fredag, december 25, 2015

Olof Faxander, Susanna Campbell och Mr Market


Som ni kanske redan snappat upp i rubriken handlar denna artikel om tre personer, eller ja vi ska gå in på den här Mr Market.

Vem är egentligen Mr Market?
I det här sammanhanget syftar jag till hela placerarkollektivet. Proffs på banker, fonder osv såväl som vanliga småspararsvenssons. Tillsammans utgör de Mr Market och kan agera med oerhörd kraft från gång till annan. Ett exempel är när Muddy Waters släppte sin toksågning av Teliasonera, då agerade Mr Market med kraft och pressade ner Teliasoneras aktiekurs rejält. Om Mr Market bestämmer sig för att något luktar illa så luktar det illa helt enkelt. I folkmun skulle man kunna säga att Mr Market är "the boss" på börsen, han har the power. Ungefär som Chuck Norris det är ju allmänt känt att han är chefen! När cobran bet honom dog ormskrället senare i svåra smärtor.

Ja, nu är det sagt, Mr Market är Chuck Norris ok!

Vilka är de här andra personerna då, Olof och Susanna? Ja, ni som är börsintresserade och det är ni förmodligen om ni läser min blogg, ni har ju koll på att det är Sandviks fd VD och Ratos VD.

Kanske anar ni vart jag är på väg.
Olof Faxander blev VD för Sandvik 1/2 2011 och arbetade där till 10/8 2015 då han blev entledigad från tjänsten. Susanna Campbell har arbetat på Ratos sedan 2003 och som VD sedan 18/4 2012.
Personligen vet jag inget nära inpå hur de här personerna är och hur bra eller dåliga de är på sitt jobb. Mr Market däremot har sin syn på saken.
Under Olofs tid som VD har aktiekursen utvecklats katastrofalt dåligt jämfört med börsindex som gått avsevärt bättre. Förvisso har bolaget bjudit på en rad dåliga rapporter/nyheter. Man har satt mål och lovat runt men hållit tunt.

Man kan hävda att Olof har haft tillräckligt lång tid på sig att visa vad han går för och att prägla verksamheten med sitt.

Mr Market tycker att Faxander luktar riktigt illa och när det blev känt att han entledigats steg Sandviks aktiekurs rejält, rena glädjeyran, VI FIRAR skrek Mr Market. Grafen bredvid visar kursutvecklnigen för Sandvikaktien under Faxanders tid som VD. Den gula jämförelsegrafen är OMXS30.

För Ratos och Susanna Campbell ser kursutvecklingen lika dyster ut, ändock om förklaringen är lite annorlunda. Mr Market är inte nöjd med Campbells prestation i bolaget, där är ingen skillnad men anledningen till att Mr Market är missnöjd tror jag är lite annorlunda.

För Campbells del tror jag det mer handlar om att hon varken lovat eller kommit med besvikelse på något hon (inte!?) lovat. Det har liksom varit stiltje. Man är nog inte för hård om man hävdar att hon inte visat upp något som verkligen sätter henne på kartan, något riktigt bra hon gjort. Det har bara varit endera dåliga eller mediokra exiten/köpet efter det andra och portföljen har hela tiden dragits med för många bolag som presterar dåligt.. Förvisso är de flesta bolagen som sålts under hennes tid köpta tidigare och hon är nog inte helt allena att skylla men precis som för Faxander är det nog så att hon har fått tillräckligt lång tid på sig att visa vad hon går för. Tre och ett halvt år hinner man göra en hel del på. Till skillnad mot Faxander så har Campbell sin tjänst kvar men hur länge till kan man spekulera kring. Styrelseordförande Arne Karlsson har omböjt omval inför vårens stämma och han har varit Campbells mentor och lobbade för henne som VD. Ja ja, nog om det, tiden får utvisa hur det går och att spekulera i det där är inte syftet med detta inlägg.

Mr Market tycker inte alls om Olof Faxander och Susanna Campbell och han har ju stor makt den där Mr Market. Faxander hade sin chans i Sandvik men kom ingenstans. Campbell har fortfarande möjlighet att motbevisa i Ratos. Jag har aldrig tidigare hört så mycket negativt om ett börsbolags VD som jag hört om dessa två.

Kursutvecklingen talar sitt tydliga språk. Den visar vad marknaden tycker och hur bolagen presterat!

Jag kan inte säga att jag är vidare imponerad av varken Faxander eller Campbell men denna artikel har skrivits baserat på mina tankar om vad marknaden tycker och tänker. Fokus ligger på Mr Market och dess kraft, inte nödvändigtvis just de två individerna och bolagen som agerat exempel.
Det var lockande att köra på rubriken: "Olof Faxander, Susanna Campbell och Chuck Norris" men jag tonade ner det där lite =)Image courtesy of renjith krishnan at FreeDigitalPhotos.net

10 kommentarer:

 1. Campbell kom undan med blotta förskräckelsen angående SF-bio äventyret. Kanske kan hon trolla med fler av innehaven?
  Knutte

  SvaraRadera
 2. :)
  Intressant iaktagelse du gör. Måhända att marknaden värdererar upp bolagen i händelse av att de stuvas om lite i ledning/styrelse. Personligen fortsätter jag köpa Ratos.

  God fortsättning!

  SvaraRadera
 3. Egentligen kanske man skall skippa individuell stock picking helt och hållet och köra på XACT OMXSB Utdelande. Teorin är att i längden kan i princip ingen slå index och därför skall man satsa på en passiv aktiefond med låga avgifter som följer index.

  SvaraRadera
 4. Bra blogg!
  Skummade mest igenom idag, men brukar läsa mer noga.
  har skrivit här ett par ggr förut om tex pref aktie och då sas.

  Hur som Mr Market tänker jag mig är en utställare av papper, derivat av olika slag. De tjänar
  pengar (eller ska) på spreaden. Men om det blir lite volatilt på marknaden så har de en förmåga att krypa in under närmaste sten. Dessa papper jag tänker på är mest cert med hög hävstång, samt minfutures, turbos å allt va de heter.

  Dessa är inget att gå på utan det räcker gått med en häv på x3 om man ska specka i en kort rörelse (gäller nog för 97% av börsfolket) Då cert med en häv på 10x och upp mot 15x ger en fruktansvärt urholkning av kapital. Dessa papper är enbart för traders på kort sikt (dagar)

  Men nu har jag kanske tappat tråden, och bara mal på?

  Mvh

  SvaraRadera
 5. Ja du Petrusko, i Ratos gick du på en mina men tur att utdelningarna räddade dig. Ratos köpte jag för 45,11 kr i januari i år så utdelningarna kommer rädda mig också. En utdelning har jag fått på 3.25 kr.

  Sandvik tar jag inte i med tång utan köper hellre Atlas.

  SvaraRadera
 6. Hahahaha :D Underbart inlägg! All in nästa gång med rubriken också ;)
  Kanske dags att plocka in båda bolagen i portföljen nu då när Mr Market avskyr dem?!?

  Allt gott
  /DanielWikstrom

  SvaraRadera
 7. Bra inlägg, vi vet alla att Mr Market är chefen, åtminstone för börskurserna. :-)

  Men Mr Market har alltid rätt när det gäller pris men aldrig rätt när det gäller värde. (Bevis: priset är volatilt men värdet är relativt stabilt på kort sikt)

  Den stora skillnaden mellan Olof och Susanna är vilken chef de har.
  Olof´s chef (styrelsen) påverkas starkt av Mr Market men Susanna´s chef är helt oberoende av vad Mr Market tycker. (familjen Söderberg har 71% av rösterna)

  Besser

  SvaraRadera
 8. Olofs chef och benefaktor fick sparken med nedsvärtat rykte. Ratos är en helt annan typ av bolag och Susanna gick in med ett långt mer konservativt mandat än Olof så även om hennes arbete skulle misslyckas tror jag aldrig att det kan svärta ned henne på samma sätt.

  SvaraRadera
 9. Hello,
  Tack för alla härliga och intressanta kommentarer.

  Som några av er är inne på kan man ju spana på om det är läge att utnyttja situationen till ett långsiktigt köp.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 10. Ratos håller väl sakta men säkert att omvärderas nu när dom fått in nytt blod både personalmässigt samt en fin kassa till förvärv. Lyssnade på sparpodden och Gunter gillar Ratos just för att dom inte blåser upp sina innehav utan visar värdet vid exits. Perfekt bolag i en långsiktig portfölj nu om man gillar utdelningar där kursen kortsiktigt är sekundärt.

  Sandvik kommer igen på sikt.

  SvaraRadera