Investeringssparkonto en suverän sparform!

Detta är ett sponsrat inlägg
Oavsett vad man sparar till är ISK eller InvesteringsSparKonto som det egentligen heter något man bör spana på. För gemene man är det förmodligen den bästa sparformen. Trots att sparformen nu funnits att tag är det fortfarande många som ännu inte gått över till den eller kanske bara delvis gjort det. Det här inlägget bjuder på information som förhoppningsvis ger dig god förståelse och kunskap om ett ISK.

Investeringssparkonto är en suverän sparform med rimlig beskattning och enkel hantering utan deklaration av enskilda affärer. Banken/mäklaren du har ditt ISK hos skickar en kontrolluppgift till skatteverket och skatten du skall betala för ditt ISK kommer förtryckt i deklarationen. Krångelfritt!

Hur mycket skatt betalar man? För att gå rakt på sak och skippa förklaring av tråkiga uträkningar och regler, man betalar 0,27% skatt av värdet på sitt ISK. Om man har 100.000 kronor i sitt ISK betalar man alltså 270 kronor i skatt. Det här är en förenklad förklaring men det räcker gott att känna till detta. 

Utöver skatt tas inga avgifter ut för ett ISK. Endast courtage för aktiehandel och fonders avgifter tillkommer. Inga depåavgifter eller liknande och inga inlåsningsperioder som kan förekomma i andra sparformer. Man kan när som helst ta ut sitt kapital från sitt ISK.


Du som fortfarande pensionssparar i ett IPS (Individuellt Pension Spar) skall verkligen lyssna noga nu. Den sparformen är kraftigt försämrad och något man bör sluta med omgående. Tidigare har insättningar varit avdragsgilla (man har sänkt sin beskattningsbara inkomst med motsvarande belopp) men för 2015 är avdragsgilla maxbeloppet sänkt till endast 1800 kronor och för 2016 planeras det slopas helt och hållet. Detta är en sparform som man får betala inkomstskatt på uttagen man gör i framtiden. Så utan att få avdrag på insättningarna är IPS katastrofalt dåligt. Pengarna du redan har i ett IPS står bra där de är men sätt inte in mer pengar!

Många aktörer erbjuder sparande i investeringssparkonto nu och en av dem är SPP som är vida kända för sina fina fonder. De erbjuder också handel med aktier/fonder i ISK utan avgift, endast courtage/fondavgifter tillkommer. Jag tycker SPP är ett suveränt bolag och sparar själv i en av deras fonder med jättelåg avgift och bästa rating från Morningstar


Kolla in filmen nedan. Så här enkelt öppnar du ett InvesteringsSparKonto.



Detta inlägg är sponsrat av SPP.

19 kommentarer:

  1. Så dina inlägg är sponsrade?!

    Tack, adjöken!

    SvaraRadera
  2. Tjena!

    Tycker du att det finns ett läge när statslåneräntan blir för hög och ISK blir för dyrt? En form av "Breakeven" alltså?

    Eftersom att man betalar 30% skatt på utdelningar så tänker jag att när statslåneräntan är lika hög som direktavkastningen i sin portfölj (säg 3%) så skulle både AF-konto och ISK beskattas lika mycket. Kollade snabbt lite historik och under 2007 så var statslåneräntan över 4.5% under ett tag. (Under 2007 så var Stockholmsbörsens direktavkastning 3%, en snabb sökning på Google, behöver inte stämma).

    Kanske missat nåt i mitt resonemang så fyll gärna i luckorna.

    //Dubbel Utdelning

    SvaraRadera
  3. Av respekt för dina läsare, ska Information om att en artikel är sponsrat, skrivas ut först och inte sist i artikeln. Tack för ditt bloggande.

    SvaraRadera
  4. Utan tvekan är ISK konto ett bra konto för aktie sparande. Man skall dock vara medveten om ett par nackdelar. Man kan inte kvitta vinster mot förluster. Om värdet på Dina aktier/fonder på ISK kontot går ner så får man betala 0,27% i skatt i alla fall. Vid börsintroduktioner som inte är hela nyemissioner så kan man inte sätta aktierna på ISK kontot. När man flyttar aktier till ett ISK konto så räknas det som försäljning och 30% skatt på vinsten måste göras. "Försäljningskursen" blir senast betalt vid den tidpunkt när flytten gjordes.

    Ha en trevlig kväll

    //Krusse

    SvaraRadera
  5. Tjena Dubbel Utdelning,
    Jag har ej räknat på det så jag kan säga var smärtgränsen närmar sig men visst är det så att det med betydligt högre ränta inte är lika fördelaktigt med ISK. Framförallt inte sedan regeringen nu planerat höja skatten via ett fast pålägg på ISK.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  6. Hej Krusse,
    Ja, visst är det frustrerande att man inte kan delta i vissa noteringar och erbjudanden via ett ISK. Hoppas de styr upp det där snart. Avamza och Nordnet kollar på en lösning vet jag.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  7. Sponsrade inlägg? Ah nej tack.

    SvaraRadera
  8. Mycket add/wordon-länkar och reklam senaste månaderna. Sänker trovärdigheten på inläggen en del..

    SvaraRadera
  9. Hur mycket får du för ett sponsrat inlägg? Är det värt det med tanke på hur negativt många reagerar på det?

    SvaraRadera
  10. Varför blir alla så upprörda över sponsrade inlägg?! Det finns värre saker här i världen. Och man behöver faktisk inte läsa om man inte vill.
    OBS denna kommentar är INTE sponsrad ;)

    SvaraRadera
  11. Hur kommer det sig att du börjar med sponsrade inlägg?
    Problemet blir att det inte längre känns äkta.
    Tråkigt tycker jag.

    Mvh Familjen.

    SvaraRadera
  12. Hej kamrater med åsikter om reklam och sponsring,
    Jag skriver vad jag tycker och tänker om något jag brinner för. Ingen dikterar vad jag skriver.

    Jag är glad för möjligheten att skriva om Investeringssparkonto och få en slant för att länka till SPP.

    Era kommentarer uppskattas, positivt som negativt.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  13. Men Petrusko, kan man lita på att du t.ex. länkar till det bästa stället att ha sitt ISK på, när inlägget är sponsrat? Lite sånt jag funderar på när jag ser sponsrade inlägg. Det jag menar är att det lyser igenom rätt starkt att du gör reklam för SPP, och är det då för att du genuint gillar SPP eller för att du får pengar för det?

    SvaraRadera
  14. Hej Leif,
    Fundera på om Usain Bolt skulle springa i Pumaskor om de vore dåliga.

    När du är klar med det kan du noga läsa och fundera över det jag skriver i mitt inlägg. Jag är generellt positiv till Investeringssparkonto. Jag informerar om skatten. Jag informerar om försämrade villkor för IPS.

    Gillar du det inte så är det upp till dig. Jag är övertygad om att majoriteten av de som läser inlägget uppskattar infon.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  15. Det är lugnt P! De som reagerar på sponsrade inlägg kan ju genast sluta kolla på reklamkanalerna på tv och även ge tusan i att läsa tidningar med annonser i. Äh, ge dem två piratlappar att sätta för ögonen och en vältränad ledarhund också, så kan de tryggt ta sig igenom vardagen utan att behöva irritera sig på kommersiella budskap. Keep up the good work, P!

    SvaraRadera
  16. Självklart uppskattar vi inläggen! Du har hjälpt mig otroligt mycket med info :) men bli inte förvånad över att folk undrar över trovärdigheten när man börjar med sponsrade inlägg. Det är inget personligt, utan något de flesta bloggare råkar ut för.

    SvaraRadera
  17. Hej
    Jag använder både ISK och Kapital försäkring( Där man kan delta i noteringar och erbjudanden). Kommer regeringen nu att höja skatten via ett fast pålägg nu även på Kapital försäkringen ???
    Mvh

    SvaraRadera
  18. Hej Anonym,
    Ja skatten är lika hög för ISK och KF idag och kommer så vara även framöver. Trots regeringens pålägg kommer skatten ändå vara låg nu i tider av låg ränta. Dock tycker jag att regeringen har visat att man inte skall lita på nuvarande skatt och regler. De höjer skatten i takt med att de behöver mer pengar kan man ju vara beredd på.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  19. Det är i min mening värre med sponsrade inlägg än det är med vanlig reklam.
    Med sponsrade blogg inlägg vet man inte hur pengakåt skribenten är, tipsar du om andra tjänster bara för att de betalar dig och aktar du dig att i framtiden skriva vad du tycker och tänker om SPP's tjänster för att de en gång har betalat för ett reklaminlägg, i hopp om att de i framtiden vill betala dig för fler inlägg.

    Om du hade gjort reklam för Poker eller vinsajter så hade det i alla fall inte relaterat till de ämnen du normalt sätt skriver om.

    Vad skulle du tycka och tänka om Moderaterna eller Socialdemokraterna skulle köpa "nyheter" på Aftonbladet, Expressen eller SVT mitt under ett pågående val för att sälja in sina politiska åsikter?

    Tyvärr har du förlorat mitt förtroende nu och kommer att få jobba för att vinna tillbaka det.

    /Marcus

    SvaraRadera

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...