Minskad risk i Amasten preferens

Amasten meddelade häromdagen att de höjer resultatprognosen för helåret 2015. Detta är en följd av de senaste transaktionerna bolaget gjort. Man har på sistone ökat beståndet med cirka 50% och man har delvis finansierat förvärven via nya stamaktier.

Här är några faktorer som är klart positiva för ägare av preferensaktien och riskbilden i den. Intäkterna ökar rejält men utgifterna gör det inte i samma takt då man inte har utgifter på stamaktier. Fler fastigheter som genererar cash att täcka utdelningen på preffen alltså.  Fler fastigheter innebär på sikt stordriftsfördelar vilket sparar pengar. Ju större Amasten blir och för var dag som går med stadiga intäkter osv så sjunker risken.

Amasten är fortfarande ett litet fastighetsbolag men de växer och blir "stora" så småningom. De äger inte fastigheter i de största städerna utan har en lite annorlunda strategi som ändå verkar rimlig, de äger fastigheter inom ca 1h pendlingsavstånd till stora viktiga städer. De har stor potential till hyresökningar i beståndet och arbetar löpande med att "uppgradera" lägenheter vilket leder till rejäla hyreshöjningar. Lägenheterna pimpas en och en i samband med att en hyresgäst flyttar ut.

Amasten Holding preferens stängde senast på 277,5 kr och med en utdelning om 20 kr per år är direktavkastningen 7,2%. För en preferensaktie handlar allt om möjligheten för bolaget att täcka utdelningen och riskbilden i verksamheten med detta i åtanke. Som det ser ut nu har Amasten mycket goda förutsättningar att stå för sina finansiella åtaganden och risken för inställd utdelning är mycket liten. Med denna riskbild och bolagets ringa storlek och något annorlunda fastighetsbestånd i åtanke tycker jag att 7,2% direktavkastning är en ganska sund värdering av den här preffen.

Jag äger Amasten Holding preferens. Kolla in mina övriga innehav här: http://petrusko.blogspot.se/p/mina-innehav.html

I det här inlägget skriver jag en del om Amasten också och har med en bild som visar mina köp i aktien efter noteringen: http://petrusko.blogspot.se/2015/06/petrusko-i-greklandskrisen.html


3 kommentarer:

  1. Hej - tack för en grym blogg!

    Vad är din syn på preffarnas kurser? Vi har ju sett de flesta preffars kurser falla rejält senaste kvartalet samtidigt som korta och långa räntor gått upp. Dock ser jag inte riktigt samma rörelser tillbaka uppåt på preffarna nu när räntorna sjunker igen? Kanske finns en fördröjningseffekt? Eller är det allmän börsoro? Spelar ju mindre roll så länge man får sin utdelning men det blir svårt att gå ur positionen...

    SvaraRadera
  2. Hej Anonym,
    Jag förväntar mig inte nämnvärt högre värdering på preffar generellt framöver utan tror det är den här nivån eller lägre som gäller på sikt. Vi befinner oss mycket längre in i en period av låga räntor, utbudet är mycket större, marknaden är skakigare, alternativa investeringar har blivit billigare.

    Preferensaktier skall man äga för utdelningarna.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  3. Tack - håller med, det verkar inte som att vi vänder tillbaka till kurserna som sågs i april/maj...

    SvaraRadera

Emilshus rapport Q1 2024 - Höjd prognos

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag var det dags för fastighetsbolaget Emilshus att presentera sin rapport för det fö...