Senaste aktieköpen

Idag fick jag lön och det betyder att jag är i köpartagen på börsen.

Dagens affärer blev ökning i Castellum, Hennes & Mauritz samt det amerikanska fastighetsbolaget HCP. Att jag valde just dessa beror på att de backat en del på sistone och jag tycker de var mest lockande för stunden.

Något jag värdesätter högt med just dessa tre är att de är mycket pålitliga utdelningshöjare. HCP höjer nästa gång i februari och de andra två kommer med största sannolikhet höja sin utdelning till våren. HCP har höjt sin utdelning varje år i +30 år. Castellum har höjt utdelningen varje år sedan 1997. Hennes & Mauritz har aldrig sänkt sin utdelning sedan börsintron på 1970-talet.

Jag har sagt det förut men det tål att upprepas, utdelningstillväxt är en oerhört viktig faktor på lång sikt. För den som använder sina utdelningar till konsumtion är utdelningstillväxten livsviktig, annars räcker ju pengarna till färre och färre saker för vart år som går.

5 kommentarer:

 1. Hej Petrusko!

  Jag tänkte precis börja jobba upp en utdelningsportfölj och har ca 200k att jobba med. Är dessa bolag du nämner några att börja med, eller hur (på ett ungefär) skulle du spendera pengarna om du vore i min sits. Horisont på 10-20 år.

  Tack för en bra och intressant blogg!

  /Osnabba cash

  SvaraRadera
 2. Hej Petrusko!

  Avanza har utlyst courtagefri handel i amerikanska aktier nu under Black Friday. Vad tror du om att putta in månadens CSN i Realty Income & HCP (50/50)? Tror du att dessa bolag står sig starkare under en eventuell amerikansk räntehöjning än exempelvis Global X SuperIncome Preferred ETF? Investerar mycket långsiktigt men det gör ju inget att försöka hitta en bra timing.

  Tack för en skön blogg!
  // Studenten

  SvaraRadera
 3. Hej Osnabba cash,
  De bolagen jag nämner i inlägget är absolut något för den långsiktige utdelningsinvesteraren att kolla närmre på.

  Om jag skulle starta en ny utdelningsportfölj nu med 200k skulle jag sprida köpen under en längre tid, kanske 6-12 månader. Detta för att minska risken att hamna "snett". Via regelbundna köp får man ett ok snitt på sitt innehav.

  På 10-20 års sikt skulle jag fokusera på mina innehav som stadigt höjer utdelningen. Atlas Copco, Realty Income, H&M, Castellum, HCP, Johnson & Johnson.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 4. Tjena Studenten,
  Avanzas Black Friday-erbjudande är ju riktigt nice alltså.
  På mycket lång sikt är det min tro att bolag som HCP och Realty Income kommer ge betydligt bättre totalavkastning än preffar (som tex Global X superincome pref ETF).

  På kort sikt slår räntan liknande på preffar och de här två bolagen men på lite längre sikt skall de klara sig bättre kursmässigt då de lär fortsätta öka intäkterna och utdelningen.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 5. Saltängen Proberty Invest se på den ger c.a 9,8% Har själv Realty men med ex 100 000 kr ger den 500kr/mån -15% skatt som du får tillbaka efter något år i en kapitalförsäkring. Väldigt långsam tillväxt, man bör ha en större summa där. SAS pref kostar ca 500kr ger 10%.Köper du för 100 000 kr får du 10000kr/år i HCP och Realty 5000-7000kr/år/-skatt och beroende på dollarkursen. Jag köper Realty vid utdelningen och säljer den vid månad slutet eftersom många köper den då, man måste äga den vid månad skiftet för att få utdelningen. Jag slipper 15%/ skatt på utdelningen och vinsten blir större. Med vänlig hälsning Rolima

  SvaraRadera

Jag äger Hufvudstaden

Länge har jag suktat efter att äga Hufvudstaden, fastighetsbolaget med de bästa fastigheterna i Sverige. De äger inte så många kåkar man ...