Black Friday och då kör Avanza ett riktigt fint erbjudande! Courtagefri handel med USA-aktier. Tack för det Avanza, söker man inspiration till något bolag att titta närmre på så kommer det här:
Här kommer mina tre top picks bland utdelningshöjare i USA.
Realty Income ett fastighetsbolag med en riktigt stark strategi där hyresgästen står för alla fastighetsrelaterade kostnader som skatt, försäkring, underhåll osv. De har en mycket hög kvalitet på hyresgästerna där de noga valt ut bolag och branscher som har sunda finanser och framtiden för sig. Inga bolag som pressas av webhandel tex. Apotek, gym, biografer, dollar stores som är så populära.
Realty Income betalar utdelning varje månad och har höjt den varje år i över 20 år. Just nu är direktavkastningen ca 4,6% på kursen $49,6.
Johnson & Johnson ett av endast tre bolag i USA som har AAA kredit rating, läkemedelsbolaget som höjt utdelningen varje år i över 50 år. Bolaget är uppdelat i tre divisioner; en med läkemedel, en med konsumentprodukter som Listerine, Tamponger, tandtråd osv och en del med vårdutrustning (apparater som används på sjukhus osv för att undersöka och vårda patienter). Johnson & Johnson har branschens i särklass bästa läkemedelsportfölj med ett stort antal förväntade storsäljare, de har en god outlook. Direktavkastningen är cirka 3% på kurser kring $100.
HCP fastighetsbolaget med inriktning på vårdfastigheter. En strategiskt rätt inriktning full av potential med tanke på åldrande befolkning. Det här bolaget har höjt utdelningen varje år i 30 år! En god del av portföljen är uthyrd på triple ned basis, det jag beskrev om Realty Income att hyresgästen står för alla fastighetsrelaterade kostnader. Ett mycket smart upplägg som minskar risken och ger ett otroligt starkt och pålitligt kassaflöde. HCP betalar utdelning kvartalsvis och den senaste trillade in på mitt konto nu i dagarna. Nästa utdelning kommer i februari och det är också då de höjer nästa gång. Nu är direktavkastningen ca 6,4% på kurs $35,45.
Planerar du handla USA-aktier på black friday skall du hålla koll på att det är halvdag i USA och börsen stänger 19:00 svensk tid.
Jag har investerat och skrivit om börsen i över 25 år. Fokus på placeringar som lämnar utdelning regelbundet. Jag kallar mig för utdelningsinvesterare.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Preffar och D-aktier lite billigare
De senaste dagarna har preferensaktier och D-aktier handlats ned en del. Dessa aktier värderas på ett annat sätt än vanliga stamaktier. Ko...
-
Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Det här är en globalfond med inriktning på stadiga bolag som genererar bra kassaflöden...
-
Nu är utdelningen för juli månad spikad i JPMorgans börshandlade fond JGPI. Medan förra månadens utdelning var relativt hög kommer här en ...
-
För drygt två år sedan identifierade jag en faktor som jag förbisett över en längre period. Mitt mål om en större andel i breda investerin...
Utdelningen blir dock 18.5 % lägre i SEK om dollarn återgår till sitt snittvärde från de 10 senaste åren. Tycker man att 3 procent är en ok yoc på J&J behöver man alltså vänta mycket längre om man vill vara säker på att inte sitta med 2% om ett år eller två. Just nu kostar aktien 887 svenska kronor (på 8.70) i kurs och utdelningen ligger på 26.1 SEK ( eller 2.96%). Däremot är utdelningen bara 21.27 spänn om man räknar på snittkursen USD/SEK de senaste 10 åren. I realiteten riskerar man alltså ett kursfall på 18,5 % samt en utdelning som motsvarar 2.39% utan att kursen rör sig i dollar över huvud taget.
SvaraRaderaDet är klart att dollarn kan stanna kvar ett tag på dagens nivåer men det är lika troligt att den trillar ned mot 7 kr inom de närmsta åren igen. Gör den det blir det i en sidledes gående marknad väldigt svårt att ens jobba igen tappet som skett igenom valutan. Den passiva inkomsten riskerar dessutom att bli väldigt mycket lägre medan man väntar på att uppgången skall komma. Det är väl bara någon månad sedan senast man kunde handla dollar till lite över 8 kr . Hade man lagt fokus på USA då istället hade man kapat 10% i risk, både gällande pris och framtida utdelning.
Med samma principer blir det också lättare att motivera Canada samt Norge och senaste veckan t.o.m Danmark som alla ligger mellan 1 och 10 % under snittet för de senaste 10 åren. Där dopar man istället sin utdelning med samma procent vid en eventuell återgång till det normala.
Jag vet att många tycker att det är hämmande att tänka på valutan och hoppas att den ska jämna ut sig över tid men faktum är att man kan tjäna väldigt mycket på att vänta på lite större nedgångar när valutakurserna går emot en. Eller så fokuserar man sina utspridda inköp mot marknader där omvända förhållanden råder... Finns gott om utdelningsaktier i de 3 nämnda länderna och USA försvinner inte iväg någonstans.
Tjena Unknown,
SvaraRaderaTack för en lång och bra kommentar.
Mvh petrusko
@Unknown
SvaraRaderaEn mycket bra kommentar!
Med vänlig hälsning
Lars
Mycket bra poänger Unknown. Helt klart något att ta i beaktning när man köper utländska aktier. Köper man dock regelbundet och är långsiktig, så får man inte bara ett fint snitt på inköpskostnaden, man torde också få en hyfsat stabil kostnad gentemot valutskillnaden.
SvaraRaderaBlir nog inget inhandlat men har mina ögon på HCP
SvaraRaderaBra skrivet Unknown, jag räknar alltid på kursen har köpt tidigare mycket i USA men vinsten jag gjort är dollar kursens uppgång aktierna ger inte så mycket och dessutom 15% skatt på utdelningen. Med vänlig hälsning Rolima
SvaraRaderaValutan är svår, för samtidigt börjar det på flera håll pratas om att kronan är oproportionerligt stark. Med en inbromsning i Asien, där många svenska exportbolag är förhållandevis starka, en av världens högst belånade befolkningar och med en stat som med stor sannolikhet behöver börja låna pengar igen, i och med en långsam tillväxt och stor migrantvåg, så behövs det inte mycket för att de senaste årens stora förtroende för kronan ska sjunka, rätt så rejält i värsta fall. Så jag börjar tro att det är ett bra läge att öka exponeringen mot andra länder. Med det inte sagt att det endast ska vara i dollar, men dollarn som reservvaluta bör absolut vara en del i en sådan exponering.
SvaraRaderaOm man planerar att sälja aktierna inom de närmsta tre åren, är det värt att investera i dessa företag då?
SvaraRaderaSom relativ nybörjare har jag en fråga. Hur ser du på ett P/E tal på 71 hos HCP?
SvaraRaderaAnna-Karin
Aaah, valuta-diskussioner :-) Ännu mer svårt att förutspå än värderingar på aktier. Mitt tillägg i debatten är "billiga" råvaruaktier i $. XOM, BBL etc. Går dollarn ned så går med största sannolikhet råvarupriserna upp, det blir lite av en hedge i sig. Men kanske inget att gå för tungt i portföljen med.
SvaraRadera@unknown @lars
SvaraRaderaHej på er, nu är ni väl ändå ute på lite tunn is.
Först och främst att spekulera i en valuta är i princip omöjligt. Man kan lika gärna resonera som så att svenska krona är övervärderad utifrån riskfaktorer i svensk ekonomi.
Att använda ett 10-års snitt för att jämföra ett valutapar är helt orimligt, speciellt volatila sek/dollar, vad händer om du ändrar till 15 års snitt? I vilken valuta finns det mest risk i? Dollar eller SEK?
Vad vet jag, ingen vet.
Vad vi däremot vet är att när dollarn faller så stiger de flesta bolagens vinster i USA. Vinster som idag är väldigt pressade. (kanske inte inhemska fastighetsbolag men J&J i allra högsta grad).
Då accelererar utdelningshöjningarna som en motverkande faktor.
Jag utgår alltid från att jag är en urusel investerare - när jag gör det bär jag alltid ödmjukheten på mina axlar, det har gjort mig mycket gott som investerare.
Trevlig helg
Anders
Jag tänker mig att om man köper Realty exempelvis på nuvarande ~4.5% DA, som delar ut en gång i månaden, så kommer man att få dopade utdelningar på kort sikt som man kan använda som kassaflöde för att köpa svenska aktier. Då minskas den relativa exponeringen mot dollarn dessutom.
SvaraRaderaSom Leif ovan nämnde så borde man vid spridda köp kunna jämna ut dollarkurserna, men jag är personligen räddare för en nedgång i aktiepriserna än i dollarn, även om jag innerst inne nog hoppas på båda två...
Petrusko, Jag överväger nu att köpa mina första utländska aktier för jätte små belopp. Har kapitalunderskott på ca 500000 kr. Ska jag köpa de i ISK eller KF?
SvaraRaderaTill alla kommentarer kring valutan:
SvaraRaderaDet går upp och det går ner, på lång sikt jämnar det ut sig. På kort sikt tror jag på en fortsatt stark dollar men det är svårt att sia om. Oro kring valutan är för kortsiktiga, inte för mig.
Mvh petrusko
Hej Moa,
SvaraRaderaOm man skall ha pengarna inom 3 år skulle jag inte satsat på dessa aktier. På så kort sikt är det tveksamt att vara på börsen öht. Minst hälften på ett bankkonto skulle jag säga. SBAB har strax under 1% ränta.
Mvh petrusko
Hej Anonym med kapitalunderskott. Utländska aktier är alltid bäst i en KF.
SvaraRaderaMvh
@Unknown - valutagissningar är svåra. För 100 år sedan fick man fem dollar för ett pund och jag är säker på att folk under dollarns stadiga värdeökning mot pundet trodde att det skulle vända men enorma krigsskulder och en haltande inhemsk utveckling (jämfört med USA) gjorde att obalansen bara blev större.
SvaraRaderaEn annan sak att tänka på (om man inte tycker det är komplicerat nog redan) är att en svagare dollar skulle gynna amerikanska exportbolag kraftigt och deras vinster skulle skjuta i höjden vilket skulle öka utdelningarna.
Jag resonerar som så att eftersom jag inte vet vilket håll valutakursen går och jag inte vet hur den kursriktningen skulle påverka aktier så fokuserar jag på att köpa andelar i bolag som jag tror att jag fortfarande vill äga om tio år.
@petrusko: Jag förstår att du rekommenderar KF för utländska aktier, men "alltid" är ett starkt ord. Många banker tar ut avgifter för KF (dock inte alla), och även om bankerna brukar lyckas kvitta skatter så finns det ingen garanti. Dessutom gäller inte vissa garantilagar för KF. Vad man däremot vet är att om man har kapitalunderskott så kan man inte kvitta utländska skatter på ISK.
SvaraRaderaSå svaret är KF, men jag skulle inte använda ordet "alltid".
Och tack för en intressant blog. Jag läser den med stort intresse!
Hej igen, det är min kommentar från igår om valutan.
SvaraRaderaJag menar inte att man måste avstå från köp i dollar. Jag menar helt enkelt att om man vill få ut max ur sina utdelningar (är själv utdelningsinvesterare som är något år från att täcka 100 % av egna utgifter med utd) så behöver man justera sina ingångskurser efter något slags valutasnitt.
Tycker det är lite nonchalant att hävda att valutapåverkan bara är för kortsiktiga då snittet jag använde för dollarn är räknat på varje 1a Jan mellan 1996 och 2015. Det är klart att historien inte upprepar sig exakt som det var och därför justerar jag upp eller ned snittet varje år med ett nytt värde. Egentligen gör jag det för att försöka koppla bort valutan helt från mina inköp och slippa gå på nitar som jag upptäcker först fem år senare. Egentligen innebär det bara att mina inköpspriser justeras ned när en utländsk valuta går upp och på samma sätt justeras de upp när nämnd valuta går ned. Med mitt google spreadsheet sköts allt sådant automatiskt och jag behöver bara räkna om en gång om året. Jag gör det helt enkelt för att jag vill maximera ränta på ränta effekten och värdestegringen av mina utdelningar så mycket som möjligt över lång tid. Ju längre tid som går desto större effekt får det lägre inköpspriset och den högre utdelningen.
Över de senaste 20 åren stod dollarn i snitt i ca 7.10. Det innebär att man får betala 19 % premium just nu på US-aktier och där uppsidan (baserat på historik visserligen men vad ska man annars räkna på?) ter sig väldigt begränsad. Tiderna då USD låg under snittet är dessutom mycket längre än de då de låg över.
Jämför med Norge och om man köper Statoil för runt 122 som den nosat på ett gäng gånger i år. Förr om åren då den var nere i de regionerna fick man ett inköpspris på ca 135 svenska kronor. Idag ger samma nivå ett inköp på 122. När oljan och därmed NOK återhämtar sig nästa gång får man dubbel utväxling på kapitalet. Precis på samma sätt som man riskerar en extra ca 20% nedgång i US-aktier om man inte justerar sina inköpspriser.
Man kan göra som man vill och man behöver inte ta det i beaktning om man känner att de extra procenten utdelning inte spelar någon roll. Jag kör investering med hängslen och livrem så jag tycker det är viktigt. Vi får se hur USD reagerar framåt kontra SEK men hitintills har alla toppar varit korta och bottnarna varat längre. Om 20 år vet vi.
Anonymos: Ja den tanken har slagit mig med, frågan är dock om de går upp mer än dollarn går ned. Om BHP tillex stiger lika mycket som dollarn går ned blir det ju ett nollsummespel och man blir utan uppgång medan man i USA glädjer sig åt ett lyft på säg 20 %.
Sorry, inlägget blev väldigt långt nu, och jag lovar att jag ska hålla mig kortare nästa gång =)
Petrusko, har du fått utdelningen från HCP nyligen? Äger också HCP sen i början av november, men har ej erhållit utdelningen. Vad tror du det kan bero på?
SvaraRaderaValuta är som börskurser, svårt att veta när det toppar.
SvaraRaderaFed ska höja räntan snart, det höjer troligen valutakursen, men kan sänka direktavkastande aktier.
Själv köpte jag Apple och Akorn.
Tack för alla bra kommentarer.
SvaraRaderaValuta är verkligen svårt och det finns många sätt att se på det och hantera det.
Anonym angående HCP: Du måste hålla koll på X-date som var 5/11. Alltså de som ägde aktien vid stängning 4/11 är berättigade till utdelningen. Jag fick den för några dagar sedan.
Mvh petrusko
Tjena Gustav,
SvaraRaderaNu svarar jag på kommentarerna i oordning men ni hänger nog med ändå =)
Tack för en lång och gedigen kommentar, jag uppskattar den.
Mvh petrusko
Hej Daniel,
SvaraRaderaJo, du har ju rätt att det är väl digitalt att säga alltid. Jag försöker dock prata i termer som kan appliceras på den bred massan. De som har koll på reglerna och förutsättningarna kör ju ISK/KF baserat på sin kunskap och beslut som passar dem bäst. De som inte kan reglerna och inte heller har för avsikt att sätta sig in i dem (de är riktigt snåriga) för dem är det enklast och bäst att köra på KF och keep on smiling.
Som sagt, vill man inte det så sätter man ju in sig i reglerna.
Mvh petrusko
@gustav
SvaraRaderaPå ett sätt håller jag faktiskt med dig. Kollar definitivt marknader där jag anser det finns valutarabatt, speciellt tittar jag på Norge men även handlat Schweiz vid den stora valutanedgången. Däremot resonerar jag annorlunda kring svenska kronans framtid. Jag identifierar helt enkelt större hot i Sverige på medellång sikt än tex US som ser starkt ut på många sätt. Jag är bla genuint orolig för fastighetspriser och min gissning är att kronan åker på en rejäl smäll vid en större nedgång (om det nu kommer en sådan).
Mvh Anders