onsdag, augusti 12, 2015

3 starka oljebolag att satsa på i "oljekrisen"

Vi har nu haft "låga" oljepriser under en tid och på sistone har oljan backat ytterligare. Flera av de stora oljebolagen (Bla: BP, Shell, Chevron, Exxon Mobil har nyligen gått ut och sagt att de väntar sig lågt oljepris under flera år framöver. Nu är det fullt fokus på att kapa kostnader för att hålla vinsten uppe, lågt oljepris är inte undergången för de stora starka bolagen men det krävs kraftiga åtgärder för att styra skutan i rätt riktning.

Här är tre oljebolag som bör kunna vädra stormen:

Norska Statoil med ett börsvärde om ca 450 miljarder norska kronor och norska staten som majoritetsägare. Senaste kvartalet rapporterade man en större vinst än väntat till viss del beroende på valutaeffekt i spåren av den urstarka dollarn. Per 2016 går man över till USD som redovisningsvaluta och det är bra, underlättar för marknaden att värdera bolaget (suddar ut valutaeffekten). Statoil fortsätter arbeta intensivt med att sänka kostnaderna. Bolaget har tillväxt och pumpar upp mer och mer olja. Storägaren och utdelningspolicyn har stort fokus på att ha en fin stigande utdelning, de kommer kämpa för att behålla och höja utdelningen. Utdelningen är 1,8 nok per kvartal och totalt 7,2 nok per år vilket ger en direktavkastning på dryga 5%.

Chevron Corporation (CVX) är en dividend aristocrat och har höjt utdelningen varje år i 27 år på raken. Det är en lång period som inrymmer finanskris, IT-kris, Ett par krig i Irak mm. Chevron har ett börsvärde på strax under 200 miljarder dollar. Utdelningen är på totalt $4,28 och ger en direktavkastning strax under 5%. På både 5 och 10 år har utdelningstillväxten varit i snitt ca 10%

Exxon Mobil Corporation (XOM) Världens största noterade oljebolag med ett börsvärde kring 330 miljarder dollar! Precis som Chevron är denna en dividend aristocrat och har höjt utdelningen varje år i 33 år. Man har en tid arbetat med att sänka kostnader och fortsätter intensivt med det. Exxon har mycket sunda finanser och är ett av endast tre bolag i USA med en kredit rating om AAA. Bolaget har verksamhet i de flesta delar av oljesektorn och kan rädda vinster i delar som inte påverkas lika negativt av oljepriset, tex refining och chemicals. Tack vare bolagets storlek och i princip obegränsade tillgång till billig finansiering (AAA...) kan de köpa upp konkurrenter och tillgångar i krisen. Utdelningen är $2,92 totalt och ger en direktavkastning om ca 3,7%. Utdelningstillväxten är nästan identisk Chevrons och ligger på ca 10% i snitt per år senaste 5 åren samt senaste 10 åren.

Min take i sektorn:
Om jag skulle slå till skulle jag satsa på Exxon med sina superstarka finanser och grymma historik. Jag hoppas och tror att de kommer fortsätta höja utdelningen i många år framöver.

Handla Amerikanska aktier från 1 dollar hos Avanza

Image courtesy of suwatpo at FreeDigitalPhotos.net

2 kommentarer:

  1. Jag tror inte man behöver ha bråttom in i sektorn.
    Känns som oljepriset kan vara under press under en tid framöver.

    SvaraRadera
  2. Tror inte man behöver ha bråttom in i något ö.h.t. nu i höst oavsett hur DA ser ut då det hjälper föga om börsvärdet sjunker med 20-25%. Sådana saker har hänt förut. Två gånger bara under min investerarera.

    SvaraRadera