Idag meddelade Handelsbanken att VD Frank Vang-Jensen får sparken med omedelbar verkan. Han kan få kring 20 miljoner i avgångsvederlag och jag noterar i kommentarer på min blogg samt artiklar på nyhetssajter att det finns åsikter kring detta.
Det kostar att köpa kvalitet, oavsett om det gäller en ny mobiltelefon, ny bil eller att anställa de främsta individerna på denna nivå som VD för en storbank.
Betalar man mindre får man vad man betalar för och ingen vill ha en sketen Peugeot som VD för Handelsbanken. Peugeot kan hävda så mycket de bara orkar att de gör fina bilar men missnöjda kunder, antal anmärkningar hos bilprovning mm visar sanningen.
Om du köper en Peugeot är det på eget bevåg men du riskar bara 100 papp eller vad nu en sådan kostar.
Att anställa motsvarande en Peugeot som VD för Handelsbanken kan kosta 200 miljarder kronor, 200.000.000.000 Så många nollor i det talet, Boom!
Alla är lika värda, Nej! Alla är inte lika mycket värda när det kommer till ersättning till en VD för ett jättestort bolag. Väldigt få individer är kvalificerade för uppgiften och här kommer simpel tillgång och efterfrågan in. Ingen är värd så mycket pengar, va? Enligt vem? Den svenska avundsjukan?
Ägarna i bolaget avgör hur mycket en anställd är värd. Majoriteten av ägarna som är insatta i businessen och affärsvärlden inser värdet i rätt VD och tycker det är värt dessa pengar.
Jag tycker det är värt det alla gånger att betala för rätt kompetens. Att det nu kostar Handelsbanken 20 miljoner för att byta VD är ingenting och värt det alla gånger. Som ägare ger jag gladeligen avgående VDn de pengarna för att tillsätta en ny VD med större potential.
Disclaimer: Jag äger Handelsbanken.
Länk till Handelsbanken hos Avanza.
Jag har investerat och skrivit om börsen i över 25 år. Fokus på placeringar som lämnar utdelning regelbundet. Jag kallar mig för utdelningsinvesterare.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
NP3 gör riktad emission av preferensaktier
Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Jag föredrar när fastighetsbolag jag äger preffar i finansierar sig via nya stamaktier...
-
Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Det här är en globalfond med inriktning på stadiga bolag som genererar bra kassaflöden...
-
Nu är utdelningen för juli månad spikad i JPMorgans börshandlade fond JGPI. Medan förra månadens utdelning var relativt hög kommer här en ...
-
För drygt två år sedan identifierade jag en faktor som jag förbisett över en längre period. Mitt mål om en större andel i breda investerin...
Där tycker jag du har fel, en BRA VD ska kosta mycket där är vi överens, men en dålig VD som får sparken och inte har skött sitt jobb ska få sparken och inget avgångsvederlag. Man ska kunna sköta sitt jobb för att få betalt!
SvaraRaderaVad bra, då har nog WB helt fel i sin argumentation om just detta. Dessutom är nog statistiken fel från usa, för den visar att de högst betalda vdarna presterar betydligt sämre än övriga vdar. Samma sak ser vi ju i Sverige, Ericsson har inte gått lysande, trots gigantiska ersättningar till just vd.
SvaraRaderaKan jämföra det med mitt jobb. När jag aldrig är sjuk och jobbar över på helgerna får jag en extra slant. Fast jag ligger på 200+ timmar varje månad kommer jag inte upp i 500 000kr år. Då har jag jobbat högtider och helger och skött mig exemplariskt. Skulle jag missköta mitt jobb är det bara gå hem utan ersättning. Folk i bankvärlden jobbar Måndag till Fredag. Får en bra lön och sliter inte hårt för sina pengar. Minsta man kan begära är att dom inte ska ha fallskärmsavtal när dom missköter sina jobb. Tycker nya Vdn har mer rimlig lön runt 12 miljoner per år. Med hans kompetens och erfarenhet är det en mer skälig lön än gamla vdn. Lönen ska.ju inte vara helt avgörande när man tar ett jobb. Som anonym skriver så har väll inte Ericssons VD gjort sig förtjänt av sin lön? Mvh
SvaraRaderaJag håller inte med dig.
SvaraRaderaI min bok ska lönen motsvara det värde personen levererar till bolaget.
Det en rätt prekär situation med höga VD-löner hos i princip alla stora börsnoterade bolag. För att vara konkurrenskraftiga och locka till sig attraktiv arbetskraft så höjs ledarnas löner. För mig speglar detta verkligen inte värdet personen levererar utan är bara ett resultat av marknadskrafter som verkar i fel riktning.
Generellt sett håller jag med. Kvalitet kostar, får kosta, ska kosta. Men i detta fall dyker två frågeställningar upp i mitt huvud som en liten aktieägare i Handelsbanken.
SvaraRadera1. Om man får sparken med omedelbar verkan efter 15 månader. Är det inte, för att fortsätta din bilmetafor, att likställa med att få en hel tipsrad av anmärkningar på besiktningen? Är Frank Vang-Jensen då en Peugeot eller är han en Ferrari? Om han är en Peugeot, är han då värd de 19 miljonerna?
2. Låt oss anta att Frank Vang-Jensen trots allt är en Ferrari och värd sina 19 miljoner. Men att Frank Vang-Jensen helt enkelt inte uppfyller Handelsbankens kravspec från styrelsen, då styrelsen egentligen inte vill ha en Ferrari utan en limousin av märket Bentley. Då uppstår ju frågan vad styrelsen pysslat med? Antingen har de inte koll på vad de egentligen vill ha, dvs hur deras kravspec ser ut. Eller så har de inte gjort sin hemläxa och gjort ett uselt jobb när de utsåg Frank Vang-Jensen. Oavsett vilket kan man i så fall ifrågasätta styrelsens arbete.
Så för att summera: Antingen är Frank Vang-Jensen inte en bra VD och då kan man ifrågasätta de 19 miljonerna eller så har styrelsen med styrelseordföranden i spetsen gjort ett dåligt jobb och bör ifrågasättas.
MVH Avfart Frihet
Håller fullständigt med Petrusko. If you pay peanuts, you get monkeys. Som jag sagt många gånger kvalitet kostar.
SvaraRaderaMed vänlig hälsning
Lars
Håller med Dig att kvalitet kostar och en bra VD är värd den höga lön som han/hon har, men varför skall man betala höga avgångsvederlag? Det är som att Du skulle behöva betala en slant för att slippa köra en Peugeot när Du har insett att det var ett felköp. Kör fanskapet till skroten om den inte går att sälja och bli av med problemet utan att lägga ner ytterligare pengar på bilen. Det har sagts att marknaden för VD'ar är mycket begränsat och avgångsvederlaget är till för att den avgående/sparkade VD'n skall ha tid att hitta ett nytt jobb. Det finns massor med exempel på uppsagda tjänstemän som får ta ett mindre kvalificerat jobb (och gå ner i lön) för att försörja sig. Varför gäller inte det för avgående/sparkade VD'ar?
SvaraRaderaHa en bra dag
//Krusse
Helt fel..
SvaraRaderaatt jämföra en värdelös VD för en bank med en kvalitetsbil som Peugeot. Har två stycken och säljer dom aldrig. Sparar mkt stålar som jag kan sätta i SHB om jag vill. Då gäller det förstås att dom har en VD som motsvara mina kvalitetskrav.
Jag är kluven. När jag investerar är jag alltid mest nöjd med en VD som arbetat länge inom bolaget och får majoriteten av sin ersättning via en ägarandel som förtjänats då vederbörande varit med från början.
SvaraRaderaDet är omöjligt i ett klassiskt storbolag som Handelsbanken. Generellt är jag skeptisk till höga VD-löner (bland annat pga tidigare nämnd statistik) men inget företag arbetar i ett vakum. Därför tycker jag att Handelsbanken gör rätt som ofta ligger lite lägre än andra banker men har höga löner för att det inte ska vara irrationellt för personalen att stanna.
I just det här fallet har jag dessutom en viss förståelse för fallskärmen. Vang-Jensen har uppenbarligen gjort ett bra jobb tidigare men nu är hans karriär på Handelsbanken över. Om Handelsbanken ska fortsätta internrekrytera med hårda krav måste det finnas en viss säkerhet för VD-kandidaterna och på toppnivå blir det ganska stora pengar.
Alla som gnäller har ju helt missat poängen med avgångsvederlag. Det finns många skäl till varför en VD på den här nivån skall ha ett omfattande avgångsvederlag. Till att börja med omfattas inte en VD av LAS. Hen kan sägas upp av styrelsen med omedelbar verkan och utan något egentligt sakskäl, vilket annars är fallet när man omfattas av LAS.
SvaraRaderaEn 'vanlig anställd' kan bara sägas upp om det finns saklig grund. När en styrelse avsätter en VD kan det vara precis på vilka godtyckliga grunder som helst, t ex att man kommit fram till att 'ledarstilen är långsiktigt fel' för SHB. Försök säga upp annan valfri chef på sådana grunder i ett svenskt företag...
Sedan kan vi skippa det här tramset om lön efter prestation. Lön har inget med avgångsvederlag att göra. Avgångsvederlag är en del i erbjudandet för att VDn skall acceptera uppdraget. Skulle du själv acceptera ett jobb där du kan sägas upp utan saklig grund närsomhelst utan någon som helst extra kompensation för det? Särskilt när du kanske redan har ett redan befintligt välbetalt jobb som du lämnar.
Det jag ställer mig emot är varför en VD ska ha betalt 24 månader framåt, när vanlig knegare inte komemr i närheten.
SvaraRaderaVD fick ju inte sparken för att han gjorde ett så fantastiskt bra jobb. Helt ok att betala bra folk bra löner, men jag förstår inte varför en VD som får sparken efter så kort tid ska få gå hem med mer pengar än de flesta av oss tjänar under ett helt arbetsliv. Uppenbarligen har VD inte utfört sitt arbete enligt styrelsens, dvs ägarnas förväntningar. Så varför är han värd så mycket deg för att sluta vara VD?
SvaraRaderaVad kul med så många kommentarer och åsikter.
SvaraRaderaTill alla er som inte förstår avgångsvederlaget: Det är en förutsättning för att individen skall tacka ja till uppdraget. Aktieingenjören och en anonym har summerat det ganska bra det här med Avgångsvederlag.
Det är viktigt att sätta sig in i och förstå även den här biten för att få en så god förståelse som möjligt för aktier och bolag.
Utan avgångsvederlag avstår många att ta risken det faktiskt är att hoppa på ett nytt VD-uppdrag. Tillgång och efterfrågan ni minns, då tar de duktiga helt sonika ett jobb hos ett annat bolag där de får betalt för risken de tar.
Pay peanuts and get monkeys sade Lars. Stämmer bra. Om man erbjuder ett mediokert/dåligt finansiellt upplägg så får man andrahandssortering.
Mvh petrusko
Ni måste förstå att en Vd av hög kaliber inte tar ett kneg utan fallskärm och att en riktigt kompetent Vd inte tar ett jobb utan marknadsmässig lön. Ni kan inte jämföra ansvaret och ständiga huvudvärken att vara Vd med att vara vanlig knegare.
SvaraRaderaTänk om set inte är Vd's fel helt och hållet. Han hänga ut ordentligt nu.
Kan ju tycka att om man kräver två årslåner i mångmiljonklassen i fallskärm för att ta ett jobb är man i bästa fall bortskämd och girig, i värsta fall helt bortkopplad från världen i övrigt. En uppsägning med 3 månaders lön är väl någorlunda standard på arbetsmarknaden, borde kunna gälla även en börs-vd. Att kalla det en risk att bli VD för ett stort företag känns lite magstarkt. Det här är karriärmänniskor som eftersträvar positioner, titlar, makt och framgång. VD-jobbet är en bekräftelse på deras duglighet och en möjlighet att få just detta eftersträvansvärda erkännande.
SvaraRaderaEn person som är så förträfflig och högpresterande som fallskärmsivrarna här påstår bör väl dessutom löpa väldigt liten risk för långvarig arbetslöshet vid en uppsägning. Risken för ekonomisk ruin för en person som FVJ måste ses som mycket liten även utan en fallskärm på 19 millar. Har man dessutom arbetat en tid med en månadslön i miljonklassen bör det finnas marginal att klara sig en tid mellan uppdragen utan att bli förpassad till reahörnan på ÖoB.
Som sagt tidigare, bra folk ska ha bra betalt för att arbeta och tillför det värde till bolaget är det win-win. En VD som för sparken efter drygt ett år har då tydligen enligt sina uppdragsgivare inte tillfört det väntade värdet eller på annat inte fungerat i sin roll som ledare för företaget.
Och om vi som nu tycker detta är orimligt inte FÖRSTÅR så måste jag skicka en fråga åter. FÖRSTSÅR inte ni att majoriteten av vanligt folk med vanliga löner och vanlig anställningstrygghet tycker att en fallskärm i denna storlek är provocerande? När blir det för mycket för er? Finns det ens en gräns? Om fallskärmen varit 38 miljoner? 190 miljoner? 1.9 miljarder? Bra folk ska ha bra betalt eller?
Petrusko har gått in i dimman. En dag kommer även du att vakna upp som en gammal vis man, som inte tror sig vara bättre än andra. Högtravande människor har jag fått nog av. Trots allt är vi alla bara människor. Varken mer eller mindre.
SvaraRaderaJag tror att man överskattar betydelsen av lönen när kandidaten väljer att säga ja eller nej till erbjudandet.
SvaraRaderaBra VD-ar bör givetvis kompenseras väl (det är ett slitsamt jobb i de flesta fall), men en Peugoet som visat sig vara kass förtjänar inte att brännas mycket tid eller pengar på. Till vilken nytta? Väck med den till skroten, snabbast och billigast.
SvaraRaderaJag är lite förvånad över Petruskos lättvindiga inställning till att spendera företagets pengar på något som inte adderar värde. Tvärtom är det nog så att vi som aktieägare bör vara mycket uppmärksamma på om inte VD-löner och incitamentsprogram äter väl mycket av kakan. Särskilt i vissa småbolag förekommer orimligt höga lönenivåer. Det är ofta utmärkande för välskötta små bolag att de har en VD som tar ut en rimlig lön. En hög VD-lön i ett litet bolag fungerar snarast som en varning för att man faktiskt köpt en "monkey" och betalat alldeles för många jordnötter, utan att få något för det! Kallas dålig affär.