Ökade i Akelius preferens idag

I slutet av maj bestämde jag mig för att vikta upp fixed income för att anta en än försiktigare investeringsprofil, börsen var högt värderad och det såg skakigt ut. Sedan dess har jag bara köpt preffar eller utdelningshöjare som HCP och Realty Income.

Idag har jag handlat upp utdelningen från Klövern och Alm Equity preferens, det blev ett gäng Akelius preferens till kursen 303,5 kronor. Utdelningen är 20 kronor per år och det ger en direktavkastning om ca 6,6% vilket jag tycker är riktigt nice med tanke på den låga risken i Akelius.

Nästa kvartalsutdelning är i augusti och X-datum är 4/8.

Akelius äger bostadsfastigheter vilket är den fastighetstyp med lägst risk. Fastigheterna är belägna på bra till bästa läge som tex Manhattan New York. Om en hyresgäst säger upp sitt lägenhet hyr man med lätthet ut den till någon annan som flyttar in samma dag den gamla hyresgästen flyttar ut, detta ger ett mycket stabilt och pålitligt kassaflöde. Bostadsfastigheter is king!

Akelius har en credit rating om BBB- från S&P vilket är investment grade och jättebra! Bolaget har även beslutat att uppgradera sin finanspolicy och i runda slängar kommer de sänka belåningsgraden och göra ändringar som stärker Akelius finansiella ställning och ytterligare sänker risken.

Inlösenkursen för preferensaktien blir lägre och lägre fram till maj år 2024 då den når sin lägsta möjliga nivå om 330 kr. En inlösen innan detta är i princip helt uteslutet och jag tror inte den kommer lösas in strax därefter heller utan snarare att den löper vidare.

Kom ihåg: Preffar köper man för utdelningens skull!

Jag tror preffar generellt kommer hoovra kring nuvarande nivåer och kanske backa en del på sikt. Man bör inte förvänta sig någon nämnvärd kursuppgång. Stigande räntor, större utbud, skakig marknad, billigare alternativa placeringar osv, det finns många anledningar att tro att preffar inte kommer stiga nämnvärt framöver.

23 kommentarer:

  1. Jag gör detsamma! Köper också ratospreffar, de har stor kassa och risken är därmed låg. Eller vad tycker du?

    Matches

    SvaraRadera
  2. Tjena,
    Ratos preferens kommer lösas in om drygt ett år för 1837,5 kr. Att köpa den för över det priset är uteslutet.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  3. Hej Petrusko,

    Tycker som du att Akelius känns väldigt bra. Folk måste bo, och jag har svårt att se att Akelius skulle kastas in i stora svårigheter även på en skakig fastighetsmarknad.

    Det sagt, funderar jag på personrisken kopplad till Roger Akelius själv. Vad jag förstår deltar han med liv & lust i bolaget ännu. Men vad händer när han lämnar stafettpinnen vidare?

    Inte för att det blir ett sämre bolag över nat för det, men ändå. Nu är yielden måttlig, så det vill till att risken är fortsatt låg.

    SvaraRadera
  4. Tack för ännu ett mycket bra inlägg, Jag undrar Vad du skulle säga om att använda endast SPFF som fixed income i portföljen. Den har ju enligt ditt inlägg från november 50 olika innehav. Om man vill diversifiera effektivt så behöver man ju alltså lägga till nästan varje svensk preferensaktie som finns för att få en bra fördelning. Därför funderade jag på om jag ska använda SPFF och kanske en eller två svenska preffar (För att motverka valutapåverkan) som fixed-income delen av portföljen. Det är för övrigt ett koncept jag tycker är mycket bra.

    tack för en bra blogg

    SvaraRadera
  5. Varför uteslutet? Det intressanta är den totala yielden inklusive de utdelningar som kvarstår och kursnedngången till inlösenkurs? Köp för 1900 ger 5,2%, om jag räknar antal utdelningar rätt...

    Mvh
    Matches

    SvaraRadera
  6. Tack för en bra blogg. En fundering jag haft är om det är bättre att satsa på Akelius Pref vs Telia med en utdelning på 6.2 %? Tacksam för lite funderingar kring detta.

    SvaraRadera
  7. Tjena Conturbator,
    Jag är ej orolig för den händelse du beskriver. Akelius har en kompetent ledning och dessutom är inte fastigheter rocket science så det kommer gå bra. =)

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  8. Hej Anonym,
    SPFF är jättebra att sprida risken med men jag tycker inte man skall äga enbart den så du har en bra plan där att komplettera den med ett par svenska preffar.

    Köp dem för utdelningens skull och äg länge. Räds ej kursnedgång.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  9. Hej Matches,
    Uteslutet för det finns alltid bättre alternativ där man ej behöver betala mer än inlösen. Men visst skall man räkna på totalavkastningen och den blir ju riktigt sopig i det här fallet. Jag fick fram lite högre avkastning än dig men det är marginellt, en årsavkastning en bit under 3% får jag det till. Är man ute efter extremt låg risk är det en ok play men det finns mycket annat som kommer prestera bättre.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  10. Hej anonym,
    jag tänkte spontant att det där var en svår fråga men direkt när jag tänkte: Om jag var tvungen att sälja Akelius eller Telia så var det mycket enkelt: Jag skulle sälja Telia utan att blinka.

    Akelius är god direktavkastning till låg risk. Den lär like ett lok tuffa på och dela ut pengar. Telia kommer förmodligen ha oförändrad utdelning några år men på 10 års sikt kan den både minska och öka.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
    Svar
    1. Frågan är väl vad telia gör om 10 år. Finns dom kvar? Ett långt bet på dem kan vara vanskligt. Men att hoppa mellan preffar borde funka även på 10 års sikt, utan risk för att kursras tvingar dig att stanna i aktien

      Radera
  11. Hej Petrusko,

    Du har rätt, jag gjorde ett tankefel vad det gäller ratospreffarna. Utdelningen jag räknar fram är ju inte på ett år. Mitt avkastningskrav på denna investering är 5%, och om jag räknar om blir det köp på 1855. Jag har alltså köpt till pissig avkastning. :/

    Tack för en bra blogg

    Matches

    SvaraRadera
  12. Tack för svaret gällande telia. Har nämligen själv börjat spara i aktier sedan årsskiftet och nu kommit fram till att en utdelningsportfölj som strategi inte är alls dum även om jag inte vet om jag skulle köra 100%. Möjligen 80% utdelning och 20% tillväxt fokus.

    Varför jag tog upp just jämförelsen akelius vs telia var att jag är lite osäker på preffar och deras utveckling, men har man dessa på lång sikt så borde det vara lugnt. Har själv jobbat på Akelius och inte det mista orolig för bolagets framtid.


    Min ny startade blogg här:
    http://www.tradevenue.se/user/159/blog

    SvaraRadera
  13. Köpte också Akelius och Ratos B idag...tror inte på någon kursvinst men fina utdelningar i båda.

    SvaraRadera
  14. Hej Petrusko,
    tänkte börja investera i preffar nu när jag känner mig tillräckligt påläst.. men har en fråga till dig.. Jag undrar vilka preffar du skulle satsa på att äga till en början? Akelius står på inköpslistan men vilka andra känns som ett givet val att äga på lång sikt, med bra förutsättning för köp innan årets slut?

    Tack på förhand

    SvaraRadera
  15. Hej allihop,
    tack för era kommentarer.

    Nielsen:
    Utöver Akelius tycker jag att Klövern pref är bra. Balder pref är mkt fin men jag betalar ej över 320 kr (där var den dock nyligen).

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  16. Hej,
    preffar är trevligt men istället för att fokusera på allt bra vill jag gärna höra svagheter/risker. Vad är (ett troligt) worst Case med exempelvis Akelius, klövern och Balder? Konkar är mindre troligt men exempelvis försämrade inlösenvillkor, lägre utdelning eller andra förändrade regelverk som de själva inte kan påverka. Finns det svarta svanar? Ränteläget är givet så det får du gärna hoppa.
    Fortsätt blogga och twittra! Vi uppskattar det.

    SvaraRadera
  17. Hej anonym,
    I de stora kända bolagen som de du nämner är risken obefintlig att förutsättningarna för preffen försämras via tex lägre utdelning. Preffarna hänger tätt samman med kreditmarknaden och om de skulle försämra preffen skulle banker sätta tvärstopp för nya lån. Det är även reglerat i aktiebolagslagen samt i respektive bolagsordning hur en förändring får gå till. Reglerna kring detta gör det mkt svårt för bolaget att genomföra en försämring.

    Som vanligt är det bäst att hålla sig till de stora kända/sunda bolagen och skippa skrutt som tex Serendrippitty eller Hancap mfl.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  18. Hej!
    Hur ser du på risken i Akelius spar kontra Akelius preferens? Har en del i sparkontot men funderar på att byta. Det är bättre avkastning på pref och risken är kanske marginellt högre?

    SvaraRadera
  19. Hej Ebbot,
    Risken är den samma men skillnaden är att preferensaktien kan öka/minska i värde. Fråga dig om du är bekväm med att värdet på aktien backat tex 15% när du skall sälja.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej
      Tack för svaret. Horisonten är lång, så jag är inte rädd för rörelser. Sparar till rikedom eller framtida amortering. Jag har för mycket på konto idag men tvekar på aktier som jag tycker blivit dyrt. Kommer nog öka i Akelius pref och lämna Akelius spar.

      Radera
  20. Hej Petrusko!

    Jag är inte någon nybörjare inom investeringar. Kan rätt mycket om Fonder, en del om ETF etc.
    Men har nu tänkt mig att långsiktigt bygga mig en stabil portfölj med fokus på utdelningar!
    Inget trejdande...köp och behåll...samt ta hem utdelningar, var tanken.

    På 3-4 års sikt tänker jag mig en portfölj på 1.000.000 SEK.
    Vill inte köpa något som ger under 4% i direktavkastning, räknat på den kurs JAG köpte till.
    Jag har i dagarna..de det dippade lite, köpt: TELE2 B, TeilaSonera samt Akelius preferens aktier!
    Och HÄR är det sannolikt något som jag INTE förstår, eller har missat!
    Vad är anledningen till att jag kunde köpa Akelius preferensaktier för 285 SEK/st?
    Inlösen ligger ju ÖVER det...och det ger mig 7% i direktavkastning till den kurs jag köpte till!
    Vad har jag missat?
    Jag bör ju ha missat något då risk och avkastning har ett samband!

    SvaraRadera
  21. Tjena Ulf,
    Jag tror att det du inte förstår är att Inlösenkursen i Akelius inte är någon rättighet för dig. Det är en rättighet för Akelius och de kommer sannolikt inte utnyttja den på flera decennier.

    Om knappt 10 år når inlösenkursen sin lägsta nivå i den gradvis sjunkande trappan. 330 kr har Akelius då rätt att lösa in till.
    PReffkapital är mycket fördelaktigt för fastighetsbolag och de kommer vara intresserade av att lösa in den om de bedömer att de skulle kunna ge ut nya preffar till betydligt "sämre" vilkor. Sannolikheten att de skulle kunna ge ut nya preffar till betydligt lägre ränta är nog liten. Vi befinner oss just nu i det mest optimala av klimat för preffar, de kan knappt bli dyrare än så här i spåren av historiskt lågt ränteläge.

    Om det skulle bli fråga om inlösen skall man utgå från att bolaget i första hand kommer köpa åter aktier över börsen så länge det är möjligt om kursen är lägre än inlösen. Det kan bli en riktig svälta rävsituation där bolaget köper det som erbjuds till försäljning tills det knappt finns någon omsättning i aktien.

    Själv ökade jag i Akelius pref senast för 10 dagar sedan till kursen 270 kronor.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera

OMX Stockholm Banks

  De svenska storbankerna har gått bra det senaste året i spåren av ett normaliserat ränteläge. Hittills i år har de presterat en god totala...