Mina topp 3 preffar just nu!

Jag fick ett mail idag med frågan vilka mina topp 3 preffar just nu är. Kul fråga och säkert något fler gärna läser om så det blir ett inlägg som svar helt enkelt =)

1. Nummer ett och i särklass den jag gillar bäst nu som oftast är Akelius preferens. De äger nästan uteslutande bostäder med god geografisk spridning världen över. Bostadsfastigheter är den fastighetstyp med lägst risk. Det finns alltid efterfrågan på hyreslägenheter i okej lägen och om någon hyresgäst säger upp sitt boende är lägenheten uthyrd med ny hyresgäst utan en enda dags hyresförlust (i de flesta fallen). Det här ger ett mycket stabilt och pålitligt kassaflöde.
Idag stängde aktien på 297,5 kronor och med en utdelning om 20 kronor är direktavkastningen ca 6,7%. Det är mycket bra sett till den förhållandevis låga risken i bolaget. Akelius har dessutom antagit ett nytt finansiellt mål som innebär att de på något års sikt skall sänka belåningsgraden och stärka sin finansiella ställning ytterligare.

2. På andra plats har jag en placering med betydligt högre risk och det är Alm Equity preferens. En fastighetsutvecklare med fokus på Stockholmsområdet och några andra större städer. De utvecklar och säljer bostäder, projektportföljen är stor och marknaden är mycket god. De har redovisat hygglig vinst i ett antal år och med god outlook ser jag ingen risk för kredithändelse de närmsta åren. Aktien stängde idag på 110,25 kronor och med en utdelning om 8,4 kronor är direktavkastningen 7,6%.

3. Tredje platsen är svår, det kunde blivit Klövern pref men jag slår till och säger SAS preferens. Dock med varningsflagg att jag bara har en liten liten del av väskan i denna men jag funderar på att köpa lite till, håller mig nog under 1% av väskan i denna. SAS mår betydligt bättre nu jämfört med när de gav ut preffarna. Flera rapporter har gått med ok finanser och kassaflöde. Jag är ej orolig för kredithändelse på ett års sikt. Aktien stängde idag på 496 kronor och med en utdelning om 50 kronor är direktavkastningen cirka 10%. Jättehögt men så är det också väldigt hög risk i denna.

Aktier/fonder och preferensaktier som dessa gör sig bäst i ett InvesteringsSparKonto hos tex AktieInvest eller Avanza. En schablonbeskattad sparform med förhållandevis låg skatt och helt utan bekymmer i deklarationen. Mäklaren skickar in en kontrolluppgift till Skatteverket som beskattar dig automatiskt. Smidigt!

Vill man läsa mer om vad en preferensaktie är och hur de fungerar rekommenderar jag mitt inlägg Introduktion till preferensaktier: http://petrusko.blogspot.se/2015/06/introduktion-till-preferensaktier.html



Image courtesy of nirots at FreeDigitalPhotos.net

5 kommentarer:

  1. Kan man säga 5,7 % i DA för Akelius eftersom man också får tänka på skatten för ISK?

    SvaraRadera
  2. Hej Anonym,
    Det är upp till dig själv hur du vill tänka men det där låter onödigt krångligt och du räknar på felaktigt sätt.
    Skatten är 30% på schablonintäkten. Schablonintäkten är förenklat 0,9% av värdet på ditt ISK. Om du har Akelius pref för 10.000 kr betalar du 27 kr i skatt och utdelningen blir cirka 670 kr. Drar man av skatten från utdelningen och ser det som direktavkastning är din direktavkastning: 6,43 %

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  3. Äger alla tre. Min favorit är ändå SAS. Superhög direktavkastning och jag tycker ändå inte att risken är så extremt hög. Ägarbilden i SAS gör mig inte orolig för konkurs eller betalningsinställelse direkt. Finns alltid fina förutsättningar för nyemssion om det kniper.
    Tyvärr är det mitt minsta innehav av de tre.
    Akelius har varit en riktigt tråkig investering. Men att köpa på de här nivåerna är väl helt ok. Låg risk tycker jag, precis som du skriver.

    Tevlig kväll

    SvaraRadera
  4. Äger Akelius samt Klövern, hemforsa och balder. Men Akelius måste ändå vara min favorit också. Läste om dem i affärsvärlden, och hade de varit noterade hade jag nog ägt aktien också. Verkar vara ett väldigt välskött bolag. Så tycker kursen på Akelius borde kunna gå upp en del, då risken är låg jämfört med andra bolag.

    Förresten hur ser du på kursrörelserna för preffarna? Följer de börsen, 5 års räntan eller vad. Att alla preffar gått ner just nu rätt mycket är konstigt, då ränteprognoserna också är i botten.

    SvaraRadera
  5. Du skriver mycket bra information om preferensaktier som jag tagit del av.
    Jag har även sammanställt en lista med X-datum för den som vill ha lite koll på vilka datum som gäller, kanske ur ett taktiskt perspektiv.

    http://www.nyanyafinans.se/arkiv/

    SvaraRadera

Aktiespararna Global Direktavkastning - Global exponering i sunda bolag till rimlig avgift

  För cirka 1 år sedan pitchade jag idén om en global version av Aktiespararna Direktavkastning för fondbolaget Cicero som driver den. De gj...