Akelius Residential Bokslutskommuniké 2015

Idag kom Akelius med bokslutrapport för 2015.

Hyresintäkterna ökade med hela 20% och för jämförbart bestånd var ökningen 4% också det riktigt starkt!

Belåningsgraden sjönk till 48% och likviditeten uppgick till åtta miljarder kronor. Räntetäckningsgraden var 3ggr inklusive realiserad värdetillväxt och exklusive var den 1,9ggr.
Gott och väl över bolagets mål som är 50% belåningsgrad, tre miljarder likviditet och 1,8ggr räntetäckningsgrad.

Ytterligare en positiv parameter för Akelius när det kommer till den finansiella ställningen är att andelen säkerställda lån minskat rejält till 36% och målsättningen är att det skall vara max 25% vid utgången av 2018.

Jag gillar verkligen Akelius nya finansiella målsättning som de antog tidigt 2015 där de siktar på en riktigt stark finansiell ställning och en investment grade rating (BBB- hos S&P).

Ur ett preferensaktieägarperspektiv är detta en urstark rapport och befäster verkligen synen på den här preffen att det är förhållandevis låg risk. Akelius Residential preferens är min absoluta favoritpreff just av denna anledning, risken är låg, riktigt låg.

Idag stängde Akelius pref på 268 kronor vilket med utdelningen 20 kronor ger en direktavkastning om drygt 7,4%.

3 kommentarer:

  1. Helt otroligt starkt. Men hur lågt kan preffen sjunka? För mig som varit med från 320 kr är det inte lika kul men den starka utdelningen kompenserar ju helt klart för kursnedgången. Skulle vilja se en stabilisering innan jag ökar.

    SvaraRadera
  2. Två frågor på ämnet.
    1.) hur stor ränteuppgång tror du är diskonterad i dagens kurser på preffar i allmänhet?
    2.) varför skiftar Akelius billigare säkerställda lån mot dyrare lån utan säkerhet?

    SvaraRadera
  3. Preffen kan sjunka hur långt som helst, det är inte den förväntade reporäntans den värderas mot utan den förväntade realräntan. Akelius är ingen dum person, han tog chansen när han kunde gå in och finansiera sig på detta sätt. Bolaget är säkert bra men studerar man preferensaktien upplägg anar man den bakomliggande tanken om en kraftig negativ realränta (inflation) i SEK över 10år från utgivandet.

    Just att valutarisken (SEK är inte referensvaluta)och realräntan förbisetts gällande preffar är ett brist i argumentationen på denna annars väldigt trevliga blogg.

    SvaraRadera

5 bästa tips från investmentbolagsdirektören

  På sajten Placera är där en artikel nu med 5 tips från Per H Börjesson. De kallar det tips för att bli rik men tycker man det är lite paji...