Skatt på ISK 2016

Nästa år är det nya regler för skatten på ISK. Det man gjort är att lägga in en lägsta skatt för att parera ett möjligt scenario där ingen skatt alls skulle utgå baserat på de gamla reglerna samt ett pålägg för att höja skatten.

Skatten baseras på statslåneräntan 30/11 året innan. Just nu är statslåneräntan 0,7% och med de nya reglerna skall vi lägga på 0,75% för att räkna ut skatten, då får vi 1,45%. Det är här man lagt in en lägsta nivå om 1,25%.
https://www.riksgalden.se/sv/omriksgalden/statsskulden/statslanerantan/

Men vi är inte färdiga ännu, skatten är alltså inte 1,45%, man betalar 30% av det där. Här kommer ett förenklat exempel: Du har 100.000 kr på ett ISK under 2016, din skatt blir då 100.000 kr * 1,45% * 30%= 435 kr. Effektiv skatt i slutändan blir således 0,435%.

Detta är ett förenklat exempel, i verkligheten räknas värdet av ditt ISK fram genom insättningar och värdet vid varje kvartal men för de flesta räcker det nog med att tänka att det är 0,435% skatt på portföljen.

Måndag 30/11 är det som gäller alltså, det kommer ju inte vara några stora förändringar mot nuvarande statslåneränta om 0,7% men på måndag vet vi for sure. Statslåneräntan brukar publiceras på fredagar så egentligen vet vi väl redan då.

6 kommentarer:

  1. Imorgon onsdag ska de nya reglerna genom riksdagen formellt (man kan ju alltid hoppas in i det sista på att det stoppas) och på fredag vet vi statslåneräntan 1130 som gäller för nästa år.

    SvaraRadera
  2. Vet inte , men kan det vara så att Sverige har lägst inkomst av kapital i världen, undantaget skatteparadis. Det gäller ju även utdelningar. Finns det någon gräns på hur mycket man får ha i ett ISK, om t.ex Stefan Persson lastar in alla sina aktier i ett ISK blir han ju i princip skattebefriad (nu bor han kanske inte i Sverige men principen).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu är det ju inte 0,435% på vinsten utan på kapitalet så att kalla det i princip skattebefriad är väl att hårddra det. Dock förmånlig om man lyckas få en hög avkastning.
      /JokerM

      Radera
  3. smidigt ju varje 30/11 så höjer vi räntan till 7% för en dag. woop woop massa pengar till skatten! =)


    Tack för posten! fortsätt blogga!


    mvh
    Blakhouse

    SvaraRadera
  4. Jag läste regeringens beräkningar för ISK och de anser att ISK-skatten innan skattehöjningen motsvarade en kapitalskatt på 19% och efter skattehöjningen 22%..

    De bedömde också att skillnaden till "vanlig" beskattning (8%) skulle vara tillräckligt för att man skulle vilja fortsätta använda ISK. Enskilda individer kommer naturligtvis tjäna både mer och mindre (och förlora) på att använda ISK men jag håller med om att ISK fortsätter vara bra för de flesta. Man får bara se till att undvika att ha investeringar som inte kommer ge 1.4% avkastning där.

    Statslåneräntan för nästa år är förresten redan publicerad. 0,65%.

    SvaraRadera
  5. Ifall jag flyttar likvider från min ISK till min KF får jag då skatta både för insättningen till ISKn och sedan för flytten till min KF?

    SvaraRadera

Lundbergs utdelningshistorik

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Lundbergs är inte bara ett fint investmentbolag som presterat god totalavkastning över...