Ännu högre skatt på ISK, äga i vanlig depå istället?

Ovan är en kursgraf på ETF:en PCN från Pimco över drygt 10 år. Som ni ser håller den sig inom ett visst spann och även framåt skall man inte vänta sig att den drar iväg och avviker från detta mönster.
Anledningen är att det är en fond som äger obligationer och att fokus är att hålla en hög direktavkastning. Ingen värdetillväxt att snacka om, bara fet direktavkastning alltså.

Nu kommer vi in på ämnet jag tänkt mig för detta inlägg och det är att mana till reflektion över att äga fixed income tex PCN i en vanlig aktiedepå. Med vår nya fantastiska regering har skatten på ISK ökat rejält och i takten som de spenderar och ökar utgifterna står det klart att man måste öka intäkterna ytterligare. I tillägg till detta har vi en rekordlåg ränta och på sikt kan den bara gå upp. Skatten på ISK baseras som bekant på ränteläget och stiger det så stiger även skatten.

I en vanlig traditionell aktiedepå betalar man 30% skatt på vinsten. På utdelningar dras det automatiskt 30% skatt.

Rent teoretiskt är det inte så tokigt att tänka att aktiekursen på fixed income är oförändrad på mycket lång sikt. Alltså, om man köper en preff för 285 kronor och siktar på att behålla den 10 år så är det rimligt att räkna med att man får 285 kr när man säljer den. Kursen går upp och ned över tiden men håller sig inom ett visst spann.

Man kan således resonera som så att för fixed income gör man ingen reavinst vid försäljning utan det är skatten på utdelningen man har att tänka på i huvudsak.

Ju högre direktavkastning desto större fördel blir det för ett ISK/KF eller snarare, ju högre direktavkastning desto högre måste räntan bli innan det är likvärdigt eller bättre att äga i vanlig depå.

Vi tar PCN som exempel. Direktavkastningen är 10,17% nu och om man äger för 100.000 kronor blir utdelningen 10170 kronor. Skatten på en KF/ISK är i år cirka 0,4% på kapitalet och i detta exempel ger det en skatt om 400 kronor. I en vanlig depå pyntar man 30% skatt på utdelningen och då blir skatten 3051 kronor. Stor skillnad alltså. För Ratos pref med en direktavkastning kring 5% blir skatten cirka 1500 kronor eller 1,5% på ett kapital om 100.000 kronor i vanlig depå. Det är kanske inte så avlägset att ISK närmar sig 1,5% skatt. Vi får se vad regeringen och ränteläget bjuder på åren framöver.

I dagsläget ter det sig solklart att äga i en KF eller ett ISK men man skall känna till hur skatten beräknas för dessa sparformer och årligen jämföra med vanlig aktiedepå. Just fixed income kan vara lättare och mer tydligt att göra valet när det väl behövs i och med att man kan utesluta reavinst (teoretiskt i alla fall).

7 kommentarer:

  1. Tumregeln är att man måste avkasta mer än slr+0,75 för att ISK/KF ska löna sig vilket gör att ränteliknande avkastningar passar bättre i fritt sparande.

    Om räntan ändrar sig åt det ena eller andra håller får man nog se över sina placeringar och se var de trivs bäst framgent.

    Jag tror slr kommer att hålla sig på ca 2,5% i snitt de närmsta 10 åren vilket ger breakeven på 3,25% givet att det inte blir fler skattehöjningar.

    Jag har skrivit diverse inlägg i denna fråga så hoppas att det är ok med länkar till ett par så att läsarna får mer kött på benen i frågan.

    Vilken sparform passar bäst?

    Historisk utveckling av statslåneräntan (slr)

    SvaraRadera
  2. Vad är din syn på haldex petrusko?hyfsat stabilt, goda tillväxtförutsättningar, hög avkastning på kapitalet och inte minst en låg värdering med pe9-10 i år. Stor uppsida och liten nedsida?

    SvaraRadera
  3. Ser att du kanske får Susanna C i Telias styrelse hoppas hon inte sabbar Telia helt som hon gjort med Ratos.

    SvaraRadera
  4. Fördelen med KF/ISK är ju att om räntan skulle stiga så pass att vanlig depå blir lönsam igen så slipper man skatta när man säljer sina innehav och flyttar över dem till depå.

    SvaraRadera
  5. Skatten på på innehavet i isk är idag 0,405%, tror du verkligen det är rimligt att de höjer till 1,5 %?

    SvaraRadera
  6. Hej Patrik,
    SKatten på ISK påverkas av statslåneräntan och eventuella skattehöjningar från regeringen. Endera andra händer ej över en natt men på sikt är det klart tänkbart att skatten på ISK är 1,5% eller högre.

    Statslåneräntan är historiskt låg och på sikt finns det bara en riktning och det är upp.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  7. Mmm intressant, men tänk på att man får kvitta ränteutgifter mot sitt schablonbelopp. Tror inte det finns ett sätt att optimera skatt på utdelningar i en depå, eller?

    SvaraRadera

OMX Stockholm Banks

  De svenska storbankerna har gått bra det senaste året i spåren av ett normaliserat ränteläge. Hittills i år har de presterat en god totala...