Hur beskattas ett ISK?

Det är inte helt lätt att förstå eller lägga på minnet hur skatten på ett InvesteringsSparKonto fungerar. Här kommer min förenklade version av hur ett ISK beskattas.

En komponent som skatten beräknas på är statslåneräntan och det är räntan i slutet av november året innan man går på. Så det som gäller nu är alltså 0,9% från 30/11 2014.

Här kommer min grova förenkling när jag helt enkelt tar nuvarande värde på portföljen för att räkna fram skatten. Egentligen är det lite krångligare än så men det duger gott för de flesta att höfta på detta vis. Om man tar värdet på sin portfölj gånger statslåneräntan som i detta fallet är 0,9 % får man fram vad som kallas schablonintäkt och snart är vi färdiga. Man betalar 30% skatt på schablonintäkten, det är skatten på ditt ISK.

Anta att man har 100.000 kronor på sitt ISK. Multiplicera det med statslåneräntan och du får summan: 900. På detta är det alltså 30% du betalar i skatt så vi räknar 900*0,3= 270.

270 kronor skatt betalar man alltså i detta exempel på en portfölj om 100.000 kronor. Det motsvarar 0,27% av portföljvärdet.

För utförligare info rekommenderar jag Avanzas infosida om skatt på ISK

Vår nya fantastiska regering har dock varit inne och pillat i skattereglerna för ISK varpå vi 2016 kommer få betala lite mer i skatt. Jag knåpar ihop ett nytt inlägg om det i framtiden.

ISK är den bästa sparformen för de flesta. Absolut bäst för långsiktigt spar tex till pension eller till barnen. Kom ihåg att på lång sikt ger börsen alltid bäst avkastning. Billiga indexfonder som tex Avanza Zero är utmärkt i ett ISK i ett långsiktigt spar!

Gillade du detta blogginlägg? Dela det då med dina vänner på Facebook, Twitter osv. Nedanför klickar du enkelt för att dela. Sprid kunskap om denna suveräna sparform!


Image courtesy of nuttakit at FreeDigitalPhotos.net

11 kommentarer:

  1. Och utländska utdelande aktier har man med fördel i KF om jag förstått rätt.

    SvaraRadera
  2. Hej Anonym,
    tack för din kommentar. Ja det är korrekt. Utländska utdelande aktier är bäst i en kapitalförsäkring. Jag har skrivit ett inlägg om det: http://petrusko.blogspot.se/2014/11/utlandska-aktier-i-isk-eller-kf.html

    Eller googla "petrusko isk"

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  3. Hej!
    Helt "off topic", ber om ursäkt för det, men har du tittat på finska: Orava Asuntorahasto, verkar vara mycket intressant vid första anblicken (har endast kollat lite den info som finns hos Avanza).
    MVH

    SvaraRadera
  4. Hen Anonym,
    Jag tror jag har tittat på det bolag du nämner. Orava något, ett fastighetsbolag har jag spanat på. Näe jag fastnade ej för den, tyckte inte den var attraktiv jämfört med alternativ. Jag minns ej exakt men jag fann den ej intressant för investering iaf.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  5. Hej igen!
    Kom på en liten kommentar om ämnet vi diskuterar. Även om en KF är bäst när det gäller utländska aktier så är det dock en liten större risk med KF (om jag förstått saken rätt). Om man t.ex har en KF hos Avanza och de går i konkurs, finns det inte då risk att innehavet försvinner? (ingår i konkursboet).
    MVH

    SvaraRadera
  6. Hej Anonym,
    Ja och nej. Kapitalförsäkringen ligger i ett separat bolag som heter Avanza pension. Om Avanza konkar drabbas ej Avanza Pension.

    Avanza Pension innefattas av mycket stränga regler varpå risken att ditt kapital försvinner är mycket liten.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  7. Känner mig väldigt osäker på hur jag ska göra med min KF. Har ju hela min utdelningsportfölj där, men det är ISK som rekommenderas överallt. Värt att byta, eller kan man lika gärna ligga kvar i KF?

    SvaraRadera
  8. Tjena Leif,
    Du kan vara lugn och behålla din KF. Skatten i KF och ISK är likgiltig för svenska innehav.

    Jag har själv kvar mina svenska innehav jag hade i KF innan ISK uppfanns. Nya köp gör jag i ISK.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  9. Vad fick dig att börja göra nya köp i en ISK då? Direktägandet, eller andra orsaker? :)

    SvaraRadera
  10. En snabbförklaring jag brukar använda är typ: "man "låtsas" (genom medelvärdesberäkning) att ditt ISK är ett sparkonto som avkastar ungefär som statslåneräntan" ?
    /Fredrik

    SvaraRadera
  11. Hej Petrusko. Tack för alla hjälpasamma inlägg du gjort!

    Jag har ISK med svenska innehav primärt och en KF med amerikanska utdelningsbolag (efter noggrant studerande av dina fina blogginlägg).

    Jag har dock innehav i finska Sampo och i Berskhire and Hathaway i min ISK. Berkshire delar väl så länge Buffett lever inte ut några pengar, men Sampo gör det. Hur hade du agerat? Det går ju som bekant inte att föra över värdepapper till KF.

    Mvh
    Simon

    SvaraRadera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...