Skanska 6 månader rapport 2016

Igår presenterade Skanska sin rapport för de första 6 månaderna 2016 och den togs inte emot väl varpå aktien backade 4,84%.

Marginalen och således lönsamheten var klart sämre än analytikerna väntat sig. Aktiekurser och värderingar bygger på förväntningar varpå det är rimligt att aktiekursen backar.

Skanska 6 mån i korta drag:
Intäkter: 72,5 miljarder kronor (74,4 förra året)
Resultat per aktie 6,89 kronor (4,22 kronor)

Orderstocken är god och klart större än föregående år med 177,9 miljarder kronor mot 154,6 miljarder kronor året innan.
En intressant sak de lyfter fram i presentationen jag lyssnat till är att efterfrågan på lägenheter fortsatt är god efter nya amorteringskrav men att spekulativa köpare minskat dramatiskt. Skanskas VD kallar det en mer balanserad marknad och jag håller med. Det är mycket sundare business att sälja till kunder som behöver lägenheten och skall bo i den.

Man beskriver marknaden som god och att det finns mer än de klarar av varpå man väljer ut och budar på de "bästa" mest gynnsamma projekten.
Det låter som en mycket tacksam sits och god business i mina öron.

Nedskrivningar och sämre resultat än väntat togs som sagt inte emot väl och sannolikt kommer analytiker justera ned sina estimat för Skanska och aktien kan tänkas pressas ytterligare framöver.
Under frågestunden efter presentationen frågar en kille från Nordea om de lägre marginalerna och vill få fram om de tillfälligt är lägre och vad man skall förvänta sig framåt.
Han får inget rakt svar men ändå ett som ger lite klarhet i det och svaret är helt sonika att Skanska tycker det är väldigt fina marginaler de visar upp.
Skanska är ett välskött bolag i en bransch med goda framtidsutsikter. Aktien kanske får det tufft på kort sikt men på lång sikt är detta sannolikt ett fint bolag att äga.
Länk till aktien hos Avanza.

Disclaimer: Jag äger Skanska och planerar att öka mitt innehav framöver.


7 kommentarer:

  1. Kan bara hålla med dig köpte Skanska på kursreaktionen nedåt. Ett mycket fint bolag i "rätt" bransch.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
  2. Jag äger också Skanska av den enkla anledningen att för ca 20 år sedan sa en väl initierad arbetskamrat på investeringssidan i det företag jag arbetat i under dryga 30 år, att ett byggbolag skall man ha i sin portfölj och att det byggbolaget skulle helst vara Skanska. Och på den vägen är det... Jag har köpt till och sålt av under årens lopp allt efter rådande konjunktur och behov men aktien har alltid funnits kvar i portföljen.

    Ett gediget företag med bra utdelning! Då skiter man i marginalerna vid enstaka rapporttillfällen. Samma gäller H&M. Skanska är en aktie man bör ha i sin portfölj!
    /Gunilla

    SvaraRadera
  3. Höll på att sälja mitt innehav men Petrusko har fått mig på andra tankar...frågan blir om man ska flytta in den i isk...har ett inköp runt 115kr från 2009-2010 som ligger i traditionell depå...

    Bra blogg!

    SvaraRadera
  4. Hej Lars,
    Ja, verkligen rätt bransch. Den känns helrätt för de kommande decennierna =)

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  5. Hej Gunilla,
    Det låter ju riktigt trevligt det där du. Många fina utdelningar genom åren har det blivit för din del med Skanska.
    Som du säger, vad som sägs och händer under ett enstaka kvartal är inte så viktigt. Vi långsiktiga har höjd blick och tittar i större penseldrag och på längre sikt.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  6. HEj Anonym,
    Tack för din kommentar. Jag tycker det är en svår fråga det där. Kanske är det lika bra att göra flytten, är man mycket långsiktig är det nog bäst att flytta.
    Jag har valt att låta mina gamla innehav ligga kvar på min vanliga aktiedepå. I takt med att portföljen växer blir de av allt mer ringa betydelse men jag vill inte realisera vinsten för att göra flytten. Kan jag någon gång göra en gynnsam skatteeffekt av det hela så slår jag nog till. All skatt du betalar av olika anledningar påverkar ju totalskatten du skall betala det året. Förvärvsinkomst, inkomst av kapital, försäljning av bostad osv.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  7. Skanska i Sverige ser jag som bra köp, andra delar känns inte lika bra.
    Att sälja en lägenhet till en "boende" köpare eller en spekulant? Jag skulle hellre sälja till en spekulant, då är marknaden hetare enl mig.

    Övriga byggbolag verskamma i mestadels sverige som inte levererar nu passar jag mig noga för.
    Man ser ju byggkranar i överflöd. Går det inte bra nu med bostadsbyggande när ska det då göra det? Man kan inte skylla på dyra tomträtter, men däremot långa löptider från kommuner.

    Mvh

    SvaraRadera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...