Positivt för Volatis preferensaktie

Som jag skrev häromdagen så börjar en notering av Volatis stamaktie närma sig. Bolaget peggar just nu upp noteringen med en planerad nyemission av stamaktier.
Detta betyder att nytt värde kommer tillföras bolaget och det fina i att pengarna kommer från emission av stamaktier är att kapitalbasen i bolaget ökar utan att utgifterna ökar på det sätt de gör om man tar in kapital via lån, obligation, preffar.

När bolaget gör en emission av stamaktier kommer nytt kapital in i bolaget som preffägarna har förtur till framför stamaktieägarna vid bolagets obestånd. Som vanligt har dock de flesta fordringsägare förtur framför preffägarna.

Detta sänker risken i Volatis preferensaktie. Ju lägre andel preferenskapitalet utgörs av det egna kapitalet desto bättre ur ett riskperspektiv (preffägarnas perspektiv)

Nu är det ju inte spikat ännu att nyemissionen blir av men jag väljer att räkna med att den blir av inom en snar framtid och ökar i Volati preferens.
Igår lade jag in en order på 105,5 kronor och fick avslut på en god del av den. Resterande del ligger kvar idag, får se om jag får in de också.
Länk till Volati preferens hos Avanza.

Utdelningen för Volati preferens är totalt 8 kronor per år fördelat på 2 kronor per kvartal. 125 kronor är lägsta inlösenkurs. På nuvarande kurs kring 106 kronor är direktavkastningen 7,5%

Disclaimer: Jag äger Volati preferens.


10 kommentarer:

  1. Hur kan du anta detta om risken? Merparten kanske kommer från att existerande ägare säljer av? Sedan har ju Volatis ägare historiskt använt sig av tämligen hög belåning, vad säger att det blir annorlunda framöver?

    SvaraRadera
  2. Fundering: du har Akelius Pref. och SAS Pref. Hur går tankarna att även ha ex. Volati Pref., som också delar ut samma månader? Enbart riskspridning...?

    vh

    SvaraRadera
  3. Hej Anonym,
    NyEmission betyder att emittera nya aktier. Du tänker nog på det man helt sonika kallar notering eller nyintroduktion och det kan vara bara befintliga aktier men nu pratar vi som sagt nya aktier och då är det jag skriver fakta.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  4. Hej Johan,
    Jag har både H&M och Investor som bägge delar ut i maj. Helt olika bolag precis som detta är helt olika preffar. Olika riskbild. Yes, riskspridning är viktigt.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  5. Spännande, Funderar på att slå till på en preff har Hemistaden sen tidigare men tycker den stigit lite på senaste.
    Vilken preff skulle du rekommendera till dagens datum med rimlig risk om jag vill äga förevigt alternativt tills inlösen?

    Tack på förhand!

    SvaraRadera
  6. Hej petrusko!

    Var hittar du information om lägsta inlösensumma?

    Mvh

    SvaraRadera
  7. Hej Jeppe,
    Jag gillar Akelius med sin låga risk. De äger enbart bostäder som är den fastighetstyp med lägst risk. De har låg belåningsgrad och betar fortsatt ned den. Köpvärd nu tycker jag.


    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  8. Tjena Rambo,
    Det står i respektive bolags bolagsordning. Jag har samlat dem i ett inlägg. Länk till det här: http://petrusko.blogspot.se/2015/01/inlosenkurs-for-preferensaktier.html

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  9. Tjenare Petrusko!

    Håller på och spanar på att eventuellt plocka in Volati preffen som ett komplement till min preffar i Akelius och Oscar Propertis. Du skriver i inlägget att du lagt order på kursen 105,5:-. Nu kostar en aktie 559:-. En korkad fråga kanske men vad har hänt? Hänger inte riktigt med:/ Du skriver också att dom då delade ut 8:- per andel men nu delar dom ut 10:- per andel.... Hmm förklara gärna om du har tid & lust:)

    MvH Pengaregn

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Volati har gjort en omvänd split där fem gamla aktier blev en ny. Så förut var utdelningen 8 kronor men nu när man slagit ihop fem aktier till en är den alltså 40 kronor.

      Mvh petrusko

      Radera

OMX Stockholm Banks

  De svenska storbankerna har gått bra det senaste året i spåren av ett normaliserat ränteläge. Hittills i år har de presterat en god totala...