De populäraste preffarna hos Avanza

Preferensaktier har snabbt växt i popularitet bland aktiesparare senaste åren. I kombination med ett mycket bra börs och noteringsklimat har detta medfört att en rad nya preferensaktier har noterats på kort tid.

Jag roade mig med att kolla olika preferensaktier hos Avanza och de har en fräsig funktion i att de anger hur många kunder som äger en viss aktie. Jag blev faktiskt lite förvånad över antalet ägare/ populariteten hos vissa preffar.

Här kommer topp fem mest populära preferensaktier mätt i antalet ägare hos Avanza.

5. K2A Knaust & Andersson pref.  2424 st ägare

4. Hemfosa Fastigheter pref. 3571 st ägare

3. Volati pref. 3817 st ägare

2. Klövern pref. 5739 st ägare

1. Akelius Residential pref. 8635 st ägare

Det är mycket som spelar in i antalet ägare förutom om folk tycker preffen är bra eller ej. Dels har det betydelse hur många och hur stora emissioner som gjorts. Akelius tex har gjort flera stycken emissioner varav iaf två av dem riktigt stora. En annan faktor kan vara hur bolaget och dess rådgivare väljer att fördela aktier vid mycket stort intresse i en emission. En tredje faktor är också när preffen noterades, de som noterats i år har gjort det i en period med högre riskvilja och intresse vilket medför fler sparare tecknar sig för aktier.

Mest förvånad eller kanske överraskad av placeringarna på den här topp fem listan blev jag av Volati preferens med 3817 stycken ägare och en tredjeplats. Utav preffarna i topp fem äger jag alla utom K2A där jag fegat lite. Det är ett nystartat bolag som äger några enstaka fastigheter och i färd med att bygga mer. De kommer nog dras med förluster till de har fler fastigheter som genererar kassaflöde men till dess har de ju pengarna från preffemissionen.

Länk till komplett lista med de populära preffarna hos Avanza.

Undrar du vad en preferensaktie är eller kanske hur de värderas? Läs mitt inlägg om detta i denna länk: http://petrusko.blogspot.se/2015/06/introduktion-till-preferensaktier.html 

4 kommentarer:

  1. Hur tror du fixed income i form av preffar står sig över en längre period, säg 15 år, gentemot Index?

    SvaraRadera
  2. Hej Leif,
    på lång sikt ger index bättre avkastning än preffar. ETF:er med belåning och lite högre risk på obligationer kan idag ge över 10%, tex PCN från Pimco, om de ej sänker utdelningen kan det nog vara i linje med index på lång sikt. De har aldrig sänkt de senaste 15 åren så historiken talar för att det kan gå vägen.

    http://petrusko.blogspot.se/2015/05/pimco-coroprate-income-strategy-fund-pcn.html

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  3. Tack för svaret :) Då kanske man ska satsa på nån bra indexfond med utdelning framöver. hmm, blir nog Avanza Zero eller XACT OMXSB Utd. Vill minnas att man handlar Xact som aktier, alltså direkt? Vad lägger du dina utdelningar i?

    SvaraRadera
  4. Jag ökade senast i Castellum och Alm Equity preferens. Nästa köp blir nog mer Johnson & Johnson.

    Yes, Xact fonder är börshandlade och köps/säljs precis som aktier.


    Mvh petrusko

    SvaraRadera

Aktiespararna Global Direktavkastning - Global exponering i sunda bolag till rimlig avgift

  För cirka 1 år sedan pitchade jag idén om en global version av Aktiespararna Direktavkastning för fondbolaget Cicero som driver den. De gj...