Aktiespar kräver inte hög IQ.

Att investera i aktier och sätta sig in i börsen kan för många verka avancerat och invecklat men så behöver det inte vara. Börsen är inte ett spel där den med högst IQ vinner. Det finns många olika strategier och sätt att investera i börsbolag, mer eller mindre avancerade. Den mest avancerade strategin/tekniken behöver inte vara den bästa.

Med en lämplig strategi kan nästan vem som helst bli en vinnare på börsen. Ett långsiktigt och sunt sparande är grunden till att bli vinnare. Att försöka tajma börsen eller hitta nästa "raket" är dömt att misslyckas. Visst kan det gå men det handlar bara om tur och oddsen är inte 50/50 utan betydligt sämre.

Framstående finansmän som Warren Buffett rekommenderar sparande i billiga indexfonder som tex Avanza Zero och det är så simpelt det kan bli, kräver ingen kunskap över huvud taget. Om man regelbundet i ur och skur köper mer Avanza Zero så är det bara en tidsfråga innan man har skrapat ihop en stor förmögenhet. De som sparar tex 2500 kronor har efter cirka 30 år fått ihop över 5 miljoner kronor (10% årlig avkastning och ränta på ränta. Ej hänsyn till skatt).

Oavsett om man sparar i fonder eller direkt i aktier är det viktigt att inte dras med och påverkas av vad andra gör. Att sälja för att alla skriker sälj är ett snedsteg precis som att köpa bara för att alla skriker köp. Att ha is i magen och inte påverkas av andra är viktigt och något som tyvärr är lättare sagt än gjort. Människan är ett flockdjur och det sitter djupt rotat i vårt DNA att lyssna till flocken, att göra som andra gör.

För den som sparar regelbundet i fonder är det kanske lättare att skärma sig från bruset men denne kan ryckas med också. Den som investerar i aktier kommer säkerligen få känna på flockens kraft, flocken säger köp, flocken är stor och stark.

Grovt förenklat kan man säga att flocken manar till köp ju mer en aktie gått upp och likadant om en aktie backar så är det större säljläge ju mer den backat. Jämför det med att handla kläder, vill du handla på rea eller när det är som dyrast? Köpa dyrt och sälja billigt alltså.

Bilda dig alltid en egen uppfattning. Investerar man i aktier skall man också förstå varför. Man skall kunna läsa årsredovisning och förstå sig på hur bolaget mår och man måste kunna bilda sig en uppfattning om framtiden. Kan man inte detta skall man inte köpa aktier, gör man det ändå är det ren spekulation, chansning och det går åt skogen förr eller senare.
Men räds icke, det finns många olika vägar att vandra. Att köpa indexfonder nämnde jag ju att det kräver ingen kunskap eller tid what so ever. Investmentbolag som Investor och Industrivärden kan man också investera i utan att vara nämnvärt kunnig eller sätta sig in i bolagets årsredovisning. De är nästan att jämföra med indexinvestering (fast de har gått bättre än index historiskt).

En vinnarstrategi är att investera i sunda, stora och bra bolag på lång sikt och vill man göra detta bör man sätta sig in i bolagens verksamhet och potential. Köp inte för att en vän rekar, eller en tidning, analytiker, bloggare osv. Då investerar du inte, då är det åter ren chansning, du vet inte vad du gör. Sätt dig själv in i bolaget och ta ett investeringsbeslut på egna åsikter. Ta kontrollen över ditt sparande!

Har man inte kunskapen att förstå bolagen men ändå vill direktäga aktier då får man skaffa sig kunskapen helt enkelt. Ett effektivt sätt är att läsa en bra bok på ämnet. Jag har en kort lista med några böcker jag rekommenderar: http://petrusko.blogspot.se/p/boktips.html

Oavsett om man enbart sparar i indexfonder eller om man äger aktier kan man bli en vinnare utan att vara smartast i stan. Nyckeln är att anpassa sitt sparande efter kunskapsnivå och engagemang.
Var inte rädd för börsen och aktier. Ta kontrollen över ditt sparande och ha ett aktiespar anpassat till just din kunskapsnivå.

Ett tips är att bli medlem i Aktiespararna. Dels får man tidningen Aktiespararen med analyser och kunskap om börs. Man får också möjlighet att gå på träffar och lära sig om bolag, börs osv. http://www.aktiespararna.se/

För den som vill ha bra avkastning på sitt spar men inte vill lägga ned massa tid på att lära sig börs, analys osv ja då är indexfonder det solklara valet. Avanza Zero och Nordnet superfonden är två jättebra alternativ utan avgifter.

Har man inte redan ett konto hos Nordnet eller Avanza kan man enkelt skaffa det utan kostnad och sedan spara i en gratis indexfond också utan kostnad. Att hålla nere avgifterna är jätteviktigt för avkastningen på lång sikt. Det skiljer hundratusentals kronor om man har avgifter på fonden och kontot.
Länk till Avanza och info om deras Investeringssparkonto.


Image courtesy of Danilo Rizzuti at FreeDigitalPhotos.net

5 kommentarer:

 1. Hej Petrusko!

  Bra inlägg. Håller med dig att det viktigaste är att hitta en strategi som passar en själv.
  Gillar speciellt stycken nedan och tycker det går att applicera lika bra på aktier som fonder.
  "För den som sparar regelbundet i fonder är det kanske lättare att skärma sig från bruset"
  Så länge man följer en strategi man känner sig bekväm i så är det när bruset uppstår som man får bäst möjligheter att snitta ner sig i fina bolag.

  /Utdelningsstugan

  SvaraRadera
 2. En enkel metod som jag personligen börjat följa sen jag "upptäckte" den när jag satt och räknade lite för nån månad sen är att handla XACT BEAR och XACT BULL enligt MA12 i veckografen. Inget hokuspokus alls. När MA12 i veckografen stigit två veckor (två fredagar i rad) köps pappret kommande måndag. När MA12 viker ner (fredagens MA12 är lägre än förra fredagens) säljs pappret på måndagen. Kalkylen gjordes med måndagens stängningskurs och 99 kr fast courtage per affär.

  Gjorde en beräkning sedan ETF:erna skapades. Första affären gjordes i april 2005 och det har sedan dess blivit ytterligare 40 köp med påföljande sälj, ibland efter endast en vecka men i vissa fall efter över 40 veckor. 6 av 41 affärer slutade i förlust. Genomsnittlig årsvinst är 40% och totalt har mina testade 100k kronor stigit till 7800k.

  Så nu hoppas jag på liknande utveckling i framtiden också. Med riktiga pengar.

  Gjorde först en kalkyl där jag bara handlade i en OMXS30-följande fond då MA12 steg och gick inte kort när det gick ner. Det gav 960% uppgång sedan 2003. OMXS30 ökade 185% på samma tid.

  SvaraRadera
 3. Hej! Ja detta med strategi är nog viktigare att man är konsekvent än att skift mellan olika strategier. För de allra flesta är nog månadssparande i Avanza zero eller Nordnet superfond det allra bästa.

  Vilken börsdag idag!
  Plockade upp lite HM, Industrivärlden och Klöver pref idag.

  Satt och tänkte lite på bolagsrisker (själv ger jag inte mycket för det finansiella betavärdet...)och fixed income när jag fiskade upp det sistnämnda. Finns det någon optimal del när det gäller antal pref aktier (när det gäller vanliga aktier nämns ju ofta 15-20 som bra antal) ? Själv tycker jag ju att Akelius är ett något bättre bolag än klövern, samtidigt har jag en massa Akelius redan så motiverade mitt köp av klövern mest på detta vis (sedan var det ju lite billigare med klöver pref ;)).

  Funderar lite på Latour nu också hur ser du på den?

  Vänligen JFG

  SvaraRadera
 4. Hej JFG,
  För preffar tycker jag det är minst lika viktigt att sprida risken genom att äga flera olika. Jag tycker Klövern pref är bra men Akelius är betydligt bättre. Klövern är dock ett bra komplement i portföljen, äveen om Akelius är jättefint bör man ju inte ha allt för mycket i bara den.

  Latour är ett fantastiskt bolag och sannolikt en bra aktie att köpa regelbundet. Jag tycker den är dyr nu men om man köper regelbundet på lång sikt är priset idag mindre viktigt och över tiden kommer det gå upp och ned och ge ett bra snitt.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 5. Hej petrusko!
  Mina långsiktiga aktier just nu.
  Investor
  Kinnevik
  Telia
  HM
  Alfa laval
  Beijer alma
  NetEnt
  Telia
  Meda
  Byggmax
  Fonder
  LF global index 70%
  Spiltan investement 30%.
  Sparar 13000sek månadsvis + mycket likvid på sparkonto som ska på börsen.
  Skulle du sålt spiltan och satsat på latour och investor och kinnevik eller låta det vara?
  Vad tycker du om andra aktier som jag har och vilka skulle du fyllt i närmaste månaderna? Är det någon aktie jag saknar i portföljen? Sparhorisont 15-20 år
  Mvh.jacke77

  SvaraRadera

Jag äger Hufvudstaden

Länge har jag suktat efter att äga Hufvudstaden, fastighetsbolaget med de bästa fastigheterna i Sverige. De äger inte så många kåkar man ...