsektorn Johnson & Johnson. Jag föredrar JNJs diversifierade verksamhet.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 8. Jag kan tänka mig att se filmen men bara om den är regisserad av Michael Bay!

  http://24.media.tumblr.com/7c4c8ff16986cb5f39dbd05057c51896/tumblr_mz66fwOQJE1r4gei2o6_400.gif

  SvaraRadera
 9. Blev postat på fel blogg. Skulle julanda på miljonärens bok-projekt...

  SvaraRadera
 10. Hej!

  Återigen tack för en jättefin blogg. Är också lite nyfiken på varför du inte äger Novo Nordisk. De har du en historisk utdelningstillväxt som överträffar de flesta bolag. Tror du inte den kommer fortsätta?

  /Michael

  SvaraRadera