Senaste köpen

Idag fick jag avslut på Atlas Copco b på 189 kronor. Ordern lade jag in för några dagar sedan med lång giltighetstid. Jag började köpa Atlas på 200 kronor för några veckor sedan när börsen började sura ordentligt. Sedan dess har det blivit flera köp ända ner till 183,6 kronor som lägst. Finanschefen i Atlas köpte aktier den 24/8, det var den dagen det backade så mycket och då jag fick ett knippe på 183,6 kronor. Hoppas han hade flyt och fick in sin batch på samma kurs =)
Atlas betalar en utdelning om 3 kronor redan i november. De har delat upp utdelningen på två och pyntar en del på våren och den andra på senhösten. Nästa år hamnar utdelningen troligtvis ej under 6,5 kronor vilket innebär en utdelningstillväxt om drygt 8 procent. Atlas har en mycket god täckning av utdelningen och det är inte otänkbart att det blir fler bonusutdelningar de närmsta fem åren.

Jag har även köpt en del Klövern preferens. Igår handlade jag på 295 kronor och idag blev det fler på 293,5 kronor. På 295 kronor är direktavkastningen cirka 6,8 procent och det är bra i dagsläget. Jag skrev om Klövern preferens häromdagen, länk till det inlägget här: http://petrusko.blogspot.se/2015/08/hyggligt-lage-i-denna-preffen-nu.html

Jag hade även köporder på Akelius preferens på 299 kronor men jag fick ta bort den då jag fick avslut på de här andra som jag nämnt. Dags att ta det lite lugnt så inte krediten blir för hög (och fel sida Superlånet). Mer utdelningar på väg in i depåerna de närmsta dagarna dock. Kommer nog låta dem gå till att sänka belåningen.

16 kommentarer:

  1. Grattis till fina köp! Själv har jag handlat på andra sidan atlanten och ökat innehaven i XOM, JNJ och OHI. Det har även blivit en liten slatt i STAG, en liten Reit med fokus på industrilokaler osv. Betalar månadsvis.

    Kör hårt!

    Claes

    SvaraRadera
  2. Tjena Claes,
    Tack det samma hörru! Det är fint läge i de du nämner nu. JNJ tycker jag det är superläge i och om det på sikt blir ordentlig fart på oljan igen så är XOM grymt bra på dessa nivåer.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  3. Härligt att du ökade på i Atlas, har köpt mig också men efter sommarens ledighet så fanns inte täckning för att fånga Atlas i dalen och jag är nöjd med 190 också.

    Funderar på om du har med i beräkningarna att vissa aktier delar ut flera gånger per år och att snöbollseffekten blir större i dem när du väljer att aktier att köpa, eller ser du det som en marginell skillnad? Din 2 största H&M och Castellum delar ju bara ut en gång per år t.ex. ? Nyfiken helt enkelt!

    //Dubbel Utdelning

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är det inte precis tvärtom? Svenska aktier tenderar att betala ut hela utdelningen direkt på vårkanten så du kan sätta dom i snöbollsrullning med en gång. Amerikanska måste du vänta till efter årets alla kvartal för att få samma utdelning.

      Radera
  4. Du är inte orolig för Atlas Kina-exponering och effekterna av stöket som pågår?

    Matches

    SvaraRadera
  5. Tjena Dubbel Utdelning,
    Tack för din kommentar!
    Jo, jag tänker allt på den där snöbollseffekten kring flera utdelningar per år som du nämner. Om jag har några olika placeringsalternativ som är liknande föredrar jag det som har utdelning närmst i tiden. Då kan man ju använda den utdelningen att köpa i det där andra alternativet som man funderade på.

    Till syvende och sist är mitt fokus att göra bra placeringar och därför är H&M och Castellum störst. Jag skulle aldrig köpa ett mindre bra bolag bara för att de delar ut mer frekvent.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  6. Tjena Matches,
    Nej inte det minsta. De har parerat Kina bra hittills och på lång sikt repar Kina sig. På kort sikt är det främst utdelningen att fundera över och Atlas har mycket bra täckning för den så det är absolut inget att oroa sig för.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  7. Hej Anonym,
    Nej, det är de amerikanska bolagen och utdelningarna som är steget före. Där beslutar man om utdelningen varje kvartal (varje månad tom i vissa fall). I Sverige beslutar man om utdelningen vid årsstämman. För de svenska bolagen som delar ut flera gånger är det som du säger att man får "vänta" på sin utdelning. Atlas Copco tex beslutade i våras att dela ut 3 kronor på våren och ytterligare 3 kronor i november.

    Flera fina amerikanska bolag höjer sin utdelning varje eller flera kvartal per år.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  8. Min fråga är vad är det som triggar köp av Atlas på dessa nivåer?

    Räknar jag på historisk data sett till vinst och tillväxt (5%, vilket är optimistiskt) får jag ett bolagsvärde på 196 kronor/aktie. Men med skepsis att Atlas växer 5% årligen kommande fem år.

    Då räknade jag inte på 12 kr i vinst då man senast låg på dessa nivåer 2006, utan ett snitt på fem senaste årens vinst (avrundat 10,7, d.v.s. nästan samma som för Q2 2015).

    //Havrebollen

    SvaraRadera
  9. När känns H&M attraktivt för ytterligare investering? 300:- eller skall vi lägre? 280:-?

    SvaraRadera
  10. Snöbollseffekten blir större vid frekventa utdelningar över årets alla månader, om utdelningarna återinvesteras. Skillnaden mot en gång per år är kanske inte så stor i början. Däremot ger det möjligheter till fina GAV då kurserna pendlar upp och ner (förhoppningsvis).

    Fler utdelningstillfällen under året borde föreslås i fler svenska bolag på stämman. Inget komplicerat egentligen.

    SvaraRadera
  11. oj, det blev många Atlas-avslut på väldigt kort tid.

    SvaraRadera
  12. Tjena Magwal,
    jag tycker H&M är mycket köpvärd på nuvarande nivåer strax under 320 kronor. Klart det är än bättre med 300 eller 280 kronor men köp ännu mer om det skulle inträffa. Köp nu strax under 320 kronor är jag övertygad blir bra på lång sikt.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  13. Tjena Petrusko!

    Nu behöver jag lite råd från dig som kan preffar bra.
    Jag funderar på att på måndag köpa in SAS pref i min portfölj. Jag tänker att jag ska äga den ungefär 3 år, bara för utdelningens skull. Jag kommer att investera ett litet belopp till en början med möjlighet att öka närmaste månaderna om jag får rätt känsla för det.
    Vad tror du om det? Finns det några tips eller råd du kan ge en rookie som jag? Hur tänker du om SAS pref?

    SvaraRadera
  14. Tjena Drommaren,
    En liten slant i SAS pref tycker jag gott man kan ha. Risken i preffen har minskat men den är fortfarande hög. Jag har under 1% av portföljen i SAS pref men kan tänka mig att öka lite i den. En spännande preffaktie!
    Är man medveten om risken är det bara köra.

    SAS pref kommer troligtvis lösas in inom 3 år.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  15. Tackar för svar och hoppas att det är ok för dig att jag citerar dig på min blogg :)

    SvaraRadera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...