fredag, oktober 23, 2015

Ökade i en fin utdelningshöjare

Idag har jag ökat i ett av mina portföljbolag. En mycket fin utdelningshöjare som endast utgör cirka 1% av portföljen i dagsläget, här finns det rejäl potential att öka!
  Det är HCP jag pratar om, det amerikanska fastighetsbolaget som höjt utdelningen varje år i cirka 30 år. En så kallad dividend aristocrat men inte vilken som helst, det är den S&P500 dividend aristocrat med högst direktavkastning. Vi snackar strax under 6% direktavkastning på kurs om knappa $40, det är sablars bra i kombination med årliga höjningar!

Utdelningen är $2,26 per år och kursen är nu precis innan stängning för helgen: $38,65. Nästa utdelning har X-date i början av november och betalas ut senare i november. Utdelningen efter det är i februari och då är det dags för nästa höjning.
Antaget en höjning om 2,5% blir utdelningen ca $2,32 och på nuvarande kurs om $38,65 är direktavkastningen nästan prick 6%. Antagandet är rimligt, det ligger i linje med 10-års snittet och väl under snittet på 5 år som ni ser i bilden ovan.

HCP äger vårdfastigheter, en inriktning jag gillar. En åldrande befolkning gynnar HCP.
Bolagets största hyresgäst har haft en del utmaningar men det verkar inte bli något större ståhej kring det. Sedan dess har HCP även minskat exponeringen mot HCR Manor Care som bolaget heter, från cirka 30% till nuvarande 25%.

HCP är en REIT, en bolagsform som är vanlig för fastighetsbolag i USA. Det man bör känna till är att de har en speciell skattestatus och deras redovisning skiljer sig mot den svenska. Utan att nörda till det går jag rakt på sak och det är att man skall hålla koll på något som kallas FFO, det är därifrån utdelningen tas och inte från redovisat resultat som ofta är kraftigt missvisande. FFO står för Funds From Operations och förenklat står det för kassaflödet som fastigheterna genererar.

Det man skall kolla på mer specifikt är utdelningens andel av FFO, den skall ligga under 100%. HCPs utdelning utgör drygt 70% av FFO vilket är en mycket god utdelningstäckning.

14 kommentarer:

 1. För den som vill nörda ner sig och förstå mer om REIT:s, kolla mitt inlägg där jag länkar till 8 artiklar i ämnet. Att investera i REIT:s tycker jag kräver viss förståelse och då är läsning av artiklarna till stor hjälp för att förstå hur det fungerar.

  http://vagentill-frihet.blogspot.se/2015/09/fyllt-pa-i-realty-income-samt-spff-och.html


  Tack också till dig Petrusko då du tidigare twittrat ut inlägget.

  Trevlig helg!

  mvh
  /Vägen till Frihet

  SvaraRadera
 2. Kanske värt att plocka in den igen. O ser också attraktiv ut. Synd bara att dollarn står så högt...

  SvaraRadera
 3. Hello Vägen till Frihet,
  tack för din kommentar. Jag instämmer och man kan inte läsa för mycket. Då REITs är speciellt är det ett smart drag att läsa så mycket som möjligt.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 4. Hej Johan,
  Förvisso kan man tycka dollarn är "dyr" men då är det en tröst att sprida sin köp över en längre tid. Köpa regelbundet.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 5. Payout ratio är över 70% för HCP, lite för högt för min smak. Frågan är om det är nyttigt i längden för bolaget...

  SvaraRadera
 6. Hej Anonym,
  Du behöver läsa in dig mer på REITs. 70% som HCP ligger på är väldigt lågt för att vara en REIT. Jag håller mig ifrån dem som ligger på 100% även om det finns flera som legat på 100% i många många år i rad.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 7. Kul köp, har själv tittat på denna ett bra tag. Känns ju som om detta är ett vettigt köp i framtiden, med tanke på stigande medelålder och fler människor.

  SvaraRadera
 8. Ok, tack det ska jag göra. Ungefär som att PE och andra nyckeltal är rätt irrelevanta för inv.bolag

  SvaraRadera
 9. Hur mycket kan detta företag dra nytta av kommande ökande befolkning och ålder?

  Om dom delar ut så mycket av sitt kassaflöda hur mycket kan dom då använda till expansion? Måste dom alltid köra nyemissioner då?

  SvaraRadera
 10. Hej Anonym,
  HCP har Investment grade rating och mycket god tillgång till finansiering. De har god avkastning på eget kapital och kan lätt öka intäkterna genom att fortsätta köpa fastigheter.

  Med bra avkastning på kapitalet är det en bra strategi att regelbundet ta in mer kapital i verksamheten och generera mer avkastning. Inte att förväxla med skitbolag som tar in nytt kapital för sin överlevnad.

  Fastigheter är kapitalintensivt och en grundstomme i verksamheten är kapitalanskaffning till förvärv.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 11. Tar du aldrig hänsyn till kurshistoriken när du investerar? 3-års basis säger -14,3% i kursutvecklingen när SP500 har gått upp med 47%. Utdelningar i all ära men när aktiekursen faller i motsvarande grad så blir väl inte investeringen nån höjdare? Personligen så rynkar jag lite på ögonbrynen när gapet mellan index och kursen ökar år efter år, speciellt åt "fel" håll. Kursen följer inte trenden mao.

  SvaraRadera
 12. Hej Tompamannen,
  Trender och kurshistorik är inget jag lägger lika stor vikt till som potential och fundamental analys.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 13. Hej!

  Vad är det som gör att du väljer HCP framför andra healthcare REIT:s, exempelvis Omega Healthcare Investors (OHI)?
  Såvitt jag förstår det har OHI högre direktavkastning samt bättre historik vad gäller utdelningshöjning de senaste åren.

  HCP har ett bättre diversifierat fastighetsbestånd inom sektorn då OHI bara satsar på "skilled nursing", men jag är osäker på det faktiskt innebär mindre risk?

  Tack för en bra blogg!

  SvaraRadera
 14. Hej Anonym,
  HCP har en kombination av mycket gott. De har 30 års historik av utdelningshöjningar, de har investment grade rating, de har mycket god täckning av utdelningen, de har fin verksamhet.

  Jag tycker den är i särklass bäst av alla health care REITs.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera