söndag, oktober 25, 2015

Börsveckan som gått. V43 2015


Det har varit en händelserik vecka med flera tunga rapporter framförallt i industrisektorn. ECB pratade om fler penningpolitiska stimulanser vilket fick marknaden att ta ett skutt norrut.
Atlas Copco levererade en förhållandevis stark rapport som togs emot väl av marknaden, aktien handlades upp till över 200 kronor.

Jag var på en föreläsning av Anders Haskel och den var mycket intressant. Haskel pratade om att vara långsiktig, satsa på stora bra bolag och fokus på utdelningar. Inte svårt att gissa att jag tyckte det var bra =)

I veckan läste jag även färdigt boken "Den enkla vägen att lyckas med aktier" av Marcus Hernhag och jag lottade ut boken på twitter.

Jag ökade i ett par innehav i veckan. Dels i HCP som jag bloggade om häromdagen, länk till inlägget här: http://petrusko.blogspot.se/2015/10/okade-i-en-fin-utdelningshojare.html Jag ökade också i Alm Equity preferens, en preff jag tycker har intressant risk/reward nu. De har en bra projektportfölj och marknaden för deras verksamhet lär vara god i flera år framöver. Preffen har betydligt högre risk än traditionella fastighetsbolag men man får betalt för den risken i form av lite högre direktavkastning på ca 7,8%.

Bloggar och artiklar jag läst i veckan:

Motley Fool skriver om två fantastiska bolag att äga på lång sikt. HCP och Realty Income. Bra artikel om de här två utdelningshöjarna som jag själv har i portföljen. Länk till artikeln: http://www.fool.com/investing/general/2015/10/18/2-top-dividend-stocks-to-buy-and-hold-forever.aspx?source=eogyholnk0000001&utm_source=yahoo&utm_medium=feed&utm_campaign=article

Stefan Thelenius skriver om och hyllar minicourtaget på 1 kr som fyller 1 år. http://z2036.blogspot.se/2015/10/minicourtage-1-kr-fyller-ett-ar-tack.html

Dividend Hawk om KMIs utdelningshöjning. Kanske en aktie att spana på? Länken: http://dividendhawk.blogspot.se/2015/10/dividend-increase-kinder-morgan-inc-kmi.html

Marcus Hernhag bloggar om sin medverkan i EFN Börslunch. Ni såg väl avsnittet där han var med och rekade Realty Income bla. Länk till Marcus blogg: http://hernhag.se/min-tv-debut-och-tankar-efter-tisdagens-borslunch/

Gottodix skriver kort om Atlas Copcos rapport. Länk till bloggen: http://gottodix.blogspot.se/2015/10/rapportkommentar-atlas-andrar.html

 

3 kommentarer:

 1. Hur ser du på fortums förslut i senaste rapporten?

  SvaraRadera
 2. Hej Micke,
  Förlusten var lite större än väntat men inga konstigheter. Fortum kommer inte prestera några under så länge elpriserna är låga och det beräknas de vara i åtminstone 3 år till. Man bör förvänta sig fler engångskostnader framöver i spåren av omstrukturering samt nedläggning av kärnkraft.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 3. Angående Kinder Morgan så är jag tveksam. Hoppade ur för ett år sedan då det var för snårigt att förstå redovisningen.

  Man sänkte precis förväntningen på utdelningstillväxten. Idag släppte man information om att man ger ut konvertibler med 9,75 % ränta! Man inte vill gå via aktiemarknaden då man tycker prissättningen på aktien är för låg. Men senaste draget väcker frågetecken, var det billig lösning?. De borde istället frysa utdelningen och använda kassaflödet till rörelsen och betala ner skuld. Det luktar desperation.

  Det finns idag major oil bolag som ger 5-6 % i utdelning så jag ser ingen anledning att lägga pengarna på KMI som har för mycket frågetecken kring finanserna just nu. Även om nu major oil även de ha kassaflödes problem så har de enklare tillgång till pengar ifall man behöver.

  MVH P

  SvaraRadera