Sprid köpen över tiden

Jag vill slå ett slag för att sprida köpen över tiden och då menar jag inte bara genom regelbundet sparande. I slutet av sommaren närmade sig Atlas Copco b 200 kronor och i min kristallkula såg jag tecken på att den skulle vidare ner till just 200 kronor. Jag bestämde mig för att köpa på 200 kronor och fortsätta köpa på kurser där under.

Tiden flyger förbi och nu har jag under nästan två månaders tid köpt Atlas Copco b i omgångar. Kursen har under tiden legat under 200 kronor och var nere kring 170 kronor som lägst. Jag har under tiden kommit upp i en meningsfull viktning om ca 2%, här känner jag mig tillfreds. Om jag skulle slagit till och köpt allt på ett bräde där i augusti hade jag haft en mycket högre snittkurs än vad jag nu lyckats få till.

När man vet vad man vill köpa kan det vara bra och utvärdera att sprida köpen över en tid, tex en månad eller två. Det är oerhört svårt att tajma marknaden och genom att sprida ut köpen över en tid som föreslaget här minskar man risken att hamna "snett". Man får ett hyggligt snitt på sina köp.

Likadant kan man sprida sina sälj. Jag tyckte Corem Property pref var ganska dyr på 180 spänn relativt andra preffar, hade jag sålt allt då hade min avkastning blivit avsevärt sämre jämfört med min stegvisa exit med en toppkurs på 204,5 kronor.
Som vanlig dödlig småsparare är det näst intill omöjligt att tajma marknaden, därför rekommenderar jag regelbundet sparande i aktier/fonder. Skall man köpa en viss aktie eller fond för ett visst belopp kan det vara fördelaktigt att sprida köpen som jag nämner här ovan. Det är inte garanterat att det ger ett lägre snitt men det sänker risken att få en riktigt dålig kurs.

Hos Avanza kan man köpa aktier för så lågt courtage som 1 krona, även USA-aktier går att köpa med lågt minicourtage om ca 9 kronor. Läs mer om Avanzas mini depå här. Tack vare så här lågt courtage kan man sprida sina köp även vid mycket små affärer utan att courtaget äter upp för stor del.

8 kommentarer:

 1. Viktigt ämne du tar upp Petrusko. Precis som du själv är inne på så kan de flesta idag dela upp köpen över tid då courtagen är så pass låga. Att köpa regelbundet och gärna med automatik är ett jättebra sätt att undvika spekulativt beteende.

  Genom att köpa aktier i stabila utdelare i olika branscher regelbundet kommer man långt som sparare. Behöver egentligen inte vara svårare än så..
  Automatiskt månadssparande i aktier borde kanske kunna vara något för Avanza eller Nordnet att titta på nu när courtageavgifterna är så pass låga?

  Mvh

  SvaraRadera
 2. Allmän läsarfråga bara, har du funderat på om det finns någonstans att parkera sin portfölj utomlands? I ett land där sverige har skatteavtal företrädesvis så inkomsterna taxeras där de uppstår.

  ISK/KF kommer ju få ökad skatt allt eftersom att befolkningen matar in sina tillgångar och summorna blir betydande. Lätt byte att plocka av de besuttna liter mer klöver.

  Dvs kunna flytta sitt kapital utan att flytta själv men slippa betala mer skatt till den ofantliga sektorn. Någon smärtgräns kommer det ju att finnas och med en sparhorisont på 25år hinner mycket hända.

  SvaraRadera
 3. kan man ha avanza mini på ISK eller Kapitalförsäkringskonto?

  SvaraRadera
 4. Kan man ha Avanza Mini i ISK eller Kapitalförsäkring?

  SvaraRadera
 5. Jag noterar att du köper i nedgång och säljer i uppgång.
  Har du funderat något på hur det skulle bli om man gjorde tvärtom?

  SvaraRadera
 6. Hej Långsiktig Investering,
  Ja, automatiska köp/månadsspar i aktier borde kunna vara något nu för Avanza/Nordnet. Aktieinvest har det men de är ganska dyra.

  Ett stort problem och förmodligen anledning att Avanza och Nordnet ej har tjänsten är nog att de är såpass stora att deras månadsspar skulle vara kursdrivande. Exempel om 1000 kunder skulle månadsspara i Castellum så skulle det påverka aktiekursen och ge utrymme för andra aktörer att utnyttja detta. Är nog mycket svårare än man kan tro att sy ihop denna tjänst.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 7. Hej Anonym,
  yes man kan ha Avanza Mini på ett ISK eller en KF.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 8. Hej Anonym,
  Jag köper alltid, i ur som skur. Vad jag köper väljer jag dock med omsorg och försöker välja det jag tror på under rådande förutsättningar. Som nettoköpare gillar jag dock när börsen och aktiekurser backar.

  Mina vanliga stamaktier har jag som ambition att äga på mycket lång sikt medan mina innehav i Fixed Income kan hänga löst om de blir dyra som tex Corem Property pref var på 200 kr. Det är så lätt att hitta alternativ med liknande risk och bättre yield.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera

Jag äger Hufvudstaden

Länge har jag suktat efter att äga Hufvudstaden, fastighetsbolaget med de bästa fastigheterna i Sverige. De äger inte så många kåkar man ...