Hyggligt läge i denna preffen nu

Det har stormat en del på börsen på sistone, kraftiga nedgångar har följts av kraftiga uppgångar men över en period har börsen backat en hel del och är nu nere på mycket mer attraktiva nivåer.
Även bland preferensaktierna har det varit press nedåt och flera av dem ger nu betydligt bättre direktavkastning jämfört med tidigare i år.

Min absoluta favorit bland preferensaktierna är Akelius då den erbjuder en mycket bra direktavkastning i förhållande till den låga risken i bostadsfastigheterna. Nu tänkte jag dock skriva några rader om en preff jag tycker ser extra aptitlig ut för stunden, nämligen:

Klövern preferens. Utdelningen är 20 kronor per år och den stängde senast på 295 kronor; Detta ger en direktavkastning om knappt 6,8% vilket jag tycker är bra i relation till risken i bolaget och det allmänna ränteläget. Risken då, ja vi kan titta på det ur en speciell synvinkel som jag gillar och det är att beakta utdelning på stamaktierna. I våras betalade Klövern en utdelning om 0,3 kronor per stamaktie och det ger ett totalt belopp om cirka 275 miljoner kronor (det finns ca 916 miljoner stycken A och B-aktier). Innan utdelningen på preferensaktien är hotad har man alltså de här 275 miljonerna som backup och det täcker nästan hela preferensutdelningen som är på totalt ca 329 miljoner kronor. Självklart är det mycket mer man skall titta på när man bedömer risken men nu håller vi det enkelt. Jag kan sammanfatta att belåningsgrad och fastighetstyp osv summerar till rimlig risk för preffägare i Klövern.

Kursmässigt kan ju preferensaktier backa mer och det räknar jag med på sikt då vi just nu har extremlåg ränta vilket resulterar i hög värdering av preffar. Jag väntar mig alltså ett högre ränteläge på sikt men det är som sagt från extremlåga nivåer så det borde inte bli så dramatiskt på några års sikt.

Klövern preferens skall man betrakta som en evig aktie, räkna inte med någon inlösen här inte! Inlösenkursen är 500 kronor och det finns knappt på kartan att de skulle göra en inlösen till den kursen. Innan en inlösen blir aktuell kommer de under en längre period köpa alla aktier de kommer över till lägre kurs över börsen. Jag ser ett scenario där de köper under flera års tid innan en inlösen till 500 kronor blir aktuell.

Sett till rimlig risk och en god direktavkastning om ca 6,8% tycker jag att det är ett fint läge att klippa till på Klövern preferens nu. Nästan som en bonus är det att det bara är lite drygt en månad kvar till nästa utdelning om 5 kronor. X-date är 29/9.

Läs mer om Klövern hos Avanza.

22 kommentarer:

  1. En väldigt säker pref dessutom!

    SvaraRadera
  2. Det var samma slutsats jag drog då jag klämde till och köpte några stycken nu i fredags för 295 kr/st. Fin direktavkastning till rimligt låg risk helt enkelt.

    Mvh
    /Vägen till Frihet

    SvaraRadera
  3. Tjena VtF,
    Snyggt! Jag har egentligen inte pengar att köpa Klövern pref nu och det ligger inte heller i min plan men jag är lockad att tumma lite på det där.

    Jag skall köpa bla mer Atlas och JNJ den närmsta tiden men kan eventuellt klämma in lite Klövern pref också.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  4. Hej P,

    Kort fråga; vad är det hos JnJ som får igång dig så mycket? Utdelningen idag ligger på 2,95 USD och aktien kostar 95 USD, alltså en direktavkastning på 3,1%. Om vi sen räknar med 6% utdelningstillväxt under kommande fem år skulle utdelningen 2020 vara 3,95 USD, alltså en Yield on Cost på 4,1%. Är det så himla spännande?

    Tack för en trevlig blogg!

    /Niklas

    SvaraRadera
  5. Tjena Niklas,
    Vad som är spännande är totalavkastning i Johnson & Johnson. Historiskt har den varit mycket bra och jag väntar mig det samma framåt.

    Yield on Cost säger inget av värde. Vill man ha hög YOC kan man köpa det mest riskabla skitbolaget med den mest tveksamma utdelningen och få tex 35% YOC från start. Eller man kunde köpt ett bolag för 30 år sedan och nu ha 150% YOC. Näe, det är inget titta på vid köp eller prata med någon om öht. Det enda vettiga användandet av YOC är om man i sitt eget huvud tänker och gottar sig åt en hög YOC på ett fantastiskt bolag man ägt länge, det kan jag köpa men annars är det skit.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  6. Hej Petrusko,

    Tack för en grym blogg!

    Jag kanske har en knepig fråga (hoppas du förstår mig) som inte hör till ämnet (Klöv Pref) men jag kom på det när JnJ nämndes och hoppas det går bra ändå.

    Du har sagt tidigare att du är fullt investerad och har orders med långa giltighetstider och att de skulle gå igenom så täcks de upp av avanza superlånet som sedan täcks upp av utdelningar. Dina amerikanska Aktier ligger i en KF till skillnad från dina svenska som finns i en ISK (som jag förstått). Inga amerikanska aktier fanns med på den listan jag fann över godkända värdepapper för superlånet, så använder du bara lån på din ISK och köper amerikanska aktier med "lön och utdelningar" eller är det något i det hela som jag har missat, som gör att du kör med orders med lång giltighetstid även i din KF?

    Ha de gott!
    //Daniel

    SvaraRadera
  7. Saxat från fredagens pressmeddelande: "Vidare har hyresavtal i Kista omfattande totalt cirka 41 000 kvm sagts upp per 31 augusti 2016."

    Känns som om detta inte kan vara annat än relaterat till Ericssons neddragningar. 41.000 kvm är en yta motsvarande 5,7 fotbollsplaner och lär inte vara uthyrda i en handvändning.

    Vid årsskiftet hade Klövern hela 19% av sitt totala hyresvärde i Kista... Sitter man med allt för många fastigheter i ett område som nu har påbörjat sin nedgång?.

    SvaraRadera
  8. Hej Petrusko!
    Jag köpte stamaktien för några veckor sedan, GAV 8.02, då jag tyckte att det ser bra ut med en bra direktavkastning,lågt p/e och högt eget kapital per aktie. Dock är det inget bolag som alltid höjer utdelningen. Lurar man sig på ngt sätt om man tittar på de siffrorna när bolaget är "belånat" med preffar? Har du ngn kommentar till hur man ska se på stamaktien kontra preffen i detta fall? Jag inser att preffen är "säkrare" då utdelningen där går före stamaktien, men är inte sifrorna rätt övertygande för klövern b?

    mvh
    Mats

    SvaraRadera
  9. Hej Daniel,
    det stämmer, jag har belåning endast i mitt ISK och det är där jag brukar lägga in orders med lång giltighetstid på svenska aktier. USA-aktier köper jag för utdelningar och insättningar.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  10. Hej Anonym,
    Diversifiering geografiskt såväl som hyresgäster är önskvärt. Jag är inte orolig för utdelningen i Klövern pref med anledning av detta.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  11. Tjena Mats,
    När det kommer till att äga stamaktier i fastighetsbolag är inte Klövern på min intresselista. Jag föredrar mer konservativa bolag som tex Castellum. Offensiva fastighetsbolag som Klövern och Hemfosa mfl kan säkert ge en mycket fin totalavkastning under vissa perioder men jag tror mer på bolag som Castellum på lång sikt. Castellum har fullt fokus på förvaltningsresultat (inte transaktionsfokus som vissa har). Castellum har lägre belåningsgrad än många andra fastighetsbolag.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  12. Förstår inte hur du kan säga det du gjorde om JNJ. Läst 4020?. Lyssnat på hans gästpodd hos börspodden?

    SvaraRadera
  13. Hej Petrusko!

    Måste börja med ett stort varmt tack för ditt enastående arbete med bloggen, alla tips och förslag!

    Jag undrar vad du anser om fastighetsbolag som Kallebäck Property Invest och Saltängen Property Invest. Bolag som "bara" har en fastighet, men långa kontraktstider och en hög utdelning?
    Inget att lägga alla pensionspengar på, men som en krydda i portföljen?

    Ha det gott!

    SvaraRadera
  14. Hej!

    Har gjort lite tvärtom denna gång. Sålt av lite preferensaktier och köpt högutdelande bankaktier. Idéen - rätt eller fel - är att när räntor stiger borde banker stiga medan preffar sjunker. Har jag fel så kan jag trösta mig med direktavkastning om ca 6%... Hälsar Lars

    SvaraRadera
  15. Hej Anonym,
    Vad är det du inte förstår? 4020 har jag naturligtvis koll på och jag har lyssnat på hans "gästpodd".

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkar inte så med tanke på ditt svar.
      Att det har betydelse for vad direktavkastningen är vid inköp. ( on man är en utdelningsinvesterare ).
      Mvh

      Radera
  16. Tjena Webfarbror,
    jag gillar inte fastighetsbolag med endast en fastighet. Det är en mycket riskabel verksamhet oavsett kontraktlängd. Det är en falsk trygghet det där med "långa" kontrakt. Hyresgästen kan lämna fastigheten när de själva önskar, de måste betala hyran ändå men vad är värdet på ett bolag som äger en tom fastighet? Om det uppstår tvister är ett enfastighetsbolag mycket sårbart. Om fastigheten blir totalförstörd via tex brand... det finns många scenarion där jag inte vill vara ägare till ett sådant här bolag. Vissa av de här bolagen är avknoppning från ett större bolag, man kan ju fråga sig vad anledningen är till en sådan lösning... Se på AGORA tex, de stora fastighetsbolagen samlade sina sämsta skitfastigheter i ett bolag och delar på risken, de lär successivt minska ägandet i den surdegen.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  17. Hej Lars,
    Det tror jag är en bra plan. På sikt kommer du nog få höjda utdelningar u dina bankaktier också.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  18. Vad tycker du Petrusko om Akelius pref då ?
    Stängde idag på 299 kr och ger också 20 kr i utdelning som Klövern, men är ett internationelt fastighetsbolag ?

    SvaraRadera
  19. Hej igen Petrusko!
    Tack för ett bra och belysande svar angående en-fastighetsbolag!
    Nu har du lockat mig att börja köpa Klövern också... :-)

    SvaraRadera
  20. Hej Kylig,
    Akelius är min favoritpreff. Det är en mycket god direktavkastning på den i förhållande till den låga risken i bostadsfastigheter. 299 kronor som den handlats till i dagarna är kickass. Jag skulle gärna slagit till men just nu får jag ta det lugnt då jag köpt så mycket annat senaste tiden. Typiskt!

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  21. Har du läst Placeringsguidens senaste nummer ?
    Där har de sammanställt alla preferensaktiers inlösenkurs och vilkor.

    SvaraRadera

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...